banner78
banner25

Zarar yaklaşık 15 bin dekar!

Edirne’nin İpsala ilçesine bağlı Sarıcaali,Paşa köy,Balabancık,Sultan köy ve Büyükaltıağaç köylerinde etkili olan dolu yağışı 15 bin dekar ekili çeltik arazisinde etkili oldu.

Sabaha karşı saat 04:00’da başlayan ve yaklaşık 10 dakika süre ile etkili olan dolu yağışı bazı tarlalarda yüzde 100 zararla etkisini gösterirken bazı tarlalarda yarı yarıya zarar verdiği ifade edildi.

Hasat zamanının başlaması ile bir an önce çeltiklerini toplamaya başlayan üreticiler bölgede iki gündür etkili olan yağış ve sonrasında başlayan dolu yağışı ile büyük zarara uğradı.

Edirne il genelinde Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ye kayıtlı olan 520 bin dönüm ekili çeltik alanı olduğu ve Türkiye’nin yüzde 45’e varan üretiminin Edirne ilinden sağlandığı biliniyor.

Yaşanan hasarın ardından bölgeye giden Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi (TARSİM) yetkilileri ve Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri bölgede hasar tespit çalışmalarına başladı. Sarıcaali köyü’nde bulunan kahvede toplanan üreticiler fikir alış verişinde bulunurken meydana gelen zararın tazmini konusunda yapılacakları görüştüler.

Bölgeye giden CHP İl Başkanı Fevzi Pekcanlı burada üreticilerle yaptığı görüşmede yaraların en hızlı şekilde sarılmasının siyasi ayrım yapılmaksızın gerçekleşmesi gerektiğini belirterek bunun en uygun yerinin Parlamento çatısı altında olduğunu belirtti ve bölge Milletvekilleri ile siyasi iradenin desteği ile zararın karşılanabileceğini belirtti.

Yapılan toplantıda İpsala Belediye Başkanı Abdullah Naci Ünsal’da hazır bulundu. Ünsal “bu yangını söndürmek için Tarsim’li olan var olmayan var. Malı hiç sigortalı olmayan da var. Burada üç vekil birden birleşip burasının büyük afad geçirmiş olarak kabul edilip, herkese belli miktarlarda yardımların yapılması lazım. Tohum yardımı olabilir, para yardımı olabilir”dedi.

İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan ise yaşanan dolu felaketinin 10 bin dekardan fazla bir arazide etkili olduğunu belirterek hasar tespit çalışmalarının yapılmaya başlandığını belirtti. Darcan “Sarıcaali köyümüzde 7-8 bin dönüm gibi görünüyor.Tam tespitler bu hafta sonuna kadar yapılacak. Balabancık’ta bin-bin 500 dönüm kadar zarar var. Sultan köy,Paşaköy ve İpsala’da var. Bunların parsel parsel tespitleri yapılacak. Bütün vekillerimiz, il müdürlüklerimiz burada ve konuya vakıf.Konuyu tamamen takip ediyoruz. Ne gerekiyorsa raporlarımızı tutacağız,üst tarafa bildireceğiz ve girişimlerimizi yapacağız”diyerek bölgede bugüne kadar gece dolu yağışı görülmediğini ve ilk defa böyle bir şeye şahit olduklarını kaydetti.

Araziye çıkılarak yerinde yapılan incelemede ise başaklardan dökülen tanelerin yerde olduğu görüldü.Köy muhtarı Hamit Korkan yaptığı açıklamada “çok şiddetli bir dolu yağışı oldu ve 16 dakika kadar sürdü. Çok yoğun yağdı, hiçbir şey bırakmadı.İlk defa gece dolu yağdığını gördük.Büyüklerimiz gece yağmazdı derlerdi”dedi.

Edirne Köy Kooperatifi Köy-Kop başkanı Ahmet Erken ise yaşanan gece başlayan dolu yağışının 16-17 dakika sürdüğünü ve İpsala, Sarıcaali, Paşa köy, Balabancık, Sultan köy ve Büyükaltıağaç köylerinde etkili olduğunu belirterek 10 bin dekar araziyi dolunun vurduğunu söyledi. Erken “Edirne bölgesinde 520 bin dönüm ÇKS’li çeltik arazimiz var. Bunun yüzde 50 si hasat edildi ama bu bölgeler kooperatif ortakları olduğu için geç kalan bölgeler. Genellikle yeni hasada başlandı ama gördüğünüz gibi gerçekten çok vahim bir durum. Bunu gerekli yerlere ileteceğiz. Acil ve hızlı bir şekilde çözüm üretmemiz ve gerekli kooperatif ortaklarını yaralarının bir an önce sarılmasını talep ediyoruz. Hiç bir üreticimiz mağdur kalmaz. Burada hiçbir politik şey yok. Gerçekten çok zor bir durum. Şu anda konuşamayacak durumda olduk. Ama inanıyorum bu yaralarda sarılır. Devletimiz güçlüdür gerekli yardımlarında yapılacağına inanıyoruz”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30