banner137
banner25

ETB başkanı Öztürk "bölgemiz global ısınmanın etkisi altında"

Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk bölgemizde son 3 gündür etkili olan yağışların üreticiyi sevindirdiğini belirtti.Kar yağışının tarımsal alanlar için önemli olduğunu belirten Öztürk "bugüne kadar yağışların geçe kalması hem çiftçilerimizi hem de üreticilerimizi endişelendirmişti. Bu dönemde buğday ekimi gerçekleşmişti. Şu anda Kar veya yağmur yağışına en çok ihtiyaç duyan ürünümüz buğdaydı. Yağışların geçe kalması buğdayla ilgi bir sıkıntı yarattı mı diye sorarsanız şu an için yaratmadı ve yağışların gerçekleşmesi rahat bir nefes aldırdı. Yağışların ihtiyaç duyulduğu anda gerçekleşmesi çiftçilerimizi ve üreticimizi sevindirdi”dedi

Kar yağışının bu mevsimde üretici için bir beklenti oluşturduğunu ancak son yıllarda beklenen yağışların geç gelmesinin global ısınmaya bağlı olduğunu aktaran Öztürk "Global ısınma etkisi ile ısı değerlerimiz ve güneşlenme sürelerimiz arttı.Edirne bölgemizde de global ısınma sürelerinin artışının etkilerini görmeye başladık. Kış aylarında beklenen yağış ve hava sıcaklığı oranlarını tam anlamıyla göremiyoruz. Kar yağışını tam anlamıyla göremiyoruz.Yazlık ürünlerde taban suyu ihtiyacı vardır.Yazlık ürünlerimizde taban suyu değimiz kaynaklara ihtiyacımız var. Global ısınma sürelerinin artmasıyla birlikte sulanabilir arazide 2 ürün alabilmenin önü açıldı. Bunun da bölgedeki üreticiler tarafından ele alınıp katma değer yaratılması da mümkün olacak”şeklinde konuştu.
Bir gazetecinin "yağan yağışın tarlada ki ürüne olumsuz bir etkisi var mı?"sorusı üzerine “Dane oluşum döneminde yağışlar çok önemli. O dönemde yağış alıp almamak verimi etkiler. Şu anda her hangi bir sıkıntı gözükmüyor.Kar yağdığı zaman ürünün verimine ciddi anlamda fayda sağlıyor. Bir ürün yetişirken farklı evrelerde farklı ihtiyaçları oluşur. Şimdiki alacağımız yağışlar, dane döneminde alınan yağışlar ve diğer taraftan ürünlerin kuruma evresindeki sıcaklık artışlar vs. gibi evreler verimi etkiler.Umarız hava şartları olması gerektiği gibi devam eder. iyi bir rekolteyle karşı karşıya kalırız”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30