banner137
banner25

Anız yakmayın uyarısı!

TAR-DER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Lütfü Açar, anızların yakılmasının toprak kayıplarına neden olduğunu bildirdi.

Açar, gazetecilere, Trakya bölgesinde hububat hasadının ardından anız yangınlarında bir artış yaşandığını söyledi.

Anızın yanmasıyla hem toprağa hem de çevreye ciddi zararlar verildiğini belirten Açar, şunları kaydetti:

"Özellikle biçerdöverlerin kullanıma girdiği yıllarda oluşan fazla sapların o yıllarda yok edilmesi anlamında anız alanlarının yakılması bir alışkanlık haline geldiği görülmektedir. Ancak anız yangınlarının topraklara verdiği zararların anlaşılması neticesinde devlet ciddi anlamda tedbirler alarak cezai müeyyideler uygulamaya başlamıştır. Burada durulması gereken husus, yangınların üretim alanlarına, ormanlara ve yerleşim alanlarına verdiği zararların boyutlarının anlaşılması olmalıdır. Kısacası çevreye verilen zararların boyutlar anlaşılmalıdır."

Açar, anız yangınlarının zararlarının çok farklı boyutlara ulaştığını vurgulayarak, "Anızların yakılması demek toprağın yakılması demektir. Toprak içerisinde milyonlarca canlının yanması demektir. Özellikle pulluk tabakası olarak tarif edilen bitki gelişim bölgesi yanması demektir. Kısacası canlı toprak yok edilmektedir. Topraklarımız çölleşmeye yüz tutmaktadır. İdeal bir tarım toprağında organik yapının yüzde 2,5 seviyelerinde olması gerekirken bu yapının yüzde 1,5'lar seviyelerinde olduğu unutulmamalıdır." ifadelerini kullandı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30