banner137
banner25

Yumurta alerjisi olanlar grip aşısı olamıyor!

Son günlerde mevsime bağlı olarak arttığı gözlenen üst solunum yolu rahatsızlıkları ve gribal enfeksiyonların nedeninin maske ve hijyen kurallarına uyulmamasına bağlı olarak arttığı ifade edildi.

Pandemi nedeniyle 2 yıldır yaşanan kısıtlamalardan dolayı vatandaşların dışarı çıkamadığını ve bu yüzden virüslerin taşıyıcı bulamadığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prf.Dr.Tuncay Çağlar Korona Virüs aşısı sonrasında insanlardan bir gevşeme olduğunu ve bu yüzden maske ile hijyenden uzaklaşmaya bağlı olarak grip vakalarının arttığını kaydetti.

Özel Ekol Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prf.Dr.Tuncay Çağlar grip aşısının gerekliliği konusunda da önemli açıklamalar yaptı.Grip aşısı için zamanın uygun olduğunu belirten Prf.Dr.Tuncay Çağlar “ Mevsimsel grip için bu aylar uygun. Ancak bunların gerçekten grip olup olmadığı konusunda tartışmalar olabilir. Çünkü grip gerçekten ağır bir tabloyla seyreder. Yüksek ateşli kas ağrısı, eklem ağrıları ve solunum yolu şikayetleri ile olabilir ama hafif bir burun akıntısı yada hafif bir boğaz ağrısı ile geçenler büyük ihtimalle soğuk algınlığıdır. Ancak yine de grip önemsenmesi gereken bir hastalıktır ve mutlaka risk gruplarında ki; bunlar ileri yaştaki kronik hastalıkları olanlar”diyerek grip aşısı olmalarını önerdiklerini belirtti.

Grip aşısı yaptırmak için Eylül ve Ekim aylarının uygun olduğunu belirten Prf.Dr.Tuncay Çağlar “Aralık ayına kadar Kasım ayı içerisinde 6 yaşından yukarı herkes yaptırabilir. Bu aşının bu tarihler arasında yapılmasının sebebi de 15 gün bir antikor oluşturma, yani etkisini sağlanması için geçmesi gereken bir süredir. Dolayısıyla bugün bile aşı yaptırırsanız bağışıklığınız 15 gün sonra gelişecektir. O dönemde grip salgınlarının olduğu dönemlere denk gelir. Aşılar her yıl değişir. Dünya Sağlık Örgütü bu aşının 3-4 çeşidini aşının içine koyarak her yıl farklı aşı yapmaktadır. Dolayısıyla uygulanmasını kesinlikle tavsiye ediyoruz”dedi.

Grip vakalarındaki artışada değinen Prf.Dr.Çağlar “geçen yıl kapanmalar nedeniyle ve sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle üstelik de alışveriş merkezlerinin yada kapalı alanların kapalı kalması nedeniyle fazla grip hastalığı göremedik.İnfluenza virüsünü göremedik. O nedenle geçen sene bir gevşeme oldu. Tabi maske takılıyordu geçen sene yoğun bir şekilde.El hijyenine çok dikkat ediyorduk.Bu sene aşılandık.Özellikle önemli bir kesim kovid nedeniyle aşılandı. Bir güven oluştu.Biraz Maske ve el hijyeninde gerileme oldu. Bu nedenle sokağa çıkmalarda arttı”diyerek bu sene grip salgınında bir artışın beklendiğinin altını çizdi.

Grip aşısı olanların grip olduğunu bununda nedeninin aşı içerisindeki mikrop sayısının azlığına bağlayan Prf.Dr.Çağlar “Özellikle grip aşısı oldum.Ama grip oldum” diyenler oluyor. Bir kere grip aşısının içinde 3-4 çeşit mikrop var.Çok fazla mikrop cinsi yok. Onun dışındaki mikroplardan hastalanabiliriz. Ama her halükarda aşı olanlar gribi hafif geçirirler. Yani aynı Korona gibi düşünelim. Yani korona aşısı olanlar, koronaya yakalanabiliyorlar.Ancak oldukça hafif geçiriyorlar. Bu anlamda faydası olabilirdedi.

Korona aşısı olunması gerektiğini ve aşı olmayanların risk yarattığını belirten Prf.Dr.Çağlar “Korona hakikaten son 2 yıldır gündemimizden hiç düşmüyor.Maalesef ve maalesef aşı olmayanların hastalandığını görüyoruz.Polikliniklerde ve çevrelerine de yakın çevrelerine de oldukça fazla bulaştırıyorlar.Yakınlarında da hastalık görüyoruz.Mutlaka korona aşısı olmak gerekiyor.Risk gruplarının grip aşısı olması gerekiyor. Hatta konu bugün gündeme gelmedi ama Zatürre aşısı dediğimiz aşının da risk gruplarında yapılmasını ki risk grubu dediğimiz kronik hastalar ileri yaş grupları yapılmasını öneririm”dedi.

Grip aşısının 6 ay’dan küçüklere ve virüsü taşıdığı dönemde yapılmayacağını anlatan Prf.Dr.Çağlar “Grip aşısını bir kere 6 aydan küçük çocuklara yaptırmamak gerekir.Akut ateşli dönemde yani bizzat o anda hasta olan kişilerin olmamasında fayda var.Geçmişte aşının dokunması nedeniyle nörolojik hastalıklar oluşan kas ağrıları ve eklemlerde vesaire sıkıntıları olan sorunlar gördük. Yumurta alerjisi olan gruplarda aşının yapılmaması gerekiyor.Zaten sistemde yumurta alerjisini sorgulamak gerekiyor. Eğer şahsın yumurta alerjisi varsa ona grip aşısını reçete edemiyoruz. Bu anlamda da çünkü grip aşısı bir yumurta kültüründen üretiliyor.Yumurta kültüründen üretildiği için yumurta alerjisi olan kişilere alerji yapabileceği sebebiyle onu yaptıramıyoruz, öneremiyoruz”şeklinde konuştu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30