banner78
banner25

Vali Canalp'ten Edirne değerlendirmesi!

Edirne Valisi Ekrem Canalp Peykler Medresesi bilgilendirme toplantısı sonrasında gazetecilerle Devlet Konuk Evi’nde bir araya gelerek Edirne’de yapımı devam eden ve yapılması düşünülen projeler hakkında bilgiler verdi.

Vali Canalp Edirne’nin turizm anlamında bir değer olduğunu ve bu değerin iyi korunması gerektiğini belirterek gerek Valilik gerekse Belediye iş birliği ve eli ile kentte yatırımların hızla devam ettiğini kaydetti.

Kentte en büyük sorunun otopark sorunu olduğunu ve bunu aşmak için belediye ile ortak çalışmalar yürüttüklerini belirten Vali Canalp “şehrimize çok sayıda yerli ve yabancı turist geliyor.Ancak gelen turistlerin büyük bir bölümü günübirlik geliyor.Asıl konaklamalı turizm için çalışma yapmamız lazım.Bunun içinde yeni bir takım müzeler, insanların ilgisini çekecek şeyler yaratmamız lazım.Ancak konaklama konusunda en büyük sıkıntımız otopark sorunu. Bunu da aşmak için gereken çalışmaları yapıyoruz”dedi.

Selimiye çevre düzenlemesi çalışmaları dahilinde yan kısımda bulunan otoparkın kapatılacağını, o alanın da çevre düzenlemesi içinde kalacağını belirten Vali Canalp “bilindiği gibi çevre düzenlemesi geniş bir alanı kapsıyor.O alanı gezmeye gelecek insanların en büyük sorunu otopark olacak ve bunun için yıkılan ve bir çok tartışmaya da zemin hazırlayan Gazi Ortaokuluydu. Planlaması bitti. Küçük ve büyük araçlarında park edeceği güzel bir otopark olacak. Gelen insanların beklerken oturabileceği rahat bir kafeterya yapacağız. Selimiye’nin ihtiyacını yapılacak olan otoparkla karşılayacağız”dedi.

Kentteki otopark sorununu çözmek için alternatif arayışlarında olduklarını ve “Edirnespor’un maç oynayacağı bir sahası olsa stadyumu derhal yıkarak otopark yaparım” diyen Vali Canalp “Edirnespor’un maç yapabilecek bir stadı olsa ben orayı hemen yıkacağım. 1 ayda veya 3 ayda bitirip otopark olarak kullanılmasını sağlayacağım. Bizi engelleyen tek şey Edirnespor’un oynayacağı bir sahası yok. Benim bakış açım her kez her şeyi yapsın. Belediyemizde her şeyi yapıyor. Burada ki otopark ihtiyacını valilik karşılamış ne olacak. Önemli olan bu ihtiyacı karşılamak. Gurbetçi sezonunda patladık. Gurbetçiler geliyor “otopark yok durmadık” diyorlar. Biz belediye başkanımızla birlikte çalışıyoruz zaten. Önemli olan bir şeyler yapılması,kimin yaptığı değil”ifadelerini kullandı.

Selimiye çevre düzenlemesi sırasında Roma dönemine ait aile mezarlığının çıkmasının çalışmaları etkileyeceği yönünde bir gazetecinin sorusuna ise “Selimiye Camii önünde çıkan Roma mezarlığı duraksamaya ehemmiyet vermez. Tarih Edirne’de 8 bin yıl gerilere kadar gidiyor. Hangi seviyede kalacağınız önemli. Ne kadar geriye giderseniz alt seviyelere kadar ulaşırsınız. Selimiye’de bundan ayrı değil. Biraz geri gidersek Bizans çıkar. Daha da geri gidersek roma çıkar. Çevre düzenlemesini yapıyoruz camiinin”diyerek Selimiye camiin restorasyonuna başlayacaklarını ve son aşamaya gelindiğini belirtti.

Selimiye Cami restorasyonu konusunda Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde bugüne kadar yapılan en büyük ve maliyetli ihale olduğunu söyleyen Vali Canalp “ 3 yıldır uğraşıyoruz. Bunun maliyeti de çok yüksek ve yapılan en büyük ihalesi Genel Müdürlüğün. Şükürler olsun rüya gerçek oldu. İbadet devam ederken 3 buçuk yıl sürecek restorasyonu. Bitince Selimiye’nin 100 yıllık restorasyonunu yapmış olacağız. Edirne’nin her yeri tarihi doku sürekli yapmak gerekiyor”şeklinde konuştu.

Edirne’ye gelen Bulgar turistlerin kente bir katma değer sağladığını ancak Yunanlıların gelmemesinin bazı nedenleri olduğunu belirten Vali Canalp, Yunanlıların da gelmesi için Pazarkule sınır kapısının genişletilmesi gerektiğini belirterek Türkiye olarak sınır kapısının genişletilmesi konusunda ihaleyi Kasım ayı başında yapacaklarını müjdesini verdi.

Sınır kapılarımızdaki genişletme çalışmaları ile Bulgaristan’dan gelen kişi sayısının arttığını belirten Vali Canalp “Bulgarlar yoğun bir şekilde geliyor. Yunanlar neden yoğun gelmiyor. Bulgarlar Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapıları gişe kapasitesi arttırıldığı için rahatlıkla gelebiliyor.Bulgarların yoğun şekilde gelmesine imkan sağlıyor. Yunanlar neden gelmediği ise; Pazarkule’de bir geliş bir gidiş gişemiz var. Bu imkandan ancak bu kadar geliş gidiş olur. Bunun için ne lazım? Gümrüğü genişletmek lazım. Biz Kapıkule, Hamzabeyli’yi ve İpsala gümrüklerini inşa ettik yakında hepsinin açılışını yapacağız. Bizde Pazarkule’yi önümüzde ki ayın başında yani Kasımda yeniden inşa ihalesini yapacağız. Bu Pazarkule’ye yeni kapasite sağlayacak. Bu da Edirne’ye bir potansiyel sağlayacak. Edirne’ye gelecek Yunanlıların sayısı artacak. Edirne’ye hem Bulgar hemde Yunan tarafından gelenler tarafından imkan sağlanacak”ifadelerini kullandı.

2-3 yıldır TIR kuyruklarının yoğunluğunun hissedilmediğini,bununda nedeninin sıra sisteminin uygulanmasına bağlı olduğunu belirten Vali Canalp “Kapıkule’de 2.5 yıl önce TIR sıra sistemini yürürlüğe koymuştuk. TIR sıra sistemini kurmamış olmasaydık TIR kuyruğu daha önceki verilere bakıldığında 67 kilometre olacaktı. Şimdi TIR parkı ile Kapıkule’de sorunu bu şekilde çözdük. İpsala sınır kapısı da TIR parkı çalışması devam ediyor. Hamzabeyli’de kapasite yetmiyor. Hamzabeyli’den geçmişte 220 tır geçiş yaparken şimdi 600 tır geçiyor. Üç katına çıktı. Türkiye bir günde bir buçuk milyar dolar ihracat yapıyoruz”diyerek hızlı trenin 2023 yılından sonra devreye alınması ile konteynır taşımacalığı da yapacağını ve karayollarındaki yükü bir nebze de olsa alacağını belirtti.

Çevre ve Şehircik Bakanlığı’nın desteği ile 3 Nehir 1 Şehir projesi’nin başladığını ve bu kapsamda nehir üzerine bir bent kurarak buradan enerji elde edeceklerini hatırlatan Vali Canalp “ Nehir üzerine bir baraj yapacağız. Baraj dediğimiz lastik savak. Onu yapmak için sağlam zemine oturtmak gerekiyor. Bizde 20 metre tabana inip sağlam zemin üzerine inşa edeceğiz. Şuan 12 metredeyiz. 4 aydan beride çalışıyoruz. Edirne’de hep turizm müzelerden bahsediyoruz. Bunların hepsini alın terazinin bir kefesine koyun. Diğer bir yarısına da bu 3 nehir 1 şehir projesini koyun. Çok iddialı bir şey söyleyeyim. 3 nehir 1şehir hepsini bastırır”dedi.

Edirne’de yapılan her projenin sağlıklı bir şekilde yürüdüğünü ifade eden Vali Canalp 3 Nehir 1 Şehir projesi için verdiği bir örneği de gazetecilerle paylaştı. Nehir üzerinde yapılacak olan bent sisteminden elde edilecek elektrikle ne kadar fakir fukara varsa hepsine katkı sağlanacağını,kurulacak enerji tribünlerinin Şehir Gönüllüleri Vakfı’na kaynak yaratılacağını belirten Vali Canalp “ Proje için kredimizi de aldık kamu bankasından. 6 yıl proje elektrik üreterek borcunu ödeyecek. Sonrada geliri yıllık rayiç değeri 20 milyon lira olacak. Ve Edirne’de ne kadar fakir fukara veya okumak isteyip de okuyamayan ne kadar genç kız varsa onlar için para akacak. Sonunda hayır olan her iş sorunsuz bir şekilde ilerliyor”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30