banner78
banner25

Türk vatandaşları seyrediyor!

Bulgaristan para birimi leva’nın Türk lirası karşısında devam eden yükselişi Edirne’ye alış veriş için gelen Bulgar turistin hem yüzünü güldürüyor hemde yoğun bir şekilde gelmesine neden oluyor.

Son aylarda döviz kurunda yaşanan artışa paralel olarak Bulgaristan levasının artması, Türk lirasının değer kaybetmesi Edirne caddelerinin ve alış veriş noktalarının Bulgar turistlerle dolup taşmasına neden oluyor.1 Bulgar levasının 6.06 TL’yi göstererek rekor seviyeye ulaşmasıyla 50 ila 100 kilometre uzaklıktaki şehirlerden tüm ihtiyaçlarını karşılamak üzere Edirne’ye gelen Bulgar vatandaşları Edirne ekonomisine ciddi katkı sağlıyor.

Sabah kahvaltısı için neredeyse ekmek almaya Edirne’ye gelen ve ekmeğini dahi Edirne’den alarak ülkesine dönen Bulgar vatandaşları he alış veriş yapıyorlar hemde ticaret için aldıkları malları ülkelerinde satarak para kazanıyorlar.

Bulgarların yoğun olarak alış veriş yaptığı bölge olarak bilinen Bostanpazarı semtinde alış verişe gelen Bulgar vatandaşları alış veriş yaparken bir Türk vatandaşının söyledikleri ise dikkat çekti. Paramızın değer kaybetmesi ile alış veriş çılgını olan Bulgarların arasında baklava almak için gelen Hasan Güler isimli bir Türk vatandaşı Türkiye’nin battığını belirterek “Türkiye battı artık..Vallahi battı.Hiç bir şey alamıyoruz.Bizim emekli paralarımız iyice battı.Ben Türküm.Ben şimdi alamıyorum.Baklava almak istiyorum.Yetmiyor.Çantayı dolduramıyoruz.Vallahi battık yemin ediyorum.Battık iyice battık”diyerek 15 liralık baklava almak istediğini daha önceden 20 liralık aldığını belirterek baklavanın ne eşine nede çocuğuna yeteceğini ifade ederek tepkisini gösterdi.

Bulgaristan’ın Filibe (Plovdiv) şehrinden gelen Halil Cambaz isimli Bulgaristan Türkü ise Edirne’ye zaman zaman geldiğini ve aldığı ürünleri üzerine kar koyarak Bulgaristan’da sattığını söyleyerek “ben alıyorum 2.5, 3’e satıyorum 5’e.Bende kazanayım 1.2 leva.Kızanlarımız (çocuk) var,torunlarımız var”dedi.

Yıllardır Bulgaristan vatandaşlarına yönelik hizmet veren iş yerinde müşterilerle ilgilenen ve sonrasında değerlendirme yapan esnaf Metin Doğan, Bulgar parasının değer kazanmaya başlaması ile yoğunluğun artmaya başladığını belirterek “bugün yoğunluk oldu. Daha önceki günler böyle değildi. Onlara göre euro 15 TL, leva 7.5 olacak beklentisi var. Bu durum bizi esnaf olarak zorda bırakıyor. Aldığım ürünü bugün 40 liraya alıyorsam 50 liraya alıyorum. ‘Ürünler dövize kaynaklı. Ham maddesi yurt dışından geliyor.’ diyorlar. Yükseltiyorlar fiyatları. Bu şekilde olunca biz müşteriye karşı zor durumda kalıyoruz. Bugün 50 liraya sattığını yarın 60 liraya satıyorsun. Bu sefer müşteri ters tepki yapıyor”dedi ve en çok baklava, zeytin, lokum, peynir, temizlik ürünlerine rağbet gösterdiklerini belirtti.

Bulgar vatandaşlarının levanın değer kazanmasından son derece memnun olduğunu belirten esnaf Metin Doğan “Onlar bu durumdan çok memnun. Biz memnun değiliz ama adam 100 leva bozduruyor. 600 lira yapıyor. Bir haftalık yiyeceğini alıyor. Ama Bulgaristan olsa alamıyor. Bulgaristan’da bir kilo beyaz peynir 18 leva. Bir kilo tereyağ 21 leva. Adam bir kilo alacağına 2 kilo alıyor. Bu da Bulgar’ın işine geliyor”dedi.

Otobüs veya arabaları ile gelen gerek Bulgar vatandaşları gerekse Bulgaristan Türkleri Türkiye’nin çok ucuz olduğunu e kaliteli ürünler sattığını söyleyerek memnuniyetlerini dile getiriyorlar.Bulgaristan’ın Filibe (Plovdiv) şehrinde hemşirelik yapan ve aylık 700euro maaşla çalışan Rafiye Muhtarova;ise “biz hep geliyoruz buraya çok memnunuz. Levanın çıkması da iyi oldu. Vaktim olsa her hafta geleceğim alışveriş yapmaya. Bizim Bulgaristanlılar çok geliyor alışveriş yapmaya çünkü liranız çok düştü. Bizim paranın şuan değeri var sizin paranın değeri yok şuanda. Buradan aldığımız zeytinin,peynirin bile tadı başka. Biz çok ucuza alıyoruz her şeyi buradan çünkü bizim paramız çok değerli şuan.

Filibe (Plovdiv)’den gelen Cansel Süleyman da “levanın yükselmesinden çok memnunuz. En çok evle ilgili malzemeler,kıyafetler yiyecek alıyoruz. Leva ve euronun yükselmesi bizim hoşumuza gidiyor”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30