Ulusal Süt Konseyinin çiğ süt referans fiyatını 3 lira 20 kuruştan, 4 lira 70 kuruşa çıkarması Edirne Süt Üreticileri Birlik Başkanı Mustafa Suiçmez tarafından olumlu karşılandı.
Uzun bir süredir süt üreticisinin ürününün para yapmaması ve artan girdi maliyetleri karşısında haksız bir şekilde ezilmesini dile getiren Süt Üreticileri son yapılan açıklamayla üreticinin emeğinin karşılığını alabileceğini belirtti.
Açıklanan rakamın memnun edici olduğunu belirten Edirne Süt Üreticileri Birlik Başkanı Mustafa Suiçmez; dünya genelinde bir krizin yaşandığını,Türkiye’de de bunun etkilerinin her alanda görüldüğünü belirterek yıllardır savundukları konuyu tekrarladı ve ürünün para etmemesinden dolayı üreticinin küstürülmemesi,üretimden vazgeçerek hayvanlarını kesime gitmemesi gerektiğini savunduklarını hatırlatarak “Hep biz şunu söyledik. ‘Üretimden asla vazgeçmeyelim.’ Biz yalnız değiliz bizi de düşünenler var. Bugün geldiğimiz noktada tabi ki Merkez Birliği aracılığıyla, milletvekili aracılığıyla geçenlerde Ankara’ya gittik, hep sorunlarımızı dile getirdik. Bunu yanında durmadan girdi maliyetleri de artıyordu. Önceki gün önce gıda komitesi toplandı, sonrasında da Ulusal Süt Konseyi toplandı. Açıklanan fiyat, güzel bir fiyat. Kimin emeği geçtiği ise herkese teşekkür ediyorum”dedi.
Açıklanan fiyatı kimsenin muhalefet olsun diye eleştirmeye hakkının olmadığını belirten Suiçmez “Şu anda önümüze bakmamız lazım. Hiç kimse açıklanan bu fiyatı bile eleştirel bakıyor. Eleştirilecek bir fiyat artışı değil. Geçekten memnun edici bir fiyat. Yüzde 45-46 gibi bir fiyat artışı. Bunun önünde yeme çok şiddetli zamlar geldi. Burada sonuç bildirgesinde Ulusal Süt Konseyinin aldığı bir şey daha var. Bu fiyat açıklanmadan önce bu parite 1’e 1 bile değildi. 1,1’e düştüğü anda tehlike başladığı anda ulusal süt konseyi tekrar toplanacak. Bunu bir süresi yok. Üç ay, beş ay gibi aslı astarı olmayan ifadeler ile Temmuz ayına kadar deniyor ama öyle bir şey yok. Eğer olağanüstü bir durum olursa yem fiyatları aradaki parite yine olumsuz yönde açılıyorsa, Ulusal Süt Konseyi tekrar toplanacak. Şu anda baktığımızda bu fiyatlar iyi bir fiyat. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum”dedi.
Üreticiyi memnun eden fiyatın ardından raflara da rakamların yansıyıp yansımayacağı yönünde bir soruya ise “Bizim üretici fiyatı açıklanmadan önce rafları biz gözlemliyorduk. Zaten raflara yansımıştı. Bundan sonra da ‘yansımayacak’ diye bir şey söylemek olmaz, yansır”ifadelerini kullandı.
Çiğ sütte bugüne kadar böyle bir zammın yapılmadığını dile getiren Suiçmez “Oransal olarak çiğ süte ilk defa bu kadar büyük biz zam geldi. Ama gelmeliydi de. Temmuz ayından beri ekonomik kriz ile beraber girdi maliyetlerine ciddi zamlar gelmişti. Buna hiç kimsenin tatmin edici bir fiyat artışı dememe gibi lüksü yok. Bizim beklentilerimizi karşılamış durumda. Önümüze bakalım. İnşallah yem fiyat artışları olumsuz yönde ilerlemez. Böyle bir durumda da tekrar Ulusal Süt Konseyinin toplantı yapacağını ben buradan söyleyebilirim.
Çünkü orada bir parite konuldu. Koyulan kriterin altına indiği anda risk, tehlike demek.
Yem sanayinde özelikle son bir ay içerisinde yüklü zamlar geldi, inşallah gelmez. Belki de bu zamlardan sonra bu fiyatın bu paritenin açıklanması da olumlu yönde oldu. Bir ay önce ya da on beş gün önce bir fiyat açıklanmış olsaydı bunu açıklandıktan sonra güçlü zamlar gelseydi, bu parite yine kopacaktı. Üreticiyi koruma anlamında 1,1’in altına düştüğü anda veya 1,1’e geldiği anda tekrar konsey toplanacak. Böyle bir şey bugüne kadar yoktu. Orantısal açıdan baktığımızda ilk defa bu kadar yüksek orantıda süte bir zam gelmiş oldu. Hayırlı olsun”dedi.
Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan çiğ süt referans fiyatını 3 lira 20 kuruştan 8 Aralık 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 4 lira 70 kuruşa çıkardı.Destek litre başına 20 kuruş oldu.