banner78
banner25

Prf.Dr.Osman İnci “yer altı su kaynaklarımız yok oluyor!’”

Edirne yer altı su kaynakları ve Ergene gibi konularda yaptı araştırmalarla dikkat çeken ve Trakya Üniversitesi gibi önemli bir kuruluşta görev yaptığı sürede damgasını vuran Trakya Üniversitesi 1996-2004 yılları arası rektörü Prf.Dr.Osman İnci yaptığı özel açıklamaya yaklaşmakta olan tehlikeye dikkat çekti.

Yer altı su kaynakları ile yer üstü zenginliklerinin kullanımına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan Prf.Dr.İnci Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan bir rapora göre yüksek seyreden hava sıcaklıklarının bu şekilde devam etmesiyle önümüzdeki yıllarda 1.4 ile 5.3 derece artmasının öngörüldüğünü belirtti.

Buzulların erimesi ile deniz suyu seviyelerinde ciddi artışlar gözlenebileceğini belirten Prf.Dr.Osman İnci “denizler her yıl 0.5 santim yükselecek.Yani,ortalama 2200’e girdiğimiz de deniz suyu seviyesinin 80 santim daha fazla yükselmiş bir durumla karşılaşacağız.Asya’da kuraklık,yüksek sıcaklık ve seller,tropikal bölgede kasırgalar ve su sıkıntıları başlayacaktır” dedi ve 21.yüzyılın ikinci yarısında kesinlikle temiz su sıkıntısı ile karşı karşıya kalanacğına dikkat çekti.

Türkiye’de ki içme suyunun yüzde 43’ünün evlerimizdeki musluklara erişmeden kaybolduğunu anlatan Prf.Dr.İnci “bunun temel nedeni alt yapı eksikliği.Şebeke suyu kaybı Türkiye’nin 157 günlük içme suyu kaybıdır.Çok büyük masraflarla Istrancalardan İstanbul’a getirilen su,İstanbul’un 6 günlük suyu.Ama bunun karşılığında dağlar delindi,Istrancalarda yollar yapıldı,kuyular açıldı ve ormanlık alanlar alt üst edildi”dedi.

“Ülkemizde su kaynaklarının, yer altı ve akarsuların korunması, kullanılması ve depolanması çok özel önlemler gerektirir” diyen İnci “ Ormanlar, topraklar, dereler, denizler şirketlerin yağma planına feda edilmemeli. Maden ve Taş ocakları, turizm ve enerji tesisleri, arazi yağmacılarına fırsat verilmemelidir. ÇED kararları arkadan dolanarak çiğnenmemeli. Ormanlar yok olursa ne su kaynağı kalır, nede oksijen. Istrancalar, Doğu Karadeniz Ormanları, Kaz dağları, Akbelen ormanları ciddi madenci, taş ocağı, yol, HES ve RES tehdidi altında. Akdeniz ve Ege Ormanlarını ve ekosistemi yangınlar ile yok olmakta”ifadelerini kullandı.

Trakya'da su sıkıntısı başladığını açıkça belirten Prf.Dr.İnci “Ergene ve derelerini bitirdik sıra yer altı sularına geldi. O da SOS vermekte. Ergene debisi 1970-1994 arası yıllık Ortalama 2 metreküp/saniye iken 2000’li yıllarda ortalama 8, hatta bazı yıllar 18 metreküp’e çıktı. DSİ verilerine göre 2011 yılında sanayiye ayrılan yer altı suyu tahsisi 2003 yılının iki katı. 2013 yılı sanayi suyu 116 milyon metreküp. Trakya'daki 3 İlin merkezinde Evlere verilen su ise 56 milyon metreküp. Suya dayalı sanayi de artık tıkanma noktasına gelmekte. Bu gidişi onlar içinde iyi değil .Ergene havzasında 1990 yılı başlarında yer altı suları 20-30 metre iken son yıllarda ortalama 100,hatta bazı yerlerde 130-140 metreye indi. Trakya’nın Ergene çanağında ki su artık derinde ve niteliği değişmekte. Ayrıca bazı kuyularda toksik madde saptandı.

21 yüzyıl su, açlık ve göç yüzyılı olacaktır. Tüm yapılanma buna göre olmalıdır. Susuzluk ve beslenme sorunları göçü tetikleyecektir. Tüm ülkeler gibi biz de gerekli önlemleri ivedilikle almalıyız. Planlar yapmak ve projeler üretmek zorundayız. Akılcılık esastır,bunun siyaseti olmaz”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30