banner78
banner25

Prf.Dr.Altun "vaka sayılarını düşürmeye yönelik bir çalışma yok!"

Edirne Tabip Odası Başkanı Prf.Dr.Gürcan Altun Kovid-19 mücadelesi kapsamında vaka sayılarına düşürmeye yönelik bir çalışma olmadığını belirtti.

Sağlık Bakanlığı tarafından ülke genelinde uygulanan Kovid-19 tedbirlerinin yetersiz kaldığını ve vatandaşlarında pandemi yokmuş gibi davrandığını belirten Prf.Dr.Altun; “Son 3-4 aydır ülke genelinde vaka sayılar düşmüyor. Bu Edirne’ye özgü bir şey değil. Vaka sayılarını düşürme noktasında bir çabada yok. Alınan tedbirler ile halkımızda kanıksamış sanki pandemi yokmuş gibi davranıyor”dedi.

Salgının hala devam ettiğini ve aşılamada da ciddi anlamda sıkıntı olduğunu belirten Prf.Dr.Altun; “aşılanma oranları ile alakalı ciddi anlamda bir sıkıntı var. Aşılanma hızı çok düşmüş durumda. Yapılan günlük aşı sayısı 100-150 bin bandına düşmüş durumda. Oysa ki bu ülkede bir milyonun üzerinde günlük yapılan aşılar vardı.Bu konuda Sağlık Bakanlığının aşı olma konusunda daha ikna edici olması lazım. Sosyal medya üzerinden yapılan açıklamaların çok ciddi olduğunu düşünmüyorum. Aşılamada hız artması lazım. 3. doz aşılama 18 yaş üstü içinde açıldı. İkinci dozun Üzerinden 6 ay geçmiş bireyler hatırlatma dozunu olması gerekiyor. Kış aylarına girerken hastalıklara karşı daha hazırlıklı, daha dirençli olmak açısında üçüncü doz aşıların olunması mutlak gerekli”dedi.

“BATAN GEMİNİN MALLARINI YAĞMALAMAK İÇİN GELİYORLAR GİBİ”

Ülkede kötü bir ekonomik gidiş olduğunu, bu yüzden komşu ülke Bulgaristan ve Yunanistan’dan alış veriş amacıyla paramızın değer kaybetmesine yönelik gelişlerde artış olduğunu belirten Edirne Tabip Odası Başkanı Prf.Dr.Gürcan Altun; “Edirne özeline bakıldığında ne yazık ki ekonomideki kötü gidişat nedeniyle paramızın değerinin çok düşmesi ve herhangi bir sınırdan geçiş ile ilgili bir kısıtlamam olmaması ile birlikte de Bulgaristan vatandaşlarının son derece yoğun bir şekilde Edirne’de yer aldığını görüyoruz. Batan geminin mallarını yağmalamak için geliyor gibi bir algı oluşuyor ne yazık ki. Alışveriş için çok sayıda Bulgar turist var. Bunlardan PCR isteniyor ama yapılan PCR testlerinin ne kadar doğru olup olmadığı konusunda bir şüphe var. Beraberinde aşılanma oranları son derece düşük. Bulgaristan’da da son bir ay içerisinde vaka sayısı ve ölüm sayısı son derece artmış durumda. Oransal olarak bakıldığında hastalık orada bizden daha yüksek görülüyor. Dolayısıyla bunun ile ilgili birtakım kısıtlamalar getirilmeli. İl Hıfzıssıhha kurulu tarafında getirilen bir kısıtlama olmasa bile esnafın en azından dikkat ediyor olması lazım. Dükkanların içerisine maske takmadan insan alınmaması gerekiyor. Çünkü kış aylarında havalanma koşulların çok iyi değil dükkanların. O ortamda biriken o viral yük insanları hasta edecektir. Hem içeride çalışan insanları hem de beraberinde o dükkana alışveriş yapmak için gelen diğer müşterileri rahatsız edecektir. Bunlar son derece kıymetli. Olabildiğince maske takılması konusunda zorlamaları gerekiyor”diyerek kente alış verişe gelen çok sayıda yabancının maske takmadığını ve bunun kötüye işaret olduğunu belirtti.

Alınacak basit önlemler sayesinde pandemi ile mücadelenin daha uzuca mal olacağını ancak alınmayan tedbirler nedeniyle yatan hasta sayısındaki artışla hastane mali yükünün artıp artmadığı yönünde ki bir soruya ise “Sağlığın ekonomik bir karşılığı olamaz. Her bir hastanın sağlık ekonomisi üzerindeki maliyeti yabana atılacak gibi değil. Özellikle hastaneye yatışlarda. Bu hem sağlık ekonomisi üzerinde yük hem de söyle düşünün bu sadece geçici bir hastalık değil dünyada şu anda postkovid kliniklikleri oluşturuldu. Bu hastalık ile ilgili kronik sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Dolayısıyla hastalığı hafif tabloda geçiren insanlarda bile birtakım ileride kronik sağlık problemleri çıkabilecek. Her şey ötesinde bireyin kendi sağlığı önemli. Sağlık ekonomisi üzerindeki yükten daha önemlisi bu”dedi.

Aşının etkililiği konusuna da değinen Prf.Dr.Altun “Şu anda hastaneye yatış oranları düşük, çok yüksek değil. Hastalık tablosu pozitif olup ağır tabloda gibi görülen hastaneye yatışı olmasa bile bu bireylerin çoğu aşısız bireyler ya da aşı takviminde tam dozunu tamamlamamış bireyler. Aşı ağır hastalıktan ve hastaneye yatışı, ölümleri önlüyor çok net ortada. Buy açıdan bireylerin en kısa zamanda aşı vurularak hatırlatma dozlarını olmaları gerekiyor”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30