banner78
banner25

Prf.Dr.Altun "Mart ayının son haftasında ve Nisan ayının ilk haftasına pik bekleniyor!"

Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüs salgınında “çok yüksek riskli” iller arasında dediği Edirne’de İl Hıfzıssıhha kurulunca alınan tedbirler uygulanırken,Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, vaka artış sayılarının ciddi anlamda gözlemlendiğini ve bunun önüne geçmek için 14 günlük tam kapanma şartını yinelediklerini belirtti.

Tabipler odası toplantı salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Prf.Dr.Altun, il Hıfzıssıhha kuruluna da sitem etti ve toplantıların yapılmadığını,alınan kararların üyelere elden ele dolaştırılarak imzalatıldığını söyledi.

Prf.Dr.Altun açıklamasın da bir önceki toplantılara dikkat çekerek 27 Şubat 5 Mart haftasında Edirne’de 100 bin nüfusta 180 yeni olgunun tanımlandığını ve Edirne'nin nüfusuna kıyaslandığında 27 Şubat - 5 Mart haftasında 740 yeni olgunun ortaya çıktığını ifade etti.

Edirne’ni Türkiye ortalamasının üzerinde seyrettiğini ve bununda 8-14 Şubat haftasında başladığını belirten Prf.Dr.Altun ; “Türkiye ortalaması ile Edirne ortalaması benzer.Ancak süreç ilerledikçe 15 Şubat 21 Şubat haftasına gelindiğinde, Edirne Türkiye ortalamasının üzerine çıkmış durumda. 20-26 Şubat haftasına gelindiğinde Türkiye ortalamasının 1,5 katı, yüzde 50 daha fazlası.Son hafta 27 Şubat - 5 Mart tarihine bakıldığında ise kendi içerisinde yüzde 68 Edirne'deki vaka sayısının arttığını görüyoruz. Türkiye ortalamasına bakıldığında 2 katından daha fazla 3 katına yakın bir artış var.Bu artışların nedeni neye bağlı? Öncelikli olarak Mutant virüsün burada etkisi var mı yok mu diye bunun ölçülmesi gerekiyor”dedi

İl Hıfzıssıhha kurulu toplantıları hakkında da konuşan Altun; 5 Mart tarihinde Edirne’de ilk pandemi kurulu toplantısının yapıldığını ve aradan geçen 9 ay sonra Edirne Tabip Odası olarak ilk kez il Pandemi kuruluna davet edildiklerini kaydetti.

İl bazında günlük test ve pozitif olgu sayılarının açıklanması gerektiğini her fırsatta söyleyen Altun “Niçin açıklanması gerekiyor? Şu an salgın 100 bin nüfustaki yeni olgu sayısına göre yürütülüyor. Oysa ki; salgının şu andaki takibi yanlış parametreden gidiyor.Çünkü ülke genelinde test sayıları az biliyorsunuz.Son günlerde 138 bine çıktı. 110-120 bin bandında gidiyordu.Ne kadar çok test yaparsanız o kadar çok vaka bulursunuz.Kaldı ki, bu test yapılanlar herhangi bir yakınması olup hastaneye giden bireyler ve hastanede herhangi bir girişimsel işlem yapılacak ameliyat olacak hastalara yapılan testlerden oluşuyor. Sağlık Bakanlığı'nın bir tarama test politikası yok. Dolayısıyla subklinik dediğimiz, klinik belirti göstermeyen pek çok insan bu hastalığı taşıyabiliyor. Dolayısıyla biz test sayısını ne kadar arttırırsak o kadar çok olguyu saptarız ve onların izalasyonu ile toplumdaki diğer insanlara bulaştırmalarının önüne geçeriz”ifadelerini kullandı.

Salgının hızını ve seyrini belirleyecek parametreleri aktaran Altun “salgının hızını belirleyecek olan parametre, günlük yeni olgu sayısı / test sayısıdır.Bunun üzerinden hareket edilir. Dünya Sağlık Örgütü diyor ki!Yeni olgu sayısı / test sayısı oranı yüzde 5’ in altında olduğunda açılmaya geçilebilr.Edirne'de bu oran yüzde 9'lar yüzde 8'ler seviyesinde”dedi.

İl Hıfzıssıhha kurulu toplantılarının sağlıklı yapılmadığını ve alınan kararların sadece üyelere attırılan imzalarla yapıldığını aktaran Altun; “İl pandemi kurulunda bir önceki akşam yapılan il Hıfzıssıhha kurulunun kararlarından bahsedildi.Onlara ek olarak bir takım önerilerde bulunduk.En temel önerilerden birisi bildiğiniz gibi metrekare alanına göre marketler sınıflandırılmıştı açık olacağını.Orada dedik ki; pazar günleri bütün market ve bakkallar kapalı olsun.Haftanın 6 günü alışveriş yapma özgürlüğü olan bireylerin ne gibi bir acil ihtiyacı olabilir 7. gününde?Yine Bununla ilgili İl Hıfzıssıhha kurulundan karar çıkarılmasını talep ettik.İl pandemi kurulları karar alma mercileri değildir.Öneriler getirilecek mercilerdir.Uygulama il hıfzıssıhha kurullarında alınır.Dolayısıyla oradan çıkan önerilerin bu şekilde karar altına alınması lazım. Ne yazık ki, Edirne’mizde de il Hıfzıssıhha Kurulunun son iki, üç toplantısı haricinde yapılan diğer,daha doğrusu alınan kararlar İçişleri Bakanlığı genelgesinden aynen alınmış ve üyelere evlere ya da iş yerlerini götürülerek imzaltılmıştır.Son iki üç toplantı Zoom üzerinden yapılmıştır”dedi.

Tam kapanma olmadan sürecin aşılamayacağını aktaran Altun “14 gün süreyle kapanma ile önüne geçeceğiz.En temel şey bu. 14 gün süreyle yaşamı durduracağız.Eğitimi durduracağız. Edirne'nin kırmızı olan diğer illerde de böyle bir tehlike varsa onlar için de bakıldığında temel zaruri birtakım ihtiyaçlarımız var.Nedir? Gıda, temizlik gibi onlar haricinde tedarik sağlayıcı işte birimlerin Edirne'ye girişine ve Edirne'nin trafik hareketlerine, komşu illerden gelen trafik hareketliliğine engel olmak zorundayız. Bir önceki basın toplantısında da söylemiştim. Edirne kırmızı. Komşu illerimiz Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale bizim rengimizden farklı. Eğer bu iller arası hareketlilik önlenemez ise oralarda vaka artışı ortaya çıkacak. Ve en son ortaya çıkan 5 Mart'taki haftalık tabloda bunları gördük.Kaldı ki il içerisinde de, ilçeler bazında hareketliliğin önüne geçmeye çalışmak gerekiyor. Edirne bir tarım kenti.Bu göz ardı edilmemeli. Çünkü ekim ya da gübreleme zamanı çiftçilerimize ürünlerinin zarar görmemesi ya da ekim yapabilmeleri için özel izin tanınmalı,ancak o insanlara da bu amaçlar dışında dışarıda dolaşmalarının sakıncaları anlatılmalı ve bu şekilde bir kapanmaya gidilmek zorunda. Peki bir kapanma olmazsa alternatifini ne olabilir?Şunu söyledik! Dedik ki; “bakın son genelge ile Cumartesi günleri açıldı.Çok büyük hatadır! Kırmızı olan illerde en azından Cumartesi günü açılmaması gerekiyordu en azından.İl Hıfzıssıhha kurulundan Cumartesi günlerinin de sokağa çıkma yasağı yönünde değiştirilmesini talep ettik.Çünkü ne kadar çok hareketlilik varsa, o kadar çok bulaş olacağı ortadadır.Kaldı ki; Cumartesi hareketliliğinin vaka sayılarına yansımasını bir hafta sonrasında göreceğiz arkadaşlar.Yavaş yavaş başlayacak artışlar. Eğer gerçekten radikal önlemler alınmazsa, hem ülkemizde ki diğer illerde,hem de beraberinde Edirne’miz de vaka sayılarının artışı kaçınılmazdır! Mart ayının son haftasında ve Nisan ayının ilk haftasına doğru bir pik bu gidişle bekleniyor”ifadelerini kullandı.

Aşının etkisinin hala tartışıldığını ve aşı vurulan sağlık çalışanlarında virüs görülebildiğini de belirten Altun “son hafta içerisinde 65 yaşın üzerinde ikinci aşılanması yapılmış ve sağlık çalışanları ikinci aşılaması bitti biliyorsunuz.Pozitif olgular saptandı. Bunlar da artış görülmeye başlandı. Neyse ki iyi tarafından bakalım, ciddi hastalık tablosu şu anda onlarda oluşmamış durumda.O yüzden aşı olmak bizi tam anlamıyla koruduğu anlamına gelmiyor. Çünkü olduğumuz aşıların Mutant virüs üzerindeki etkisi koruyucu olduğuna yönelik bilimsel herhangi bir çalışması şu anda yok.Kaldı ki hiçbir aşı yüzde 100 koruyucu değildir”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30