banner137
banner25

"Onlar çarşıda ciğer yiyor biz tavuk döneri zor yiyoruz!"

Döviz kurunda yaşanan artışa bağlı olarak değer kaybeden Türk lirası en çok Türkiye’nin batı komşularını harekete geçirdi.Yunanistan ve Bulgaristan’da yaşayan çok sayıda vatandaş araçları veya tur otobüsleri ile akın akın Edirne’ye gelmeye devam ediyorlar.

Yıllar önce ucuz olduğu gerekçesi ile Edirne’de kurulan Ulus Pazarı’na en çok Edirne başta olmak üzere çevre illerden gelen yerli turist varken şimdi pazarın içi adeta yabancı turistten geçilmiyor.Edirnelilerin sadece bakmak ve dolaşmak için geldiği Ulus Pazarı’nda tezgahlar yine Bulgaristan vatandaşlarının akınına uğradı.

Torbalar ve çantalar dolusu alış veriş yapan ve sadece giyim değil,çok sayıda eşyayı ucuza alma fırsatı bulan Bulgaristan vatandaşları ülkelerinin para birimi olan leva’yı 8 lira’dan bozdurarak hem alış veriş yapıyor hemde kaliteli yerlerde yemek yiyerek hafta sonu otellerde konaklıyorlar.

Yaşanan tüm bu gelişmeleri hem yapılan haberler hemde sosyal medyalar üzerinden izleyen vatandaşlar ardı ardına gelen zamlarla sarsılırken, değersizleşen Türk lirası karşısında çılgınca alış veriş yapan Bulgaristan ve Yunanistan vatandaşlarını sadece seyrediyorlar.

Edirne’de esnaflık yapan Teoman Demir “Edirne’de hayat Bulgaristan’dan gelenlere güzel” diyerek “Dolar uçtu evro uçtu her şeye Bulgarlara göre Edirneli esnafın hali ne olacak. Bir taraftan iyi bir taraftan kötü. Biz gezip bakıyoruz.Edirne’de hayat Bulgaristan’dan gelenlere ucuz.Hayat onlara ucuz.Bir çikolata bile alamıyoruz”dedi.

Naime Bilir isimli bayan ise “kendi memleketimizde turist gibi yaşıyoruz. Gelsinler alışveriş yapsınlar ama bizimle dalga geçer gibi hareket ediyorlar. Biz 10 liralık alıyoruz bir poşet zor dolduruyoruz,onlar çantaları dolduruyor”ifadelerini kullandı.

Nergis Demir isimli bayanda arkadaşları ile beraber pazara geldiklerini sadece dolaştıklarını ve oturup simit yediklerini belirterek “Biz üç arkadaş geldik üç simit aldık, yanında içecek bile alamadık pahalılıktan.4 Lira olmuş bir çay. Yalnızca iki tane yastık kılıfı aldık. Başka bir şey alamadık.Bulgarların çantaları o kadar büyük ki;dolduruyorlar.10 lira’ya baktığımız eşofman iyiymiş dedik ama bir baktım 100 liraymış. Durumumuz çok vahim.Bu durumdan utanıyorum. Bizim için ucuz olan bu Pazar çok pahalı. Şu an, iki katına çıkmış”dedi.

Ayşe Erel ise “Biz ulus pazarından alışveriş yapamıyoruz,biz bir simit alıp onları izliyoruz. Yabancılar sefasını sürüyor,biz Edirne’nin cefasını çekiyoruz ama yapılacak bir şey yok. Biz tezgahlara bile yaklaşamıyoruz. Onlar 10 tane eşofman altı alıyor,biz bir tane zor alıyoruz,çünkü onların parası değerli bizim paramızın değeri sıfır”dedi.

Bakkal’dan alış veriş yapan Nurten Eğilmez isimli vatandaş ise Bulgaristan vatandaşlarını her şeyi koli ile aldığını ifade ederek “bu durum bizi çok üzüyor.Türk halkın üzüyor. Çok zor durumdayız.Allah yardımcımız olsun. Onlar çarşıda sırf ciğerciler de,biz tavuk döneri zor yiyoruz. Düşünüyoruz acaba bende yesem mi yoksa tek çocuğuma mı yedirsem.Çok zor durumdayız”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30