banner137
banner25

Kırkpınar Yağlı Güreşleri, müzede ölümsüzleşecek!
Edirne Valiliği, 651 yıllık Kırkpınar Yağlı Güreşleri geleneğini 365 gün boyunca tanıtabilmek amacıyla müze kuracak.
Edirne Valiliği, tanıtım atağı kapsamında kentte iki yeni müze kurulması için çalışma başlattı. ''Açık hava müzesi'' olarak anılan kentte, Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Hıdırlık Tabyası için müze çalışmaları başlatıldı.
Vali Hasan Duruer, yaptığı açıklamada, 651 yıldır yapılan, dünyada olimpiyatların ardından en uzun soluklu spor olarak anılan Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni daha iyi tanıtabilmek için müze çalışmasına yakın zamanda başlanacağını söyledi.
Müzeyi gezenlerin Kırkpınar hakkında neyi öğrenmek istiyorsa cevabını bulacağını ifade eden Duruer, ''UNESCO'nun Kırkpınar'ı Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alması, ilgiyi artırdı. İstedik ki burada bir de Kırkpınar Müzesi olsun. Yapmayı düşündüğümüz müzede güreşen insanlardan tutun da kıspete kadar her şey olacak. İnsanlar Kırkpınar hakkında neyi öğrenmek istiyorlarsa müzede olacak'' şeklinde konuştu.
Güreşlerin belirli dönemlerde düzenlenmesi nedeniyle Sarayiçi'ne gelen ziyaretçilerin yeterli düzeyde bilgi sahibi olamadığına dikkati çeken Duruer, ''Müze olursa sadece Kırkpınar zamanı değil, bir yıl boyunca Kırkpınar ve güreşler hakkında bilgi sahibi olabilecekler. İnşallah Trakya Üniversitesi'yle güzel bir müze haline getireceğiz'' ifadesini kullandı.

-Hıdırlık Tabyası da müze olacak-

Osmanlılar'ın Balkanlar'a geçişinin anlatılacağı bir müzenin de Hıdırlık Tabyası'nda kurulacağını anlatan Duruer, ''Hıdırlık Tabyası, 55 dönüm arazi üzerine kurulu, tabyaların en muhteşemlerinden bir tanesi. Abdülhamit Han zamanında yapılmış 30 tabyadan bir tanesi ve mevki olarak da Edirne'ye çok güzel silüet veren yerde'' dedi.
Duruer, müzede, Osmanlı'nın Süleyman Paşa döneminden itibaren Balkanlar'a geçişinin canlandırılmasını arzuladıklarını belirterek, müzenin İstanbul'un fethini, fetihten sonraki Balkan Seferleri'ni ve Balkanlar'daki kültür mirasını yansıtmasını istediklerini vurguladı.
''1913 yılında maalesef bir facia olan Balkan Savaşları da orada yazsın'' diyen Duruer, ''Biz hem medeniyet müzesi hem de göç müzesi haline getirmeyi düşünüyoruz. Balkanlar, Osmanlı İmparatorluğu'nun en büyük kaybıdır. Bir hiç uğruna kaybedilen Balkan coğrafyası var. Orada çok önemli eserler meydana getirmişiz. Büyük bir kültür medeniyetimiz var'' diye konuştu.
Vali Duruer, benzeri müzelerin turistlerin Edirne'yi günü birlik ziyaretinden öte, kentte konaklamalarını sağlayacağını da sözlerine ekledi.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30