banner78
banner25

Kılıçcıgil "ilaç yokluğu hayatı ciddi şekilde tehdit ediyor!"

Edirne Eczacılar Odası Başkanı Eczacı Gürkan Kılıçcıgil, döviz kurlarındaki değişiklikler nedeni ile çok sayıda ithal ilacın fiyatlarında değişiklikler yaşandığını ve en önemlisi hayati önem taşıyan ilaçların stoklarda olmadığını belirtti.

İlaçların bulunurluluğu ile ilgili dahada büyük sorunların ilerleyen günlerde yaşanacağını belirten Edirne Eczacılar Odası Başkanı Eczacı Gürkan Kılıçcıgil,ilaçların etken maddelerinin ithal olduğunu ve bu yüzden bir çok tedarikçinin ithalata bağlı üretim yapamadığını bununda ilaç depolarına olumsuz yansıdığını kaydetti. Eczacı Kılıçcıgil; “bu son euro ve dolar ve döviz kurlarındaki artış ile beraber maalesef ilaç da bulunurluğu daha da azaltacak bir gelişme yaşanacak. İlaçların içinde sadece etken maddeler değil onun yanında birçok yardımcı maddeler de yer alıyor ve bunların çok büyük bir ekseriyeti ithal ürünlerden oluşuyor. Yani bunlar döviz kurları ile dolarla ve euro ile alınıyor. İlaç üreticilerimiz bu konuda ciddi sıkıntı yaşıyorlar. Yeni ilaç bu konuda piyasaya sunamıyorlar. Eczanelerimiz mevcut depo stoklarıyla ve eczanemizde ki mevcut stoklarla idare ediyoruz ama artık herhalde o da dayanılmaz bir hale geldi. Her geçen gün ilaç yoklarıyla karşılaşmaya devam ediyoruz”dedi.

Muadil ilaçlar konusunda da sorunlar yaşandığını ve doktorun yazdığı reçetede olan ilacın muadilinin de olmadığını belirten Edirne Eczacılar Odası Başkanı Eczacı Gürkan Kılıçcıgil; “bütün ilaç üreticileri bugün aynı sıkıntı ile karşılaştıkları için maalesef artık ilaçları muadilleri ile de ilgili olarak sıkıntı yaşıyoruz. En basit örnek Pazartesi günü ben bölgemde nöbetçiydim vatandaşlarımız eczaneye müracaat ettiklerinde ilaçlarının muadillerinin de olmadıklarını söylediğimde “artık ya bir şey ver. Yeter ki işte şu bulantım gitsin. Şu ateşim düşsün” gibilerinden yaklaşımlar oldu. Maalesef dediğim gibi zor bir dönemden geçiyoruz”dedi.

Yaşanan sıkıntıların aşılması ile ilgili Sağlık Bankalığı ve Türk Eczacılar Birliği’nin aynı masada oturması gerektiğini belirten Kılıçcıgil,sorunların çözülebilmesi için sorunun varlığının kabul edilmesi gerektiğini söyledi.Her yıl Şubat ayında ilaç fiyatlarında bir güncelleme yapıldığını kaydeden Kılıççıgil; “Şubat 2020 deki son euro kuru 4 lira 57 kuruştu. Malumunuz bugün euro kurunun ne olduğunu hepimiz görüyoruz.Takip ediyoruz hatta takip edemiyoruz diyelim. Dediğim gibi yani bununla ilgili olarak bir güncellemenin Şubat ayı beklenmeden derhal gerçekleşmesi gerekiyor ki ilaçlardaki bu sıkıntıyı çözelim”dedi.

Piyasada 645 adet ilacın bulunamadığını bunların büyük bir bölümünün ithalata bağlı olduğunu kaydeden Kılıçcıgil, birçok ilacın muadili veya ikamesinin olduğunu ancak en önemlisi hayati önem arz eden ilaçların yok listesinde yer aldığını belirtti.

Gebelikte kan uyuşmazlığı durumunda kullanılacak bir ilacın yok listesinde yer aldığını ve 72 saat içinde alınmazsa yaşamı riske edecek noktada olduğunu belirten Kılıçcıgil; “tabii ki bazı ilaçların ikameleri olabiliyor. Yerlerine başka bir şeyler kullanabiliyoruz ama bazı ilaçlar var ki; hayati önem arz ediyor. Yani bunu söylemen gerekiyor. Bugün gebelikte kan uyuşmazlığı dediğimiz durumda kullanılan ilaçlar depolarımızda bulunmuyor. Bu da hayati önem arz eden bir konu ki; bu doğumdan 72 saat içinde uygulanması gereken iğneler. Dediğim gibi yani artık ilaç yokluğu hayatı ciddi şekilde tehdit ediyor”şeklinde konuştu.

Grip aşılarında ise sıkıntılar yaşanmaya devam ettiğini ve vurulması gereken mevsimde stokların yetişmediğini ve talebi karşılayamadıklarını kaydetti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30