banner78
banner25

Kanda ki oksijen miktarınızı ölçmek hayatınızı kurtarabilir!

2 yıldır hayatımızı alt üst eden ve birçok insanın yaşamını yitirmesine neden olan Kovid-19 pandemisinde vatandaşlar artık kendi doktoru olmanın yollarını arıyor.

Özelikle virüsün ağız ve solunum yoluyla bulaşması sonrasında maskenin önemi bir kez daha ortaya çıkarken bazı vatandaşların buna dikkat etmemesi beklenmedik sonların yaşanmasına neden oluyor.

Özelikle virüsün ağız ve boğaz yoluyla ciğerleri inmesinin dönülmez bir yola girildiğini göstergesi olduğunu belirten hekimler bu durumdaki hastaların entübe edildiğini ve bununda nedeninin akciğerlerin vücuda yeterli seviyede oksijen üretmemesi olduğunu belirttiler.

Konu hakkında açıklama yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prf.Dr.Tuncay Çağlar, alınacak basit bir cihazla kandaki oksijen seviyesinin ölçülebildiğini ve ciğerlerin sağlam olup olmadığının anlaşılması ile bir nevi kovid olup olunmadığının anlaşılabildiğini kaydetti.

Piyasada 80 ila 150 TL arasında satılan “pulse oksimetre”adı verilen kandaki oksijen basıncını ölçen cihaz hakkında bilgi veren Prf.Dr.Çağlar “parmak ucundan bir oksijen ölçme aletimiz var. Bu kandaki oksijen seviyesinin düştüğünü gösteriyor. Dolayısıyla Kandaki oksijen seviyesi düştükçe hastanın organlarına yeteri kadar kan gitmiyor. Bu amaçla eğer oksijeni kendi sağlayamıyorsa hastaya makine yoluyla sağlamak gerekiyor. O nedenle bu son dönemlerde birçok hastanede, birçok yerde önerilen bir uygulama. Evlerde birçok hastamızda var.İnternette satışları çok fazla.Sebebi de erken dönemde akciğerlerin sorun çıkarıp çıkarmadığını gördüğümüz bir alet Pulse oksimetre dediğimiz bir alet. Basitçe Kandaki oksijen seviyesini ölçüyor, bununla entübe edilip edilmeyeceğine karar vermemizi sağlıyor”diyerek oksijen değerlerinin yüzde 93 veya yüzde 94 seviyelerinde normal olduğunu,eğer bunların altına düşerse mutlaka bir hastaneye müracaat etmesinde yarar olduğunun altını çizdi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30