DSİ Genel Müdürlüğü tarafından 2015 yılında projelendirilerek çalışmalarına başlanan Meriç nehri paralelinde giden Bay pas ileti kanalı “Kanal Edirne” olası taşkınların önüne geçmede büyük rol üstlendiğini gösterdi.
Her yıl yaşanan nehir taşkınları ile gündeme gelen Edirne’de yapımına başlanan ve 2018 yılında tamamlanarak 2019 yılında devreye alınan “Kanal Edirne” 7 kilometre uzunluğu, 90 metre üst açıklık,60 metre de taban açıklığı ve 6 metre yüksekliği ile Meriç nehri su seviyesini artması ile tahliye görevini üstleniyor. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından DSİ 11 Bölge Müdürlüğü’ne yaptırılan Kanal Edirne’de sadece idarenin iş makineleri kullanılarak yapımı sağlanmış ve üzerinde tarlalara geçişi sağlayan 5 adet köprü bulunuyor.
Bin 200 metreküp/ saniye seviyelerine ulaştığında yatağından çıkma riski bulunan Meriç Nehri 300 metre küp/saniye seviyesinde Kanal Edirne’ye akmaya başlıyor.Bu sayede Meriç nehri taşkın riski azaltılarak başta yakın yerleşim yeri olan Karaağaç mahallesi ve bazı yerleşim alanları taşkından etkilenmemiş oluyor.
Son günlerde bölgede etkili olan yağışlar ve Bulgaristan topraklarından doğarak Edirne’den geçen ve Saros körfezine dökülen Arda,Meriç ve Tunca nehirleri’nin debilerinde gözlenen artış her ne kadar belirli seviyeye ulaşmış olsa da Kanal Edirne sayesinde taşkının bertaraf edildiği belirtildi.
Şu an itibari ile 350 metreküp/saniye hızla akan Meriç nehrinde Kanal Edirne’ye 28 metreküp/saniye su girişi sağlanıyor
Konu hakkında açıklama yapan DSİ. 11. Bölge Müdür Yardımcısı Ünal Öztürk, “Kanal bittikten sonra herhangi bir taşkın olmadı. Geçen sene Meriç Nehri’nde yaşadığımız debi 900 metreküp/saniyeydi. Bu senede 450 metreküp/saniyelere ulaştı”dedi.
Kanal Edirne’nin olmaması durumunda taşkınların yaşanabileceğine dikkat çeken DSİ. 11. Bölge Müdür Yardımcısı Ünal Öztürk “kanal olmasaydı, Meriç Nehri’nde 2 bin 500 metreküp/saniyelere gelindiğinde taşkınlar yaşanacaktı. Bu kanalla nispeten debiyi absorbe etmiş olduk.Edirne ilimiz Tunca, Arda ve Meriç nehirlerinin birleştiği noktada olması asabiyle zaman zaman taşkınlar yaşanıyor. Bu taşkınların önlenmesi nedeniyle bölge müdürlüğümüz 2014-2015 yıllarında bir bay-pas projesi yürüttü. 2019 yılında kanalımız tamamlandı”dedi.
Kanal Edirne’nin 700 metreküp/saniye kapasitesi olduğunu,Meriç nehrinse su seviyesinin artmaya başlaması ile kanalın devreye girdiğini belirten Öztürk “Taşkın, Meriç nehrinde 2 bin 500 metreküp/saniyede geliyor.Yaklaşık 700 metreküplük kısmını bu kanal absorbe ediyor. Yani bay-pas ederek Karaağaç ve Edirne bölgelerinde kısmen taşkın riskini azaltmış oluyor”dedi.