CHP Kadın Kolları Genel Başkan yardımcısı ve Edirne Kadın Kolları il Başkanı Çiğdem Gegeoğlu partisinin il binasında basın açıklaması yaptı. Gegeoğlu, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve Edirne AK Parti Milletvekili Dr.Fatma Aksal’a seslenerek “Bir kadın olarak KEFEK Başkanı sıfatıyla Mecliste yüzde 50,50 fermuar sistemine hayır demenin vicdanının açılmasını nasıl yapacak?”dedi.
5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 87. Yılı nedeniyle açıklama yapan Gegeoğlu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde birçok gelişmiş ülkeden önce, 5 Aralık 1934 tarihinde seçme ve seçilme hakkını kazandıklarını söyleyerek açıklamada bulundu.Gegeoğlu açıklamasında “Başbakan İsmet İnönü o tarihte yaptığı Meclis konuşmasında şöyle diyordu:“Bir memleketteki, yurdun her tarafı istilâya uğradığı zaman, kadınlar ateş altında erkeklerle beraber omuz omuza çalışırlar, memleketin geri kalan kısmını korumak ve beslemek için tarlanın kara toprağından yiyecek çıkarmaya çalışırlar.Elbette bu mevcudiyetlerin yurdun her köşesinde ve her tabakasında söz söylemeye hakları vardır. Türk inkılâbı denildiği vakit, bunun, kadının kurtuluş inkılâbı olduğu beraber söylenecektir.”Kadınlar, eşit yurttaşlık kimliğine sımsıkı sarılarak 1935 yılında gerçekleşen seçimlerde sandıklara koşup oy kullandılar. Seçim sonucunda 17 kadın milletvekili Meclis’e girdi. 1936 yılında yapılan ara seçimle birlikte kadın milletvekili sayımız 18’e yükseldi. O zamanki parlamenter sayımıza göre bu oran yüzde 4,6’ya denk geliyordu ve parlamentoda kadın temsil oranı açısından dünyada ikinci sırada yer alıyorduk. Bu bir devrimdi”dedi.
Öte yandan Afganlı bir kadın aktivistin Atatürk için söylediklerine de değinen CHP Kadın Kolları Genel Başkan yardımcısı ve Edirne Kadın Kolları il Başkanı Çiğdem Gegeoğlu “Bu devrimin yankısı dünyada hala sürdüğü için Afganlı bir kadın aktivist, ''Çok büyük bir hayranlık duyuyorum. Türkler için muhteşem şeyler başarmış bir lider. Çocukluğumdan beri düşünürüm bunu, ATATÜRK bizim liderimiz
olsaydı Afganistan’da neler olurdu? Bugün nasıl bir yaşamımız olurdu? Biz Afgan kadınları nelere sahip olurduk ve neler başarırdık? Biliyor musunuz bunun hayali bile çok güzel” diyor.”ifadelerini kullandı.
“Atatürk önderliğinde bu devrimi yaşayan Türk kadını, aradan geçen 87 yıla rağmen, ilerlemek bir yana geri bırakılmaya çalışılmaktadır” diyen Gegeoğlu “Öyle ki 1935 yılında parlamentoda kadın temsilinde ikinci sırada olan ülkemiz, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ve Parlamentolar Arası Birlik tarafından hazırlanan rapora göre, 129. sıraya gerilemiştir. Ayrıca Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği
Örgütü’ne üye olan 41 ülke arasında, parlamentoda kadın temsil oranı açısından Sonuncuyuz”dedi.
Kadınların bir yanda yurttaşlık ve eşitlik mücadelesi verdiğine değinen Gegeoğlu AKP Hükümeti’nin uyguladığı politikalar nedeniyle, ülkemizin adeta kadın mezarlığına dönüştüğünü ifade etti. Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak 5 Aralık 2020 tarihinde “YaşamHak” projesini hayata geçirdiklerini belirten Gegeoğlu cep telefonu uygulaması hakkında bilgi verdi.
İktidarda olmamalarına rağmen Partilerinin çözüm üreten icracı kimliğini ortaya koyduklarını belirten Gegeoğlu “İstanbul Sözleşmesi’nin gerekliliklerinden birini yerine getirerek, genel merkezimizde Alo Şiddet Hattı kurduk. 444 82 85 numaralı hattımızdan 7/24 şiddet mağdurlarına ücretsiz hukuki ve psikolojik destek hizmeti sunduk, sunmaya da devam ediyoruz. CHP Kadın Kolları olarak tüm şiddet vakalarıyla tek tek ilgileniyoruz. Projemiz kapsamında sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve barolar ile 55 protokol imzaladık. Şiddet gören kadınların karakollarda, savcılıklarda, hastanelerde, adliyelerde yanında oluyoruz. Kadına ve çocuğa yönelik şiddet davalarını, mağdurlar ve aileleri ile dayanışma içinde takip ediyoruz. Şiddet mağduru çocuklara eğitim ve burs desteği verilmesine aracı oluyoruz. Bugünden itibaren tüm şiddet mağduru kadınlar ve çocuklar bize bir tuş ile ulaşabilecekler. Cep telefonlarından indirilecek olan Yaşam Hak uygulaması ile hem çağrı merkezimizle hem de kolluk güçleriyle hızla temas kurabilecekler. Ayrıca uygulama sayesinde, en yakın mesafedeki kadın kolları yöneticilerimizle bağlantıya geçebilecekler”dedi.
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve Edirne AK Parti Milletvekili Dr.Fatma Aksal’a da bir soru yönelten ve kendilerini bugüne kadar bir kadın olarak hiçbir zaman yanlarında göremediklerini belirten Gegegoğlu bu açıklamayı yaparken siyasi parti adını hiçbir zaman ağzına almadığını sadece bir kadın olduğu için bir ve beraber olmak istediklerini belirtti.
Fatma Aksal’ın milletvekili seçilmesi ve sonrasında kendisine verilen TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanlığı sıfatından dolayı son derece memnuniyet duyduklarını da belirten Gegeoğlu “yıllar sonra Edirne'den bir kadın milletvekili seçildiğinde bir kadın olarak hem de o adaylık sürecini de bilen biri olarak, Fatma hanım ilk seçildiğinde hem tebrik etmek adına hem de kadın adına yapacağı her şey de kendisine destek olmak için aramış bir arkadaşınızım. Ve bunu gerçekten de yürekten yapmıştımş.Edirne'de kadın adına ne yapılacaksa bizler destek olalım diye yapmıştık. Ve Mecliste kendisini de ziyaret etmiştim. Ama bugün aradan geçen zamana rağmen biz maalesef ki sayın vekilimden kadın adına ne bir çağrı aldık, ne de kendi adına yapılan bir proje gördük. Milletvekili seçilmesinin ardından bir de KEFEK gibi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kadın erkek fırsat eşitliği komisyonuna seçilmesi. Dedik ki; “yaşasın bizim Edirne milletvekilimiz batıdan tüm kadınlara örnek olacak ve biz kadın ve erkeğin eşit temsiliyeti noktasında sosyal hakların eşitliği noktasında buradan yol alacağız dedik.” Ama maalesef bunda da çok yanıldık.”diyerek “Fatma hanım'a sormak istiyorum? Bir kadın olarak KEFEK komisyonunun başkanı olarak buraya Şehrimize geldiğinde bizlere nasıl bir açıklama yapacak? O Mecliste yüzde 50-50 fermuar sistemine hayır demenin vicdanını açıklamasını bize nasıl yapacak?”dedi.