banner137
banner25

Geçmişi günümüze taşıyan müze gün sayıyor!

Edirne Valiliği, restorasyon çalışmaları tamamlanmak üzere olan Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayını müzeler kompleksi haline getiriyor. Bir bölümü Devlet Tiyatrosu olarak hizmet veren Kervansarayda çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte "Tarihte Kurulmuş Türk Devletleri Müzesi", "Osmanlı Padişahları Müzesi", "Padişah Çadırı Müzesi", "Balkanlar'da Osmanlı Eserleri Müze”leri yakın zamanda ziyaretçilerini ağırlamaya başlayacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Edirne Valiliği iş birliğiyle 4 asırlık Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayında restorasyon çalışmalarında son aşamaya gelindi. Farklı temalarda 4 müzenin olacağı kervansarayın restorasyon çalışmaları bitiminde; 36 Osmanlı padişahının bire bir balmumu heykellerinin yer alacağı Osmanlı Padişahları Müzesi, Tarihte Kurulmuş Türk Devletleri Müzesi, Padişah Çadırı (Otağı Hümayun) ve minyatür boyutta kopyalarının olacağı Balkanlar'daki Osmanlı Eserleri Müzesi, ziyarete açılacak.

Edirne Valisi Ekrem Canalp, Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayında açılacak müzelerle ilgili yapılan tanıtım toplantısında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Vali Canalp, Kervansarayda kurulacak müzelerde tarihte kurulan 16 Türk devletinin kurucularının, 36 Osmanlı padişahının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de 3 farlı silikon heykelinin yer alacağını söyledi. Ayrıca kurulacak Otağ-ı Hümayun çadırında ise II. Murat'ın Varna zaferi sonrası tebrikleri kabulü canlandırılacağını ifade etti.

Edirne Valisi Ekrem Canalp, Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayının kentin tarihi açısından çok özel bir mekân olduğunu belirterek, "Edirne'de 12 zincirden oluşacak bir müzeler zincirinin 4 halkasını da bu tarihi mekânın içerisinde gerçekleştireceğiz. Bu 4 halkadan bir tanesi tarihte kurulmuş olan Türk Devletlerini anlatan halka olacak. Dolayısıyla bu Türk Devletleri Müzesi'nde Edirne'ye ziyarete gelmiş olan herkes yeniden bilgilerini tazeleme imkânı bulacak. Özellikle de çocuklarımız, gençlerimiz Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihsel köklerinin nereye kadar gittiğini ve milletimizin 10 bin yıllık tarihi serüven içerisinde bugünlere nasıl gelmiş olduğunu da çok canlı bir şekilde görme imkânına kavuşacaklar" dedi.

Tarihi yapıda en önemli noktalardan birinin de Osmanlı Padişahları Müzesi olacağını kaydeden Vali Canalp, "Elbette ki Türkiye Cumhuriyeti'nden önce kurulmuş olan en büyük Türk Devleti olan Osmanlı İmparatorluğu'na da özel bir önem verdik. Bunun için de Osmanlı İmparatorluğu'nun padişahlarının tamamının silikon heykellerinden oluşan bir müzeyi de bu tarihi mekânın içerisinde herkesin beğenisine sunmuş olacağız. Osmanlı Padişahları Müzesi bittikten sonra sırada imalatı bitmiş olan ve sadece elektrik işlerinden dolayı yerine yerleştirilmeyen Otağı Hümayun var. Dolayısıyla ziyaretçiler Osmanlı padişahlarının hepsini gördükten sonra padişahların, seferlerdeki bir nevi sarayı olan Otağı Hümayunu da görme imkanına kavuşmuş olacaklar" diye konuştu.

Balkanlar'daki Osmanlı eserlerinin anlatılacağı müzeye de değinen Canalp, "Müzelerden biri de Balkanlar'daki Osmanlı eserlerinin minyatürlerini sergileyeceğimiz Balkanlar'daki Osmanlı Müzesi olacak. Türkiye'de bulunan herkes Balkanlar dediğimiz zaman ecdat yadigârı o toprakları ziyaret etmek ister. Milletimizin her ferdi Balkanlar'ı gezmek, ecdat yadigârı bu toprakları görme imkânına kavuşamıyor. Yapmak istediğimiz tam olarak şuydu; Edirne'ye gelen misafirlerimiz, Balkanlar'a gidemeseler bile burada Balkanlar'daki o muhteşem Osmanlı eserlerinin minyatürlerini de görme imkânına kavuşmuş olsunlar. Bu muhteşem eserlerle ilgili her türlü bilgiyi de burada, Balkanlar'ın kalbi olan Edirne'de görme imkânına kavuşmuş olsunlar" dedi.

Vali Canalp, yapımı tamamlanacak 4 müze ile Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayının müzeler kompleksi haline geleceğini belirterek, "Bu dört müze ile birlikte burası bir müzeler kompleksi haline gelecek ama aynı zamanda Kervansarayın hemen karşısındaki tarihi okulu da yeniden restore ediyoruz. Bu tarihi okulun da yenileme işlemleri şu anda son aşamaya geldi. Onun da belli rötuşları var. Onları da bitirdiğimiz zaman yine bu okulun içinde de Geleneksel Türk Sanatları müzemizi de açmış olacağız. Bu alana gelmiş olan insanlar hemen bu alanın karşısındaki bu müzeyi de ziyaret etmek suretiyle Geleneksel Türk Sanatlarımızın tamamını da görme imkânına kavuşmuş olacaklar" diye konuştu.

Restorasyonun tamamlanması ve müzelerin açılmasıyla Edirne turizmine çok büyük boyut ekleneceğini de dile getiren Vali Canalp, "Bütün bunlarla birlikte biz Edirne'nin turizmine çok harikulade bir boyut eklediğimizi düşünüyorum. Edirne'nin ekonomisine de mutlaka pozitif yansımaları olacaktır ama ekonomiden de turizmden de ticaretten de öte bu tarihe olan vefamızın bir gereğidir. Bu müzeleri yapmak suretiyle sadece ekonomiye, ticarete değil tarihe olan vefamızı da ödemenin derin kıvancını yaşıyoruz. İnşallah yakın zaman içerisinde buradaki müzelerimizin hepsini faaliyete geçirdiğimiz zaman Balkanlar'ın başkenti olan Edirne tam iddia ettiğimiz gibi kültürün de müzelerin de başkenti olma yolunda en önemli hamlelerden bir tanesini göstermiş olacaktır" dedi.

Konuşmaların ardından Vali Canalp ve katılımcılar yapımı tamamlanan örnek eserleri inceledi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30