banner78
banner25

Fırıncılar zam istemedi! "Ekmeğin kilogram fiyatı 14 lira olmalı"

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ile Edirne Fırıncılar Derneği arasında yaşanan ekmek zammı krizi giderek büyüyor.

Uygulanan farklı tarifeler ve verilen tariflere uymayan fırıncıların yer aldığı Edirne’de zam taleplerine cevap alamayan Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne kayıtlı fırıncılar karşılıklı restleşmeye devam ediyor.Dernek Başkanı Yılmaz Cambaz bugün düzenlenen basın toplantısında 40 kadar fırıncı esnafıyla gazetecilere yaşanan sorunları aktardı.

Cambaz, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt’un kendisi hakkında söylediği sözlere cevap vererek açıklamalarda bulundu.Cambaz “ benim hakkımda fırıncılıktan anlamaz, fırını mı var diyor. Ben 34 yıl fırıncılık yaptım. 2010 yılında da emekli olarak fırınımı devir ettim. 1998 yılından bu yana da Fırıncılar Derneği Başkanlığı görevini yürütüyorum. Ben ekmeğin üretiminden, malzeme tedariğine kadar her konuda uzmanım. Şu anda da üyelerimizin desteğiyle görevimi sürdürüyor ve fırıncının hakkını savunuyorum”dedi.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt’un kendilerini halk düşmanı ilan ettiğini belirten Yılmaz Cambaz “son yaptığı toplantıda fırıncıları haksız yere eleştirmiş ve bizi halk düşmanı ilan etmiştir. Üyesi olduğumuz kurumun başındaki ismin bize olan tavrını kabul edemeyiz. Sayın Zıpkınkurt, bizim oylarımızla, desteğimizle hatta ve hatta verdiğimiz aidatlarla oturduğu koltuğu bir an önce boşaltmasını istiyor ve kendisini istifaya davet ediyoruz. İstifasının ardından da bizden özür dilerse özrünü kabul etmeyi düşünebiliriz”şeklinde konuştu.

Tarifesiz ekmek satışı yaptıklarını kabul eden Dernek Başkanı Cambaz “Oda başkanı, bize tarifesiz ekmek satmakla suçluyor. Doğru tarifesiz ekmek satışı yapıyoruz. Bunun nedeni yine üyesi olduğumuz odanın 2019 yılından bu yana defalarca ekmek tarifemizde fiyat güncellemesini talep etmemize rağmen, bize tarife vermemesidir. Şimdi 14 Aralık tarihinde bize zam vereceğini söylüyor ama bu zammı da meclisten geçerse vereceğini söyleyerek, kendisini aklama peşinde. Oysaki 2019 yılından bu yana Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği iki defa ekmeğe fiyat güncellemesi yaptı.Şimdi merak ediyoruz. Esnaf ve Sanatkarları Odaları birliği üyeleri farklı bir Cumhuriyette mi yaşıyor da üyesi olan fırıncıları üretim maliyetlerindeki artışlara ezdirmeyerek ekmek tarifesini güncelliyor. Esnaf Odası üyesi arkadaşlarımız ekmeği kilosunu 10 liradan satarken, odamız bizden ekmeğin kilosunu 7 lira satmamızı istiyor. Farklı bir ülkede yaşıyorsak, sayın başkanın bunu bize yazılı olarak bildirmesini bekliyoruz. Esnaf odaları üyeleri unu 500’e alıyor da, Ticaret Odası üyeleri 100 liraya mı alıyor? Bizde bu ülkede yaşıyoruz. Ülkede yaşanan krizden bizde etkileniyoruz”dedi.

Türkiye Fırıncılar federasyonunun ekmeğin kilosunu şu anda 14 lira olması yönünde açıklamalarda bulunduğunu ve hak edilen fiyatın bu olduğunu savunan Cambaz “bizim oda başkanımız, ekonomi profesörü gibi hesap yapmış ve bazı rakamla halkın karşısına çıkmış durumda. Bizim kendisine verdiğimiz hesap tablolarını göstererek, açıklama yapıyor. Bizimle halkın arasına girmesinler”ifadelerini kullandı.

Tutanak tutulması işi ve üyesi oldukları fırıncıların oda tarafından 1 yıl cezalı duruma düşmesini de değerlendiren Cambaz “Edirne ili ve tüm ilçelerinde dahil olmak üzere tüm fırıncılara geçtiğimiz yıl tarifesiz ekmek satmaktan tutanaklar düzenlendi. Bu tutanaklar merkezde ETSO ve Esnaf Odaları üyelerine ve tüm ilçelerdeki fırıncılar için tutuldu. Yani Edirne’deki ilçelerde dahil toplam 91 fırıncıya tutanaklar tutuldu. Yaşanan süreç valilik ve belediyenin araya girmesiyle tatlıya bağlandı. O gün tutulan tutanaklar Ticaret İl Müdürlüğü tarafından ETSO’ya gönderilmiş. Ticaret İl Müdürlüğü ETSO’ya Disiplin kurulunu topla bunlara ceza ver demiş. Meclis üyeleri, akıllarını Nevzat beye kiralamışlar ki düşünmeden cezayı en ağır şekilde kesmişler”diyerek Keşan Ticaret ve Sanayi Odası disiplin kurulu ve meclisi ile Uzunköprü Ticaret Odası disiplin kurulu ve meclisinin Ticaret İl Müdürlüğü’nün baskısına rağmen ceza kesmediğini iddia etti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30