banner137
banner25

Edirne'ye 15 milyon 320 bin TL

Hükümetin açıkladığı Proje Bazlı Teşvik Sistemi’nde Edirne’ye 15 milyon 320 bin TL’lik proje desteği verildi.

Edinilen bilgiye göre 135 milyar lira tutarındaki destek paketinden yararlanacak olan firmaların açıklanmasının ardından Metcap Enerji adlı firma yapacağı 4.2 milyar dolarlık yatırımın 15 milyon 320 bin TL’sini teşvik olarak aldı.Listenin açıklanması ile Edirne adı dikkat çekerken söz konusu firmanın enerji alanında faaliyet gösterdiği ve Trakya Bölgesi’nde Doğalgaz kaynaklı Kimya Tesisi yatırım yapmayı planladığı ancak Edirne’de Polietilen ve polipropilen üretimi yapacağı ve ilk etapta bin 150,dolaylı olarak ise 4 bin 600 kişiye istihdam sağlayacağı öğrenildi.

Metcap Enerji firmasının Katar menşeli bir firma olduğu ve geçtiğimiz yıllarda sürekli olarak Edirne’ye gelip gitmelerinin ardında yatırım sahası aradıklarının yattığı belirtildi.Ad geçen firmanın yatırımı nereye be hangi bölgeye yapacağı açıklanmazken,Petrokimya sanayinde faaliyet gösterecek firmanın köklü bir firma olduğu ifade ediliyor.

Anlaşma kapsamında; Türkiye'de Trakya Havzası'nda hayata geçirilecek 4 milyar dolarlık tam entegre Doğal Gaza Dayalı Kimya Tesisi, yıllık 2,6 milyon ton metanol ve 1 milyon tonluk hafif olefin üretim kapasitesine sahip olacak. Söz konusu ürünlerden 400 bin tonluk polietilen ve 600 bin tonluk polipropilen elde edilecek. Bugün Türkiye'nin yıllık polipropilen tüketimi 2,2 milyon ton seviyesinde bulunurken, bunun maddi karşılığı ise yılda 3,11 milyar dolara denk geliyor. Yıllık tüketim miktarının 2,1 milyon tonu ithal ediliyor. Polietilen alanında da durum farklı değil… Türkiye'de yılda 2,14 milyon tonluk; diğer bir deyişle 2,94 milyar dolarlık polietilen tüketimi gerçekleşiyor.

Söz konusu teşvik belgesi alan firmalar

• Vergisel Destekler ( Gümrük Vergisi Muafiyeti, KDV İstisnası, Bina inşaat harcamaları için KDV İadesi, Yatırım tutarının 2 katına kadar Kurumlar Vergisi İndirimi veya 10 yıla kadar Kurumlar Vergisi İstisnası),

• İstihdam Destekleri (10 yıla kadar Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, 10 yıl süreyle Gelir Vergisi Stopajı Desteği, Nitelikli Personel Desteği)

• Finansal Destekler (Yatırımın finansmanında kullanılan yatırım kredisi için 10 yıla kadar Faiz veya Kâr Payı Desteği, Sermaye Katkısı, 10 yıla kadar Enerji Desteği),

• Yatırım Yeri ile ilgili Destekler (Yatırım Yeri Tahsisi ve belirli şartlarda söz konusu taşınmazın bedelsiz olarak yatırımcıya devredilmesi, Altyapı Desteği),

• Diğer Destekler (Kamu Alım Garantisi ve ile İzin, Ruhsat, Tahsis, Lisans ve Tescillerde Kolaylık Getirilmesi) desteklerinden bir veya birden fazlasından yararlanabilecekler.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30