banner78
banner25

Edirne'nin artık Rumeli Kültür ve Sanat Akademisi var!

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak kullanılan tarihi Devecihan’ın alt katı gerekli düzenlemelerin yapılmasının ardından, Edirne'ye özgü geleneksel el sanatlarının yapılacağı "Deveci Han Kültür Merkezi Rumeli Kültür Sanat Akademisi" olarak tekrar hizmete açıldı.

550 yıllık bir geçmişe sahip olan ve zamanında han ve zindan olarak kullanılan Deveci Han,geçmiş yıllarda yapılan restorasyon sonrasında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü kullanımına verilmiş ancak binanın büyük olması nedeniyle giriş katında bulunan alanlar zaman zaman sergi salonu ve benzeri etkinlikler için kullanılmıştı.

Edirne Valisi Ekrem Canalp binanın işlevsel bir şekilde kullanılması amacıyla gerekli çalışmayı yaparak “Rumeli Kültür Sanat Akademisi” yapılması talimatını vermiş ve bugün yeni yüzüyle Edirne turizmine katkısı olacak bir alan haline getirilmesi sağlanmıştı.

Açılışta konuşan İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Kemal Soytürk "Şehrimiz Edirne, “Payitaht” olabilmiş ve tarihin akışını etkilemeyi başarmış birkaç şehir arasındadır"diyerek Şehrin kimliğini, kişiliğini ve hafızasını oluşturan birçok unsur olduğuna dikkat çekti ve "Şehrimiz Edirne, “Payitaht” olabilmiş ve tarihin akışını etkilemeyi başarmış birkaç şehir arasındadır.. Şehrimizin kimliğini, kişiliğini ve hafızasını oluşturan birçok unsur vardır. Osmanlı Devleti’nin ikinci başkenti Edirne, güzel sanatlarla da örnek eserlerin oluşmasına ev sahipliği yapmıştır. Geleneksel el sanatlarımız, özlemlerin, sevgilerin, dileklerin, inanışların, duygu ve düşüncelerin somut anlatılarıdır. Kültürel ve ekonomik yaşam akışıyla gelişmiş, babadan oğula, ustadan çırağa aktarılarak günümüze kadar ulaşmıştır"dedi.

Deveci Han Kültür Merkezi Rumeli Kültür Sanat Akademisi açılışında konuşan Edirne Valisi Ekrem Canalp hayatında iki şok yaşadığını ve bunlardan birisinin büyük şok, diğerinin ise küçük şok olduğunu ifade etti.

Büyük şok’un Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nı gördüğünde yaşadığı şok olduğunu ifade eden Vali Canalp “gerçekten muhteşem eser, iki defa restorasyona uğramış, istenilen şekilde işlemlendirilememiş ve boş kalmış mekandı. O zamanki il Kültür Turizm Müdürü Ahmet Bey’e şöyle söylediğimi hatırlıyorum; Ahmet Bey böylesi muhteşem mekanı İstanbul’da dahi görmedim. Bu kadar muhteşem mekan Edirne’de var.Doya doya kullanmamız gerekiyor. O muhteşem mekanın şu anda 3 ana parçadan oluşan bir parçasının Devlet Tiyatrosu haline getirdik. Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nı müzeler haline de getiriyoruz”diyerek bina içinde Osmanlı’nın 36 padişahının heykellerinden ve anlatımından oluşan padişahlar müzesi, padişahların seferdeyken kullandığı ve yürüyen saray denilen Otayu Humayun, Balkanlarda’ki Osmanlı eserlerinin minialarını sergileyeceği alanlar oluşturulacağını söyledi.

İkinci şokun ise açılışını yapacakları Deveci han’la ilgili olduğunu söyleyen Vali Canalp “bu mekana ilk defa ben il koordinasyon toplantısı vesileyle geldim. Burası muhteşem bir eser. 550 yıllık her şeyiyle tarih kokan ve Edirne’nin turizimine en iyi şekilde hizmet edebilecek bir eser. Bu yapıyı Edirne’nin kültürüne turizmine kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.Burada bu mekanın içinde var olacak olan atölyeler bizlere Edirne’nin kültürüne ve turizmine ne şekilde hizmet edebileceğinin ip uçlarını verecektir. Bunlardan bir tanesi ıstahat atölyesi, diğeri aynalı süpürge atölyesi, çini işlemeciliği atölyesi, mis sabunu yapım atölyesi, kalem kağıt ve nakkaş atölyesi, Edirne Kari atölyesi, Saray Mutfağı atölyesi, sepet örücülüğü atölyesi, saraciye ve çarıkcılık atölyesi olacak. Edirne demek geçmişine sahip çıkmak demektir. Edirne demek geçmişine sahip çıktıkça bugünü inşa etmek demektir”ifadeelrini kullandı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’da konuşması olmamasına rağmen Vali Canalp’in ısrarı ile bir konuşma yaptı ve “bizim devlet adabımızda vali rica ediyorsa o devletin ricasıdır. Sorgusuz sualsiz yerine getirilmelidir”diyerek “Sultanların Şehri, şehirlerin sultanı Edirne’de ne yaparsanız yapın adeta yakanıza değil gönlünüze taktığınız bir gül gibi orada bütün dünyayı selamlar. Şehrimizin turizm potansiyeline ciddi katkıları olacağı, yürekten inandığım yeni bir anlayışla yorumlanan Devecihan Merkezimiz ki burası bir zamanlar Osmanlı Devleti’nde cezaevi olarak kullanılmış bir merkezdi. Şimdi turistik destinasyon haline getirmek. Günü geleceğe taşımak budur. Hayırlı olmasını diliyorum”dedi.

Ak Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal da konuşmasında hükümet olarak Edirne’ye yapılan yatırımları anlattı ve tarihi eserlerin restorasyonu konusunda yeni müjdeler verdi.Aksal konuşmasında “ Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Cami ve çarşılarıyla, köprüleriyle tarihi şehri Edirne. Edirne müdafi Şükrüpaşa’nın deyimiyle Şehri Mukaddes Edirne. Bu mukaddes şehrin 99.kurtuluş yıldönümünü yaşadık. Son 19 yılda Sayın cumhurbaşkanımızın desteğiyle Edirnemiz’e kültür ve turizm anlamında bir çok projeyi hayata geçirdik, restorasyonları gerçekleştirdik”şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından açılışı yapılan Devecihan Kültür Merkezi Rumeli Kültür Sanat Akademisi gezilerek atölyeler hakkında bilgiler alındı. Edirne Valisi Ekrem Canalp tüm atölyelerdeki usta öğreticiler ve kursiyerlerle tek tek ilgilenerek yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Açılışa, Edirne Valisi Ekrem Canalp, eşi Dr. Ayten Canalp, protokol üyeleri, İl Müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30