banner137
banner25

Edirne'de yabancılara satılan ev yok!

Edirne’de yabancıların ev satın aldığı ile ilgili ulusal basında yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığı ve tamamen Edirne Emlak piyasasında fiyatların artmasına yönelik yapılan bir haber olduğu ortaya çıktı.

Edirne’nin tecrübeli emlakçılarından Aytaç Feda konu ile ilgili yaptığı açıklamada sınır komşularımız Yunanistan ve Bulgaristan’dan gelen vatandaşların ev aldığı yönündeki haberlerin asparagas olduğunu ve bunun gerçekleşmesi için belli kriterlerin oluşması gerektiğini söyleyerek “Komşularımız Yunanistan ve Bulgaristan şahsi olarak Bulgar ve Yunan vatandaşları Edirne ve Kırklareli’den gayrimenkul almaları imkansız. Ancak şirket kurmak kaydıyla şirketlerin adına alabilirler. Ancak şirket kurmak maliyetli iş olduğu için şuan sıcak bakılan bir olay değil. Yunan ve Bulgar vatandaşları Edirne’den hiçbir yatırım yapmayıp hiçbir gayrimenkul almıyorlar. Bu yapılan açıklamalar gayrimenkul ve değerlenmeleri arttıracağından yanlış bilgilendirme ve daha çok fiyatları arttırıyor. Bu durum bizim vatandaşımızın aleyhine”şeklinde konuştu.

Edirne’de gayrimenkul fiyatlarının inanılmaz derecede arttığını bunada en büyük etkenin müteahhit veya arsa sahipleri arasında yapılan anlaşmalara bağlı olarak arsa maliyetleri olduğunu kaydetti.

Emlakçı Aytaç Feda yaptığı açıklamada “Gayrimenkuller ile ilgili bir maliyet hesabı var. Bunun üzerinden de kar payını koyduğumuzda bu rakamların altında olması gerekiyor. Ancak bizim fiyatları arttıranlar arsa maliyeti. Bugün bir dönüm yer almaya kalktığınızda aldığınızda 1.6 ise bin metrekare yere bin 600 metrekare konut yapabilirsiniz. O da yüze böldüğünüzde 16 tane daire olur. Bir dönüm arsanın bugünkü satış rakamları gölet dediğimiz civarda 4-5 milyondan aşağı değil. Bütün gayrimenkul ve ev fiyatlarının artmasındaki sebep etken arsa fiyatlarının yüksek olması. Bir de müteahhitlerin kendi arasında yarış yapması. Bir müteahhit o arsaya yüzde 40 oran veriyorsa diğer müteahhit yüzde 45 diğeri ise yüzde 50 vererek kendi kazançlarını da düşürüyor. Sırf arsayı alma amacıyla burada zarar ediyor veya daireyi teslim edemiyor. Burada önemli olan maliyet hesabını iyi yaparak kat karşılığında alınacak gayrimenkulü çok iyi değerlendirip o oran ve orantının üzerine çıkmamaları”ifadelerin kullandı.

İnşaat maliyetlerinin belirlenen hesaplara göre yapıldığını ve arsanın yerine göre değişkenlik gösterebileceğin belirten Feda “Arsa ve İnşaat maliyetini kattığımızda metrekaresi 4 lirayı geçeceğini tahmin etmiyorum. Bir daireyi merdiven boşluğu, asansör boşluğu, deposu, çatısını kattığımızda 2+1 daire 110 metrekare diye brüt geçer. Bunun da fiyatı 400,450, 500 bin lirayı geçmemesi gerekir. Ancak bugün iyi bir bölgede 2+1 daire almaya kalktığımızda 700-800 hatta 1 milyona dayanan fiyatlar geziyor. Bunlar Edirne için yüksek rakamlar”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30