banner78
banner25

Deveci Han Edirne Gastronomisine ışık tutacak!

Edirne’de Deveci Han olarak bilinen ve 15.Yüzyılın ilk yarısında inşa edilen bina bundan böyle Edirne Valiliği himayesinde işlevsellik kazandırılarak Edirne Gastronomisine ışık tutacak.

Tamamen kesme taş yapıdan oluşan iki katlı binanın ikinci katında 31 odası bulunuyor.1846 yılında gördüğü ilk onarım ile cezaevi olarak kullanılan yapı,ikinci büyük onarımını 1891-1892 'de görmüş ve 1946 yılına kadar cezaevi olarak kullanılmış.Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1993 yılında başlayan üçüncü büyük restorasyon 2000 yılına kadar sürmüş ve günümüze değin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binası olarak faaliyet göstermektedir.Yapının işlevsel olmadığını ve gerekli işlevin kazandırılması için talimat verdiğini Deveci Han’ın açılışında anlatan Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne’ye ilk geldiğinde iki şok yaşadığını ve bunlardan ilkinin Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nın kullanılamaması, bir diğer şoku ise Deveci Han Kültür Merkezi’nin işlevsel olamaması olduğunu söylemişti.

Canalp geçtiğimiz hafta yapılan açılışta yaptığı konuşmada söz konusu binayı ilk gördüğü anda yaşadığı durumu anlattı ve eserin işlevselliği için nasıl adım attıklarını aktardı. Vali Canalp“ bu mekana ilk defa ben il koordinasyon toplantısı vesileyle geldim. Göreve başladığımın hemen sonrasında bir koordinasyon kurulu toplantısı sonrasında bu mekanın ne şekilde kullanıldığını sorduğumda almış olduğum cevap aslında biraz üzüntü vericiydi.Yılda iki defa yapmış olduğumuz il planlama koordinasyon toplantılarını bu mekanda yapıyoruz. “Gayet güzel, başka?” Arada bir eğer el değdiyse belli çapta toplantıları senede birkaç defa yapıyoruz. “Başka?”Bazen bir iki sergi olursa onları yapıyoruz ve başkası yok. Burası muhteşem bir eser. 550 yıllık her şeyiyle tarih kokan ve Edirne’nin turizimine en iyi şekilde hizmet edebilecek bir eser. Bu yapıyı Edirne’nin kültürüne turizmine kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz”demişti.

Binanın alt kısmında oluşturulan 9 atölyenin yanı sıra unutulan gastronomik lezzetlerinde ortaya çıkarılması için tasarlanan bir mutfak ve beraberinde vatandaşların da gelip yemek yiyebileceği bir ortam bulunuyor. Halk Eğitim Merkezi’nden gelen 10 kursiyer ve bir eğitmen eşliğinde yapılan leziz yemekler gelen misafirlere belli bir ücret karşılığında tabldot şeklinde sunuluyor. Kar amacı gütmeden işletilen atölyede sadece masrafların çıkarılması ve kursiyerlerin eğitimleri amaçlanıyor. Konu hakkında açıklama yapan İl Kültür ve Turizm müdür vekili Kemal Soytürk, faaliyet alanlarında 9 atölye bulunduğunu ve unutulmaya yüz tutmuş, unutulmuş geleneksel sanatların usta çırak ilişkilerinin yanı sıra Edirne’nin gastronomik lezzetlerini öne çıkardıklarını kaydetti.

İl Müdür vekili Soytürk “Burada içinde bulunduğumuz alanda özelikle Edirne’nin gastronomisini, kaybolan reçetelerini ve hemen yanı başımızdaki sarayı cedide amiredeki kuşhane de Matbah-i Amire’de(Saray Mutfağı) pişirilen yemeklerin reçetelerini tekrar ortaya çıkarıp bu reçeteleri yeni vizyon ile beraber değiştirip Şef Emel Hanım ile beraber hem yerli hem yabancı vatandaşlarımızın ağızlarını tatlandıracağız. Tanıtım anlamında çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki günlerde şehrimizde ikamet eden tur rehberlerini burada ağırlayacağız. Daha sonra seyahat acentelerini ağırlayacağız.”diyerek mekanın 15. Yüzyılın ilk yarısında inşa edildiğini ve 21. Yüzyılda tekrar şehrimizin hafızasına oturtacaklarını

Kültür ve Turizm Bakanlığının Deveci Han Kültür Merkezi’nin Vali Ekrem Canalp himayelerinde Rumeli Kültür Sanat Akademisi olarak işlevlendirildiğini belirten İl Müdürü Vekili Soytürk “Emel Hocam bizim gastronomi atölyemizin mutfağımızın şefi. Kursiyerlerimiz ile beraber her gün burada farklı menüler ile faklı ürünlerle çalışmalarını yürütüyor. Aynı zaman da günlük menüde yapılıyor. Bölgede tatmak isteyen, gelmek isteyenler hem kafemizde kahve çeşitlerimiz, tatlı çeşitlerimizi yemek çeşitlerimizi tadabilecek”dedi.

Gastronomi atölyesi Mutfak Şefi Emel Güler de kursiyerleri ile beraber Türk mutfağına ait yemekleri, tatlıları çeşitli ürünleri sunacaklarını belirterek gelen turist kafilelerine de bu ürünlerden yiyip içebilmeleri için ikramda bulunacaklarını kaydetti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30