banner137
banner25

Definecilerin hedefi haline geldi!

Karaağaç mahallesi Pazarkule yolu üzerinde bulunan ve eski koza fabrikası bacası olarak bilinen tescilli yapı definecilerin hedefi haline geldi.

1890 yılında yapıldığı bilinen ve o dönemde Koza fabrikası olarak faaliyet gösteren yanp 1950’li yılların başına kadar ayakta kalabilmiş,ancak sonrasında ilgisizlik ve bakımsızlıktan dolayı yıkılmış ve günümüze sadece bacası kalabilmiştir.

Son haftalarda bazı kişilerin define olması ihtimaline karşı kaçak kazılar yaptığı bacanın alt kesimlerindeki taşların sökülmesi bacanın yıkılacak noktaya gelmesine sebep oldu.Özel mülkiyet alanı içerisinde kalan ve Edirne’nin köklü ailelerinden Vardar ailesinin mülkiyetinde bulunan yapı maalesef tescilli eser olmasından dolayı öylece duruyor.

Definecilerin gece yarıları gelerek kaçak kazı yaptığı ve talan ettiği bacanın böyle giderse olduğu yere devrileceği ifade ediliyor.

Mülk sahipleri söz konusu alan içerisinde define olma olasılığının bulunmadığını belirtmelerine rağmen bu sevdadan vazgeçmeyen kişilerin talanı ile karşı karşıya kaldıklarını belirtiyorlar.

Tarihçiler ise alanın bir koza fabrikası olduğunu,tarihi yapının 19 yüzyıl başlarında inşa edildiğini,bacanın ise kömürle yakılan ateşin suyla ısınması sonrasında çıkan buhar bacası olduğunu belirterek “define arama aşkı bir tarihin yok olmasına neden olacak.Önlem alınmazsa bu baca kısa sürede yok olabilir”dediler.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30