banner78
banner25

CHP'li Cİn; süt üreticisinin sesi oldu!

Ülke genelinde artan girdi maliyetleri en çok tarım kesimindeki çiftçiyi etkiliyor.Artan girdi maliyetleri karşısında çaresizlik içerisinde ürünlerinin para etmediğini gören üretici tarlasına ektiği buğdayının gübresini kısarken,süt üreticisi de süt’ün para yapmamasından dolayı anaç hayvanlarını kesime gönderiyor.

Yaşanan sıkıntıları gündeme getirmek için açıklama yapan Edirne Süloğlu ilçesi CHP’li İl Genel Meclisi üyesi Önder Cin,Tarım Bakanına seslendi ve Ulusal Süt Konseyini savunmasına tepki gösterdi.

İl Genel Meclisi toplantısı sonrasında konuşan ve süt üreticilerinin seslerinin duyulması için açıklama yapan Önder Cin “Kasım ayını bitirmek üzereyiz ama süt üreticimiz hala mağdur, hala ‘ah’ diyor, ‘vah’ diyor”diyerek Ulusal Süt Konseyine yüklendi.

“Bu ülkede Ulusal Süt Konseyi denen bir kurum var”diyen Cin; “Haziran ayında, 31 Aralık 2021’e kadar süt fiyatını 3 lira 20 kuruş olarak belirledi. Üreticinin eline geçen süt parası ise yaklaşık olarak 3 lira 10 kuruş. Fakat o günden, bu güne süt üreticisinin girdi maliyetlerindeki artışını kimse frenlemedi. Sadece üreticinin üretmiş olduğu sütün fiyatı sabitlendi. Siz sütünüzü bu fiyata satacaksınız ama girdilerinizi biz serbest ekonomiye bırakıyoruz diyorlar. Bu hak mıdır, adalet midir? Eğer bu adına Ulusal Süt Konseyi dedikleri konsey gerçekten süt fiyatını belirliyorsa, gerçekten üreticiden yanaysa ne iş yapıyor? Ya da bunların görevi sadece birilerinin önüne dalgakıran olmak mı? Süt üreticisinin önüne engel olmak mı? Bunların amacı nedir, hala ne bekliyorlar?”dedi ve bir çuval yemin 180 lira olduğunu bir buzağı başlangıç yeminin ise 250 lira olduğunu, bunlara enerji maliyetleri, gübre maliyetlerini dahil etmediklerini kaydetti.

Hükümetin yaptıklarına “Sizin yaptıklarınız Allah’tan reva mı?”diyen CHP’li İl Genel Meclis üyesi ve üretici Önder Cin Tarım Bakanına seslenerek “buradan Tarım Bakanına sesleniyorum; Sayın Bakan, bırakın bu Ulusal Süt Konseyi muhabbetlerini, çıkın bu üreticinin yanında olduğunuzu belirtin. Zor durumlardan dolayı üreticinin hayvanlarını kestirmesine engel olun. Üreticinin hayvanlarını kestirmesi demek, 1-2 yıl sonra buzağı olmayacak demek, süt olmayacak demektir. Bugün insanlar, hayvanlarını gebeleştirmiyorlar, götürüp kestiriyorlar. Hala neyi bekliyoruz? Kiminle konuşsam, hayvanlar biraz para yapsın satacağım, bırakacağım, diyor. Bu işin yapılabilecek bir yanı kalmadı. 31 Aralık’a kadar ne bekliyorsunuz? Yazıktır, günahtır. Hiç mi vicdan yok, hiç mi Allah korkusu yok? Bu üreticiden intikam mı alıyorsunuz? Bu ülkede enflasyonu arttıran bir tek süt fiyatları mı? Yazıktır, yazık. 31 Aralık’ı beklemeden çıkın bir an önce süt fiyatlarının ne olacağını söyleyin. Bu desteklemelerle insanları aldatmayın. Destekleme, teşvik diye söylediğiniz paralar, 1 yıl sonra üreticinin eline veriliyor. Üretici alana kadar bu para, tarumar oluyor. Yapmayın bunu! Süt üreticisi bu piyasadan çıktığı anda bir daha dönmez. Şu anda hayvan sayıları arttı diyorsunuz. Bunların hepsi aldatmaca, kağıt üzerinde. Vatandaşın sattığı, kestirdiği hayvanlar ÇKS’den düşülmüyor, geç düşülüyor. Çiftçinin elinde olmayan hayvanlar, varmış gibi gösteriliyor. Yapmayın, etmeyin! Bu üreticinin ekmeğiyle oynamayın! Bir buzağı, bir inek, bir düve kolay yetişmiyor. Bu insanları, bu sektörden kaçırtmak için elinizden ne geliyorsa yapıyorsunuz ama bunun bedeli, bu ülkeye de, size de ağır olacak.”diyerek tepkisini tüm süt üreticileri adına gösterdi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30