banner78
banner25

CHP İl Başkanı Pekcanlı "yabancılar ev alıyor haberi tamamen algıya yönelik!"

CHP İl Başkanı Fevzi Pekcanlı Edirne’ye günü birlik alış verişe gelen Bulgaristan vatandaşlarının yaptığı alış veriş ve sonrasında gelen bazı eleştirilerin haksız olduğunu belirterek “gelen insanlara bu şehre niye geliyorsunuz, niye alışveriş yapıyorsunuz diye suçlama hakkımız yok? Yağmalama diye bir şey yok zaten”diyerek zorda olan esnafa can suyu olan Bulgaristan vatandaşlarına haksızlık yapıldığını ileri sürdü.

Döviz kurundaki ani artış sonrası değer kaybeden Türk lirasına bağlı olarak Edirne’ye alış verişe gelen Bulgaristan vatandaşlarını alış verişi ile ilgili değişik bir algı yaratılmaya çalışıldığını belirten İl Başkanı Pekcanlı “Gelen insanlara bu şehre niye geliyorsunuz,niye alışveriş yapıyorsunuz diye suçlama hakkımız yok.Yağmalama diye bir şey yok zaten. Kimse bir sıkıntıya girip yağmalamıyor. Bulgar vatandaşlar parasını veriyor, istediği kadar ürün alıp gidiyorlar. Edirne esnafı da son derece bundan memnun. Fakat son 3-4 gündür o kadar algı oluştu ki, neredeyse evronun 20 liraya dayandığı unutuldu, bu insanların Edirne’ye niye geldiği sorgulanır oldu”diyerek yaşanan uy gelişmelerin Edirne esnafını ciddi sıkıntıya sokacağını kaydetti.

Bulgaristan’da hükümet belirsizliğinin sürdüğünü, geçici bir hükümetin göreve geldiğini belirten Pekcanlı “geçici bir hükümet var. Gelen kişiler bununla ilgili bir sınırlama yaparsa bu dedikodular üzerine Edirne esnafı o zaman zor duruma düşecek. Kışın ortasından kirasını ödeyemeyen esnaflar ve geçtiğimiz yıl vakıflar, sanayi sitesi esnafları kiraları ile ilgili bir çok haber yaptık. Bu insanlar geldiği için bir hareket var şehrimizde. Buda Edirne’nin sınır kenti şehir olmasının bir avantajı. Ama yıllardır biz bu avantajı kullanamadık. Geçen sene pandemiden dolayı sınırlar kapalıyken bu esnafın kirasını gelip kimse ödemedi. Olayın bu tarafından bakmak lazım”dedi.

Edirne’de vaka sayılarında ki artışa ilişkinde konuşan Pekcanlı, kapılardan girişte yabancıların istenilen evraklarının ve test yaptırıp yaptırmadıklarının denetlenmesi gerektiğini belirterek “Sınır kapılarından geçişlerde koronavirüs tedbirlerinin alınmasını ve denetimlerin,arttırılması ve Koronavirüsle ilgilide önlemler alınması lazım. Şehrimizde Covid-19 artışı var.Ama bu insanların buraya gelmesine engel olacak bir durum olarak da görmüyorum”dedi.

Bu kadar çok insanın gelerek alış veriş yapmasının paramızın pul olmasına bağlı olduğunu hatırlatan Pekcanlı, Bulgaristan’daki döviz bürolarında da Türk lirasının işlem görmediğini ve yok hükmünde olduğunu belirtti.

Ulusal basına yansıyan bazı harelere ilişkinde eleştirisini yapan il başkanı Pekcanlı “basına öyle şeyler yansıdı ki,tapuda sıraya giriyorlarmış Edirne’de ev satın alıyorlarmış. Bu sadece dedikodudan ibaret. Zaten çifte vatandaş olmayanların evleri hangi şartlarda alacakları belli. Edirne’de böyle bir satış aslında yok. Sadece şuna yarıyor. Edirneli vatandaşlar negatif olarak karşılığını görecek. Edirne’de ki ev fiyatları artacak, kira fiyatları aratacak. Herkes bence düzgün açıklama yapsın”dedi.

Kentteki hareketlikten dolayı kimsenin suçlanmaması gerektiğini,gelen misafirler ve komşularımızın en iyi şekilde ağırlanması gerektiğini hatırlatan Pekcanlı “Evet bu kente bir hareketlilik var ama bu kente ki esnafın suçu yok bununla alakalı.Gelen Bulgar vatandaşlarının da suçu yok. Gelen misafirlerimiz,gelen müşterilerimizi en iyi şekilde ağırlayacağız bütün önlemlerimizi alarak ağırlayacağız. Bu zaten geçici bir süre. Her yılbaşına doğru böyle bir hareketlilik oluyor. 3-4 gündür ülke gündemine Edirne o kadar düştü ki, bu yakında sıkıntıya sebep verebilir. Bu krizde fırsatı değerlendiren insanımıza destek çıkılması yönünde doğru olur diye düşünüyorum.Oradan gelen vatandaşlarımızın arasından bir çok Bulgaristan Türkleri de var,kendi soydaşlarımız geliyor. Öyle bir bakılıyor ki onlarda rahatsız oluyor. Bizde ticaret yapıyoruz ‘bizim alışveriş yapmamızdan siz rahatsız mısınız, biz sizi yağmalamıyoruz şeklinde’ sitemleri oluyor haklı olarak. Bu insanlar senelerdir uygun olan her şeyi alıp gidiyorlardı. Bundan Edirne esnafının bundan bir şikayeti yoktu. Yoğunlukla alakalı sıkıntılar yaşanabilir önemli olan bu sıkıntıların giderilmesi,gelen insanlara soydaşlarımıza ön yargılı davranılmasını çok doğru bulmuyorum”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30