banner78
banner25

Çeltik üreticisinin yüzü gülmeyecek!

Türkiye’nin beyaz altını olarak tabir edilen çeltik 120-150 günlük serüvenini tamamlayarak hasat edilmeye başlandı.

Yaklaş 20 güne yakın bir süredir belirli bölgelerde hasadına başlanan çeltik, zorlu serüveni sonrasında bu yıl üreticisinin yüzünü güldürmeyecek gibi duruyor.

Türkiye'nin çeltik ihtiyacının yüzde 44’ünün karşılandığı Edirne bölgesinde tarlaların tohumla buluşmasın arasından geçen 120-150 günlük sürede 520 bin dekar alandan ürün alınması bekleniyor. Yüzde 50’den fazla alanda gerçekleşen hasatta açıklanan fiyatın ise üreticiyi memnun etmemesi ürününün tarladan hasat etmesini de geciktirmiş durumda.

Edirne merkeze bağlı Karakasım ve Orhaniye köylerinde hasat yapan üreticiler ürünlerini kurutmak için yoğun çaba sarf ediyorlar.Son günlerde bölgede aralıklarla yağan yağış nedeniyle çeltik tavalarına giremeyen üretici güneşin yüzünü göstermesiyle hasada yeniden başladı.

Merkeze bağlı Orhaniye Köyünden çeltik üreticisi Ali Döngel girdi maliyetlerindeki artışın üreticiyi zora soktuğunu belirterek, “bu yıl çeltikçi olarak çok zor durumdayız. Geçen yılki maliyetler üç katına çıktı. Geçen yıl ödediğimiz su parası 600 liradan 800 liraya, gübre 2 bin liradan 8 bin liraya çıktı”diyerek zor durumda olduklarını yineledi ve AK Parti İl Başkanının geçtiğimiz günlerde çeltik üreticileri ile ilgili açıklamasına cevaben “biz zor durumdayız! Ama bizim sorunumuzu dinleyen yok. Çeltik fiyatları açıklandığında Ak Parti İl Başkanı, çeltik fiyatlarının çok iyi açıklandığını söylüyor. Ben kendisine şunu söylüyorum. Gelsin beraber elimize kağıt kalemi alıp bir hesap yapalım. Bakalım o koltukta oturduğu gibi bu işler oradan atmayla tutmayla olmuyor. Gelsin, ben onu çağırıyorum. Siyasetçi onlar, gelsinler oy alırken pekala benim köyümde birinci parti çıktılar. Karakasım’da da öyle. Bizi dinlesinler bakalım. Biz zordayız. Bunu haykırıyoruz, ama orada onlar atıp tutuyor. Çok iyiymiş, neyin iyisi. Biz zordayız, bunu bağıra bağıra söyleyeceğiz. Şimdi yanımızda olmayacaklarsa ne zaman olacaklar. Böyle iş olmaz, biz batıyoruz”diyerek elektrik maliyetlerinin yüksekliğinden yakında ve “en çok belimizi büken sorun gübre, elektrik. Biz burada üretmek için o kadar uğraşıyoruz. Ben yüz dönüm yer ekiyorum. Ama bankalardan kendimizi kurtaramıyoruz. Böyle saçmalık olur mu? Çeltik hasadı başlayalı bir ay oldu, ama biçilen yer 5’te biri. İnsanlar biçsen ne olacak diye düşünüyor. Buğday 3 lira oldu, çeltik 3,5 lira olur mu. Bu koltuktan atma tutmayla olmaz. Gelsin bakalım içimize. Yazık günah bu insanlara. 4 bin 400 liraya verdiğimiz çeltik şu anda 3 bin 300 lira. Geçen yıl 6 bin 300 lira olan çeltik şu anda 4 bin 300 lira. Ne oldu, ne değişti? Böyle bir mantık olmaması lazım. Eskiden fakir adam gidip 2 liraya domates yiyordu, şimdi artık 10 liraya 20 liraya yiyecek. Çeltik de bir gün böyle olacak. Şimdi belki bizden 4-5 liraya almayacaksınız ama yarın öbür gün 15 liraya alacaksınız. Belki 3-5 ay çalışıyorum ama ben 40 derece sıcağın altında gübre atıyorum”dedi.

Karakasım Köyü çiftçilerinden Mehmet Çam ise çeltik işinin bu yıl bozuk olduğunu ifade ederek “bizim pirinç işi bu yıl bozuk. Girdi maliyetlerimiz çok yükseldi. 1 liraya aldığımız ithal kömür şu anda 3 liradan temin edemiyoruz. Akaryakıt arttı, enerji fiyatları katladı. 10 gün çalıştık inanmazsınız 7 bin lira fatura geldi. Kardeşim ne kazanıyoruz ki biz burada? 2 liraya aldığımız gübre şu an 8 lira. Devletimizin bize el atması lazım. Gerçekten zor durumdayız”dedi.,

Çiftçilerden Ekrem Yağ’da “geçen yıl maliyet düşüktü, harmanda malını verenler daha iyi durumdaydı, o zaman kurtarıyordu. İthal gelince fiyatlar aşağı düştü bir daha da o fiyatları bulmadı. Şu anda çeltik 4,5 -5 liranın üzerinde olması lazım. Şu an 3,5 lira ile 3,8 lira arasında”dedi.

Karakasım Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı Arif Akman’da “bizi en çok yıpratan sulamada elektrik maliyeti oldu. Geçen sene en yüksek faturamız 630 bin lira geldi, bu sene 970 bin lira. Bunlar aylık fatura. 28 pompamız, 110 tane dinomamız var. 5 bin 900 dönüm sahamız var. Şu an çiftçilere elektrikten sadece 600 lira dekara para yansıdı. Arızalarla bu maliyet 800 lirayı buluyor. 100 dönüm çeltik eken, 80 bin lira su parası verecek bize. Tarıma destek yapılması lazım. Evde yakılan elektrik fiyatından ücret alıyorlar bizden. Vergi düşsünler, yüzde 30 indirim yapsınlar tarım sektörüne elektrikte”şeklinde konuştu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30