banner137
banner25

Çeltik üreticisi hazırlık öncesi fiyat beklentisi içinde!

Türkiye’nin çeltik ihtiyacının yüzde 45’inin karşılandığı Edirne’de üretici artan girdi maliyetleri nedeniyle neredeyse 100 bin dekar çeltik ekiminden vazgeçmek üzere.Geçen yılın Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ye göre 550 bin dekar çeltik ekili alanı bulunan Edirne’de bu yıl üretici 100 bin dekar daha az ekerek ayçiçeğine yönelme çabası içine girdi.

Türkiye’de üretilen 900 bin ton çeltiğin 400 bin ton kadarını üreten Edirneli üretici çeltiğin fiyat yapmamasından dolayı ekimden vazgeçebilir.Konu hakkında açıklama yapan ve 9 bin 500 üreticisi bulunan KÖY-KOOP başkanı Ahmet Erken 2022 Nisan ayında başlayacak olan çeltik ekim sahalarının sürümü ve bakımının hazırlanması konusunda bölgede çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirtti.

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın yarattığı etkilerden sonra üretimin ne kadar önemli olduğunun açıkça anlaşıldığı günümüzde çeltik üreticisi düşük fiyattan yakınırken ihtiyaç hasıl olan ayçiçeğinin bu yıl iyi fiyat yapacağını ve ayçiçeği ekim alanların çeltik sahalarından vazgeçerek arttırmayı düşünüyor.

KÖY-KOOP Başkanı Erken yaptığı açıklamada bakanlığın bir an önce çeltik müdahale fiyatını hasat öncesinde açıklaması gerektiğini belirterek çeltiğin artan maliyetlere rağmen fiyatın tek haneli rakamlarda kaldığını kaydetti.

Erken açıklamasında “Türkiye’de ve dünyada Ukrayna savaşından ve enflasyondan kaynaklanan çeltik ekiminin üretici tarafından ikinci plana bırakılma gibi tedirginlikleri var. Bildiğiniz gibi enflasyona karşı olan fiyatların tüketici bazında gerçekten büyük farklar oluşturduğunu kamuoyundan biliyoruz. Şu an çeltik ve pirinç tek haneli rakamlarda kalan tek ürün. Bu nedenle biz bakanlığımızdan ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2022 yılında ekilecek olan çeltiğin bir an önce müdahale fiyatlarının açıklanmasını ve desteklemelerini istiyoruz”diyerek 20 yıldan bu yana 10 kuruş destekleme olduğunu ancak mazotun 25 liraya geldiği, doların 15 lira olduğu dönemde ilaç, gübre, elektrik gibi zamların bir araya toplandığında piyasadaki çeltik fiyatlarının 2022 yılında çeltik üretimi yapılmasına uygun olmayacağını kaydetti.

Üreticinin ekim sahalarını hazırlamadan önce artan maliyetler göz önünde bulundurularak fiyatın ne olacağı konusunda bakanlık ve TMO tarafından bilgilendirmesi,fiyatın şimdiden açıklanarak üreticinin buna göre hazırlık yapması gerektiğin ifade eden Erken “bir an önce müdahale yapılması ve bakanlığımızın özellikle de TMO’nun bu konuda çalışmalara başlamasını istiyoruz. Gerekli bilgileri biz kamuoyu ile her zaman paylaştık ve paylaşmaya devam edeceğiz. Türkiye’de yüzde 40 ile yüzde 45 arasında çeltik üretimi yapan ilimizin üreticilerinin de yüreğine su serpecek bir bilgi verilmesini temenni ediyoruz. Eğer durum böyle devam ederse üretici başka bir ürün ekimine gidecek. Vaziyet bu olursa gelecek yıllarda çeltik bulamama durumuna gelebiliriz. Çeltik ekimi yapılmadan üreticinin talepleri doğrultusunda fiyatların açıklanması gerek. Şu an fiyatlar 7 ila 7 buçuk lira arasında seyrediyor. Şu anda ki piyasa bizim çeltik maliyetlerimizin altında bir piyasadır. Edirne’de 530 ile 550 bin dekar arasında ÇKS li çeltik ekimi yapılıyordu. Fakat şu anda kooperatiflerimizin genel kurulunda alınan kararlara göre en az 100 bin dekar çeltik ekilememe durumu var. Eğer fiyatlar belirlenmez ise alternatif ayçiçeği ekimine dönülebilir. Bu konuda tedirginiz”şeklinde konuştu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30