banner137
banner25

Büyük usta Zeus tapınağına ait sütunu kullanmış!

Binlerce yıllık geçmişe sahip olan Edirne’de günümüze değin korunarak gelen ve birçok kişinin bilmediği bir eserin Mimar Sinan sayesinde korunarak günümüze taşındığı ifade edildi.

Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Selimiye’yi inşa eden ve insanlık tarihine ustalık eserim diye not düşürten Mimar Sinan’ın başka medeniyetlerin tarihlerinde saygısı olduğu bir kez daha ortaya çıktı.

1568 yılında yapımına başlanan ve o tarihte söz konusu arazi üzerinde geçmiş yıllara ait bazı kalıntılar olduğu bilinse de Sinan Roma dönemine ait Zeus tapınağına ait bir mermer sütunu caminin dış duvarlarındaki Kuzey köşesine koyarak gelecek kuşaklara korunarak taşınmasını sağlamış ve böylelikle tapınağın hatırasına saygısını göstermiş.

MÖ 168 yılında Romalıların eline geçen kentte Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırıldığı bilinen Zeus tapınağının varlığına dair bugüne kadar bir çok somut eser günümüze kadar gelmiş olsada Selimiye cami dış duvarlarında ki sütun ayrı bir öneme sahip.

Konu hakkında açıklama yapan Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, Selimiye Cami duvarındaki yaklaşık 2 bin yıllık geçmişe sahip olan bir tapınağın izlerinin duvarda olduğunu belirterek “Zeus tapınağının sütunu ve başlığı hala ayakta. Şu anda Selimiye’nin bulunduğu yerde bir tapınak var. Bir Zeus tapınağı var ve şehrin en büyük tapınaklarından biri. Hemen yakınında bir Nike tapınağı var Zafer tapınağı. Onun yakınında ise bir Hera tapınağı olduğunu biliyoruz ve bunların hepsinin görüntüleri Edirne’de bulunmuş ve basılmış olan sikkelerin üzerinde var. Hatta çok enteresan tapınağın bir yeri bizzat Mimar Sinan tarafından korunarak caminin dış tarafında kuzey köşesinde korunmuş vaziyette. Orada kartal başlıklı bir sütun var. O sütun eski tapınaktan kalma bir sütun. Yani Mimar Sinan Selimiye’yi yükseltirken tapınağa saygı göstererek son izini korumayı yeğlemiş”dedi.

Caminin kuzey köşe duvarında yer alan sütunla ilgili önemli bilgiler veren Prf.Dr.Beksaç bugüne kadar güvercin başı olarak bilinen sütun üzerindeki kuşların kartla başı olduğunu ve yanlış bilgilerle vatandaşların ve tarihin yanıltıldığını belirtti.

Selimiye cami altında bulunan Zeus tapınağının çok önemli olduğunu hatırlatan Prf.Dr.Beksaç “eski Hadrianapolis kentinin akropol bölgesinde bulunan tapınakların en önemlisi Zeus tapınağı olarak kayda geçmiş durumdadır. Çok enteresan bir biçimde tapınağın son izi sütun ve sütun başlığı olarak hayattadır. Mimar Sinan Selimiye Camii’ni yaparken bu sütunu almış ve özellikle kuzey köşede bir pahlama yaparak pahın içine yerleştirmiştir. Yani bu bir süs unsuru olmaktan çok eski tapınağın hatırasına saygı olarak yapılmıştır. Burada Mimar Sinan’ın büyüklüğünü görmek de bir kere daha mümkün olmaktadır”diyerek eldeki kayıtlara görede burada bir Zeus tapınağı olduğunu ifade etti.

“Hadrian tapınağı Hadrianapolis kentinin en önemli tapınağı olarak yapılmıştır”diyen Prf.Dr.Beksaç “büyük bir tapınak olduğunu biliyoruz. Geç Roma tarzında yapılan bir tapınak olduğunu bilmekteyiz. Bunun sikkeler üzerinde bazı resimleri var. Buradan anlaşıldığı kadarıyla da bayağı görkemli bir tapınak olduğunu anlıyoruz. Karşımıza çıkan sütun ve sütun başlığı da çok dikkatli biçimde incelenmiştir. Her ne kadar sütun başlığındakiler bunlar güvercin olarak adlandırılsa da görülen kuşlar kartaldır. Bunlar kumru değil, bunlar kartal. Bunu gördüğünüzde de zaten Zeus’un var olduğunu görmektesiniz” ifadelerini kullandı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30