banner137
banner25

Başıboş atların kime ait olduğu evrak üzerinde tartışılıyor!

Edirne Belediyesi ile Edirne Valiliği arasında yaşanan başıboş at toplama konusu iki kurumun resmi evrak düellosuna döndü.

Uzun bir süredir kent içerisinde sahipli olmasına rağmen sahipleri tarafından salınarak başıboş şekilde gezen atların toplama yetkisinin Tarım İl Müdürlüğü’nde olduğunu Belediye yetkililerinin söylemesine rağmen Edirne Valiliği Tarım İl Müdürlüğü ısrarla sorumluluğun Belediye’de olduğunu söylemesi üzerine Edirne Belediye kanun maddesini sunarak yeni bir bilgi paylaşımında bulundu.

Edirne Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre “Tek Tırnaklı Hayvanların Tanımlanması ve İzlenmesine Dair Yönetmelik” kapsamında, başıboş dolaşan atların toplatılmasının Tarım ve Orman İl Müdürlüğü sorumluluğunda olduğu yinelendi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın, 31 Mart tarihinde düzenlediği basın toplantısında bir soru üzerine, sokaklarda dolaşan atların toplatılmasının yasa ve yönetmelikler kapsamında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün sorumluluğunda olduğunu belirtip, bundan sonra Belediye olarak suç duyurusunda bulunacaklarını belirtmesinin ardından, Edirne Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, konuyu 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında ele alarak bir açıklama yapmıştı.

Bunun üzerine Edirne Belediye Başkanlığı, bugün yeni bir açıklama yaparak, konunun 5199 sayılı Kanun kapsamında değil, 20 Şubat 2018 tarih, 30388 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tek Tırnaklı Hayvanların Tanımlanması ve İzlenmesine Dair Yönetmelik kapsamında olduğunu belirterek, başıboş dolaşan atların toplatılmasının Tarım ve Orman İl Müdürlüğü sorumluluğunda olduğunu yineledi.

Edirne Belediye Başkanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle:

“T.C. Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğü açıklamasına cevaben; 20 şubat 2018 tarihli “Tek Tırnaklı Hayvanların Tanımlanması ve İzlenmesine Dair Yönetmelik” kapsamında hayvanların kayıt altına alınmasının sorumluluğunun tamamını illerde Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne vermiştir. Edirne Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yaptığı açıklamada sadece 5119 Sayılı Kanun’a değinerek, sokaklarda dolaşan atları sahipsiz hayvan olarak nitelendirmiştir. Kanun’da belirtilen sahipsiz hayvanların neler olduğu herkesin bunu okuduğunda anlayacağı şekilde açık ve net şekilde belirtilmiştir.

Ancak, Tek Tırnaklı Hayvanların Tanımlanması ve İzlenmesine Dair Yönetmelik’in 4. Maddesinin (f) bendinde, Tek Tırnaklılar, at, eşek, katır ve benzerleri olarak tarif edilmiştir. Bu yönetmeliğin uygulaması illerde, Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine verilmiştir.

Söz konusu yönetmelik kapsamında, sokaklarda dolaşan atların Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından kayıt altına alınması ve izlemesi gerekmektedir. Oysa ki müdürlük yaptığı açıklama ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle kendisine verilen görevi yerine getirmeyip sorunu belediyeye yüklemeye çalışmaktadır.

Edirne ili ve çevresi alanlarda “Yılkı Atı” (Doğada başıboş dolaşan yabani at) kavramı bulunmadığından şehir merkezinde de başıboş at kavramı mümkün değildir. Bu durumda şehir merkezinde gezen atların sebebinin; atın, at sahibinin kontrolü dışında hareket etmesi veya at sahibinin atın otlak alan bulup beslenmesi maksadıyla salması nedeni ile olduğu görülmektedir.

Atların bir çiftlik hayvanı olduğunu unutmadan hem ilimizde hem de tüm ülkede bu hayvanların kayıt altına alınıp şehirlerarası hareketinin kontrol altına alınması halk sağlığı ve hayvan sağlığı için gereklidir. Ayrıca, Hayvanların korunmasına dair uygulama yönetmeliğinde belirtilen belediyelerin alacağı tedbirler, madde 7’de “ Bölge ve mahallerindeki, özellikle köpekler ve kediler olmak üzere, sahipsiz hayvanların bakımları, aşılarının yapılması, işaretlenmesi ve kayıtlarının tutulmasının sağlanması, kısırlaştırılması, alındığı ortama geri bırakılması ve sahiplendirilmelerinin yapılması için hayvan geçici bakımevlerine gönderilmesi gibi yapılan tüm faaliyetlerde yerel hayvan koruma görevlileri ve gönüllü kuruluşlar ile belediye veteriner hekimlerinin koordinasyonunun sağlanmasıyla” şeklinde tanımlanmıştır.

Açıkça görülmektedir ki sahipsiz hayvan tanımıyla kedi ve köpek tanımlanmaktadır. 5199 sayılı yasaya istinaden belediyemiz yasada belirtilen sokak hayvanları ile ilgili görevlerine devam etmektedir. Şehrimizdeki mevcut tek tırnaklı hayvanlar için yetki karmaşasına girmeden hayvan refahları düşünülerek görev bilincinde olunması ve çözüm odaklı olarak çalışılması gerekmektedir.”denildi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30