banner137
banner25

Aksal “yılbaşına kadar Selimiye cami restorasyonuna başlıyoruz!”

AK Parti Edirne İl başkanlığı tarafından düzenlenen basın toplantısında Milletvekili Fatma Aksal hükümetin Edirne’ye yaptığı çok sayıda yatırımı değerlendirerek Edirne basını ile paylaştı. Bir otelin salonunda düzenlenen basın toplantısına Edirne basınının ilgisi büyük olurken İl başkanı Belgin İba’nın toplantıya katılmaması merak konusu oldu. Milletvekili Fatma Aksal İl başkanının toplantıya katılamamasının hafta sonu Edirne’ye gelen Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yoğun programı sonrasında bir rahatsızlığın yaşandığını ve il başkanının istirahat ettiğini söyleyerek olası aksi yorumların önünü kesmiş oldu.

Düzenlenen toplantıda konuşan AK Parti MKYK Üyesi, TBMM KEFEK Başkanı, Edirne Milletvekili Dr.Fatma Aksal,Edirne’ye yapılacak her yatırımın takipçisi olacaklarını ve Edirne insanının hizmetlerden yeteri ölçüde yaralanması için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Yapılan çok sayıda yatırımın yanında en çok Selimiye meydan projesi konusunda üzüldüklerini ve sürecin bu kadar uzamasının çeşitli nedenlere bağlı olduğunu belirterek “hepimizi üzen, içimizi kanatan konulardan biri Selimiye Camii’nin restorasyonu ve bahçe düzenlemesinin yapılmasıydı. Hepimizin hedefi Mimar Sinan’ın ustalık eseri, UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne girmiş bir eserin hem kendisinin restorasyonunun güzel bir şekilde yapılması hem de çevre düzenlemesi. Restorasyonu yapıyorsunuz ama çevre düzenlemesini yapmadıktan sonra; çöpün içinde bir mücevher gibi o mücevheri göremiyorsunuz. Çevre düzenlemesini çok güzel şekilde yapmak için uzun süredir mücadele ediyorduk”diyerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özel talebiyle konuya Çevre ve Şehircilik Bankalığının dahil edildiğini ve eşsiz esere yakışacak bir meydan projesinin bakanlık tarafından uygulaması talimatını verdiğini kaydetti.

Sürecin geciktiğini ancak kısa sürede tamamlanacak bir çalışmanın startının verildiğini belirten Aksal “Cami ve çevre düzenlemesi işi üç aşamalı bir çalışmayla gerçekleşecek. Biri Selimiye Camii’nin kendisinin restorasyonu. Uzmanlara göre de Selimiye Camii Türk İslam mimarisinin en önemli eseridir. Onun restorasyonunun orijinaline uygun şekilde yapılması için mücadele ettik. Onun ihalesine çıkıyoruz. Türkiye’de de bu işleri özenle yapan çok az kişi var. Bu işi en iyi yapacak firmayı bulma konusunda çok özen gösteriyoruz. İnşallah en kısa zamanda ihalesine çıkıyoruz. Planımız yılbaşına kadar Selimiye Camii’nin restorasyonuna fiziki olarak başlamak.Çevre düzenlemesi için orada iki proje var. Biri çevre düzenlemesi biri de Rekonstrüksiyon dediğimiz o alan var. Çevre düzenlemesi denilen kısmın yer teslimini yaptık. Bunu Enez’deki Cami’yi yapan firma orada inanılmaz güzel iş yaptı. İnşallah Selimiye’nin çevre düzenlemesinde de aynı güzelliği aynı işi yapacaklar. Cumhurbaşkanımızın talimatıdır; Mimar Sinan’a, Selimiye Camii’ne yakışır bir düzenleme istiyoruz diye. İşçiliğinden malzemesine kadar en kaliteli malzeme kullanılarak çevre düzenlemesi yapılacaktır. Çok kısa bir sürede de 140 gün gibi bir süre planlanıyordu. Yer tesliminde biraz gecikme yaşandı. 140 günde tamamlanmasa bile biraz gecikme bile olsa muhteşem bir düzenleme olacak. Edirne’ye, Selimiye’ye, Mimar Sinan’a, dünya mirasına yakışan bir düzenleme olacak”dedi.

Bir diğer bölümün ise Edirne Belediyesi tarafından yapılması gereken bir bölüm olduğunu ancak tamamlanamadığını belirten Aksal “o projeyi belediyenin yapması gerekiyor. Hala bu tamamlanmış değil. Onu bekliyoruz. İnşallah Anıtlar Kurulu o projeyi onarlar onaylamaz orasının düzenlemesini de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eli ile yapacağız. Selimiye bir bütün olarak, çevresiyle, camisiyle birlikte çok güzel bir eser olacak” şeklinde konuştu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30