banner137
banner25

100. Yıl anıtı yapılacak!

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, geçtiğimiz aylarda 2022 yılını “Edirne Yılı” olarak ilan ettiklerini ve 25 Kasım 2022’de Edirne’nin Kurtuluşunun 100. yılında Edirne’ye 100. Yıl Anıtı kazandırmak istediklerini söyledi. Bu konuda bir komisyon kurulacağını ve açılacak olan yarışmada birinci olan projeye göre hazırlanacak olan Kurtuluşun 100. Yılı Anıtı’nın kentin uygun bir alanında sergileneceğini belirten Gürkan, bu konuyu usulen oyladı.Belediye Meclisi de Gürkan’ın bu önerisini oy birliğiyle kabul eti. Konu resmi olarak da mecliste ilerleyen aylarda görüşülecek.
 
Edirne Belediyesi’nin 2022 yılının gelir-gider bütçesinin görüşüldüğü Belediye Meclisi Kasım Ayı II. Birleşim Toplantısı, Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın başkanlığında gerçekleştirildi.
 
Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantı öncesinde söz alan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, tüm öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutladı. Kendisinin de bir öğretmen olduğunu hatırlatan Başkan Gürkan, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Millet Mektebi Başöğretmenliğini 24 Kasım 1928’de kabul etmesinden sonra 1981 yılından bu yana 24 Kasım, ülkemizde Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor.  Bu vesileyle Cumhuriyet’in tüm öğretmenlerin Öğretmenler Günü’nü kutluyorum. Öğretmenlik çok kutsal bir görev. Ülkemizin her yerinde karakol yoktur, asker yoktur, polis yoktur, sağlık ocağı yoktur ama ülkemizin her noktasında okul vardır ve okulun olduğu her yerde de öğretmen vardır. Öğretmenin olduğu her yerde de Türk Bayrağı vardır. O yüzden bu kutsal vazifeyi Atatürk ilke ve devrimleri ve Cumhuriyet’in kuruluş felsefesi doğrultusunda yapan bütün öğretmenlerimizin bir kez daha Öğretmenler Günü’nü canı yürekten kutluyorum. Diğer taraftan bugün 1934’te Soyadı Kanunu’nun çıkarılmasından sonra Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk’e ‘Atatürk’ soyadının verilmesinin yıl dönümü. Özel bir kanun çıkarılır bunun için ve Atatürk soyadını sadece Mustafa Kemal’in kullanabileceği şeklindedir.  O yüzden kız kardeşi bile Atatürk, soyadını kullanamaz, Atadan soyadını kullanır. Bu anlamda da sadece Türk milletine değil, bütün mazlum milletlere örnek olan Mustafa Kemal Atatürk’ü de en içten duygularımızla saygı ve minnetle yad ediyoruz” diye konuştu.
 
Geçtiğimiz aylarda Edirne Belediye Meclisi’nde alınan karar doğrultusunda 2022 yılını Edirne Yılı ilan ettiklerini ve bu konudaki çalışmalarının da devam ettiğini belirten Gürkan, “1 Ocak 2022’den itibaren bütün etkinliklerimizi planladığımız şekilde yapmaya başlayacağız. 25 Kasım, Kurtuluşumuzun 99. yılı. Ben bu vesileyle başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu toprakları kanlarıyla vatan yapan bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmetle, minnetle yad ediyorum. Ruhları şad olsun. Edirne’mizin Kurtuluşunun 99. yılı da kutlu olsun” dedi.
 
Edirne’nin Kurtuluşu’nun 100. yılı nedeniyle bir yarışma düzenlemeyi düşündüklerini ifade eden Gürkan, kente bu anlamda 100. Yıl Anıtı kazandırmak istediklerini söyledi. Bu amaçla çalışmalar başlatmayı düşündüklerini kaydeden Gürkan, “Kurtuluşumuzun 100. yıl anısına Edirne’mize bir yarışmayla Kurtuluşumuzun 100. yıl anıtının yapılmasını düşünmekteydim. Bir proje yarışması açarak, 25 Kasım 2022 tarihinde de 100. Yıl Anıtı’nın açılışını gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Bu anıtın hem Edirne’mize yakışır, hem de Kurtuluşumuzun 100. yılını simgelemesi ve bu meclisinin de almış olduğu bu kararla geleceğe bu anıtı miras bırakmasını arzu etmekteyim ” diye konuştu.
 
2022 Yılının Edirne Yılı olması ve Edirne’nin Kurtuluşu’nun 100. yılı nedeniyle kentte uygun görülecek bir yerde bir yarışmayla, 100. Yıl Anıt yaptırılması konusu da Başkan Gürkan’ın teklifiyle usulen oylamaya sundu. Meclis bu konuyu da oy birliğiyle kabul etti. Gürkan bu konunun da ilerleyen aylarda ayrıca resmi olarak oylanacağını söyledi.
 
Öğretmenlik mesleğine mensup ve Belediye Meclisi’nde görev yapan Necamettin Attay ile Abdullah Yeşen de toplantı öncesinde söz olarak 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle birer konuşma yaptı.
 
Daha sonra Ak Parti Belediye Meclis Üyesi Mehmet Çapoğlu, AK Parti Grubu adına Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın, Ak Parti Belediye Meclis Üyesi Engin Makak ise Necamettin Attay’ın, Ak Parti Belediye Meclis Üyesi Pınar Ersaçmış da Abdullah Yeşen’in Öğretmenler Günü’nü kutlayarak, kendilerine çiçek takdim etti. 
 
Necamettin Attay’da İYİ Parti Grubu adına Belediye Başkanı Recep Gürkan’a ve Abdullah Yeşen’e çiçek takdim etti.
 
Bu arada Belediye Başkanı Recep Gürkan, şehit aileleri, gaziler ve yakınları, ayrıca engelli vatandaşlar için de yeni bir konuyu meclise taşıdı. Gazilere, şehit ailelerine ve yakınlarına aynı zamanda da engelli oranı yüzde 40 ve üzerinde olan vatandaşlara içme suyunun ücretsiz verildiğinin altını çizen Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Eğer kanunen mümkünse ben meclise, atık su bedelini de bu 3 grup için almamayı önereceğim. Yasal zorunluluk yoksa, atık su ücretini de almayalım. Bizi bağlayan bir zorunluluk yoksa Aralık Meclisi’nde bu konuyu görüşebiliriz” ifadelerine yer verdi.
 
Daha sonra Edirne Belediye Meclisi, belediyenin 2022 Yılı Mali Gelir-Gider Bütçesini ve 2022 Yılı Vergi, Resmi, Harç ve Ücret Tarifesini görüşülerek, karara bağladı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30