banner137
banner25

1 milyon 98 bin liraya ihale edildi!

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın Kırkpınar yağlı güreşlerinin yapıldığı Sarayiçi alanına alternatif köprü düşüncesi alınan kurul onayı sonrasında hayata geçiyor.

Her yıl geleneksel olarak yapılan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde binlerce insanın akın ettiği Sarayiçi alanına sadece Kanuni Köprüsü ve Fatih Köprüleri üzerinden giriş olması ve Saray alanı kazılarına bağlı olarak Fatih Köprüsünün araç ve yaya trafiğine kapalı tutulması Kanuni köprüsü üzerinde yoğunluğa neden oluyordu.

Hem araç hemde yaya trafiğini hafifletmek için planlanan alternatif köprü, 1 milyon 98 bin liraya 2 ay önce yapılan ihale ile start aldı.

Bugün konu hakkında açıklama yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin 1924 yılından bu yana 5 bin dönümlük Sarayiçi alanında yapıldığını, etrafının Tunca nehri ile çevrili olduğunu ve alana iki adet köprü ile giriş ve çıkışın mümkün olduğunu belirterek, Fatih Köprüsünün kazı çalışmalarından dolayı kapalı olduğunu ve bu yüzden alternatif köprüyü hayata geçirdiklerini kaydetti.

Alternatif köprü hakkında açıklama yapan Gürkan “Kanuni Köprüsü bundan 2.5 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığının eski saray alanında yani Sarayı ceddiye amire alanını ören yeri ilan etmesi ile Fatih Köprüsü’nden yani Yeniimaret semti tarafından giriş çıkışlar kapatıldı. Ve Sarayiçine sadece tarihi taş köprü Kanuni Köprüsü’nden hem yaya hemde araç girişlerini almak mecburiyetinde kaldık. Tabiî ki Kırkpınar zamanı,Kakava-Hıdırellez zamanı çok fazla yoğunluk oluştuğu için köprüde zaman zaman sıkışmalar can ve mal kaybına neden olacak tehlikelerin yaşandığı gördük ve bunun üzerine de gerekli çalışmaları yaparak buraya yeni bir yaya köprüsü yapmak ihtiyacı ortaya çıktı”dedi.

Sarayiçi alanını çevreleyen Tunca nehri kolları üzerinde yapılacak her çalışmanın DSİ onayında olduğunu ve alanın SİT alanı olmasına bağlı olarak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun izni alınması gerektiğini belirten Recep Gürkan “burası hem tarihi sit alanı hem de doğal sit alanı oluyor bu bölgemiz. O yüzden Devlet Su İşleri DSİ’den uygun görüş aldık. Karayollarından uygun görüş aldık.Çünkü tarihi Köprüler Karayollarının mülkiyeti ve sorumluluğunda. Ardından projemizi hazırlayarak Sarayiçi alanına giriş ve çıkışı rahatlatmak amacıyla ve tarihi Kanuni Köprüsü üzerinden yükü almak amacıyla yeni bir yaya köprüsü sadece yayaların kullanacağı bir köprü yapma kararı aldık. Projeler hazırlandı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna sunduk. Tüm izinleri aldık ve geçtiğimiz 2 ay önce ihalesini yaptık. Edirne Belediyesi olarak 1 milyon 98 bin liraya ayakları beton kalanı tamamen çelik konstrüksiyondan oluşan bu köprüyü yapmaya başladık”diyerek bu yıl sonuna kadar köprünün tamamlanacağını, 65 metre uzunluğa,3.5 metre genişliğe sahip olan çelik konstrüksiyondan oluşan köprünün tabanının kaymaz mermer ile kaplanacağını kaydetti.

Çelik köprünün engelliler içinde düşünüldüğünü belirten Gürkan “engelliler için de geliş gidiş rampaları ayrıldı. Şu arkamda görmüş olduğunuz rampa yüzde 6 eğimli engellilerin rahatça köprüye binebilmesi ve inebilmesi için tasarlandı”diyerek belediyenin birçok projesinde destek aldıklarını belirttiği ve köprünün de projesinin sahibi mimar Taner Tuna’ya da teşekkür etti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30