banner78
banner25

Veteriner ilaçlarının rastgele her yerde satılması önlenmeli!
İlgü, yönetim kurulu üyeleri ile oda üyeleriyle birlikte Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayısıyla Atatürk Anıtı'na çelenk koydu, saygı duruşunda bulundu.
Erdal İlgü, törenin ardından yaptığı açıklamada, Dünya Veteriner Hekimleri Birliği'nin (WVA) aldığı karar üzerine ilki 2001 yılında düzenlenen Dünya Veteriner Hekimler Günü'nün bu yıl tüm dünyada ve ülkede çeşitli etkinliklerle kutlanacağını söyledi.
Her yıl farklı bir konunun öne çıkarıldığı, bu yılki konunun ''antibiyotik direnci'' olduğunu vurgulayan İlgü, hayvanlarda başlıca bakteriyel infeksiyonlara karşı hayvanı korumak, tedavi etmek veya büyütme faktörü olarak yemden yararlanmayı ve üretimi artırmak amacıyla kullanıldığı belirtilen antibiyotiklerin beşeri hekimlikte de oldukça yaygın olarak kullanıldığının bilindiğini ifade etti.
Çiftlik hayvanlarında rastgele ve bilinçsiz kullanılan antibiyotiklerin bakterilerde direnç sorunlarına yol açtığını, bu dirençli bakterilerin insanlar gıdalarla bulaştığını ve daha sonra kişiden kişiye aktarıldığını bildiren İlgü, şöyle devam etti:
''İnsanlarda karşılaşılan hastalıkların yüzde 60'ı ve günümüzde dünyada yeni gelişen hastalıkların yüzde 75'i hayvanlardan insanlar geçen zoonoz karakterde hastalıklar olduğu bilinmektedir. Tablo dikkate alındığında antibiyotik kullanma sorumluluğu bile veteriner hekimlerinin önemini ortay koymaya yeterlidir. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı artık bütün dünyada kabul gören 'Tek Dünya Tek Sağlık' prensibini benimsemeli ve kendini çağın gereklerine göre geliştirilmelidir. Yeni kurulan Halk Sağlığı Kurumu'nda veteriner hekimlere kadro bile vermeyen Sağlık Bakanlığı bu durumu bir kez daha gözden geçirmeli ve bir an önce 'korunma tedaviden üstündür' prensibini benimsemelidir.
Öte yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da bu durumu göz önüne alarak özellikle veteriner ilaçlarının rastgele her yerde satışının önüne geçmeli ve sıkı takip ve kontrol sistemi kurmalıdır. Ne yazık ki son çıkarılan mevzuat veteriner ilaçlarının her yerde satışına izin verecek niteliktedir.''
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30