banner137
banner25

Trakya Üniversitesi'nden sanal yolla KKKA uyarısı
Trakya Üniversitesi'nin (TÜ) internet sayfasında, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne (KKKA) karşı korunma yolları anlatılıyor.
Slayt şeklinde sunulan bilgilendirmede, KKKA'nın, insanlara genellikle kenelerle bulaşan, ateş, üşüme, titreme, kas ve baş ağrısı, yüzde kızarıklık, bulantı, kusma, ishal şikayetleriyle başlayarak ve kanamalarla ölüme kadar gidebilen bir hastalık olduğu belirtiliyor.
Hastalığın bahar aylarında başlayabileceği, haziran ve temmuz aylarında sık görülebileceği ifade edilen uyarıda, KKKA'nın, vücuda kene tutunması, yapışan kenelerin çıplak elle çıkarılması ya da ezilmesiyle bulaşabileceği anlatılıyor.
Ayrıca, bu hastalığa yakalananların tükürük ve kan gibi vücut sıvılarına temas etmekle, enfekte hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla bulaştığı vurgulanan bilgilendirmede, KKKA'nın kene tutunmasından 10 gün içinde belirtilerini gösterdiği ifade ediliyor.
Uyarılarda, korunma yolları olarak da şu bilgilere yer verildi:
''Tarlaya, piknik alanı gibi riskli alanlara giderken, vücutta açık yer kalmamasına özen gösterilmeli, kenelerin kolay fark edilmesi için açık renkli elbiseler giyilmeli, kırsal alandan, orman kenarından ve tarladan dönüşte mutlaka vücut ve elbiseler kontrol edilmeli kene olup olmadığı araştırılmalı, vücutta kene görülür asla çıplak elle çıkartılmamalı, eldiven, naylon poşet veya bez parçası ile tutularak ya da ince uçlu bir pense veya varsa kene çıkartma kartı ile ezilmeden çıkarılmalı, çıkartılamıyorsa en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı, vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkartılırsa hastalığa yakalanma riski de o kadar azalır.''
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30