banner137
banner25

Tatile rağmen halk bayramına sahip çıktı!

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarının üstün mücadelesi sonucu büyük zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin 95'inci yılı tüm Türkiye'de olduğu gibi Edirne'de de törenlerle kutlandı. 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında Talatpaşa Caddesi'ni dolduran 7'den 70'e Edirneliler ellerinde bayraklarla Türk ulusunu esir etmek isteyen emperyalist güçlere karşı kazanılan zaferi bir kez daha andı.

30 Ağustos Zafer Bayramı büyük zaferin 95'inci yılında Edirne'de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan etkinliklere Vali Günay Özdemir, CHP Milletvekilleri Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu ve Erdin Bircan, Belediye Başkanı Recep Gürkan, 54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün başta olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşların üst düzey temsilcileri, adli ve askeri erkan ile çok sayıda vatandaş katıldı.

İLK ETKİNLİK ATATÜRK ANITINDA

Saat 09.50'de Atatürk Anıtı'na Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin sunumuyla başlayan etkinlikte ilk olarak saygı duruşunda bulunuldu. Belediye bandosu eşliğinde İstiklal Marşı'nın söylendiği kutlama programında İstiklal Marşı söylenirken Garnizon Komutanlığı tarafından görevlendirilen 7 er tarafından göndere bayraklar çekildi. Çelenk sunma töreninden sonra kahramanlık türküleri ve milli marşlardan oluşan CD belediye hoparlöründen yayınlandı.

VALİLİK MAKAMINDA TEBRİKLER KABUL EDİLDİ

Atatürk Anıtı'ndaki kutlama programının ardından Vali Günay Özdemir, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün ve Belediye Başkanı Recep Gürkan ile birlikte protokolün tebriklerini kabul etti. İl protokolünün sırayla kutlamak için makama geldiği etkinlikte protokol listesinde olmayan Kırkpınar Ağası Ahmet Çetin'in de isminin okunması ve tebriğe katılması dikkat çekti.

TALATPAŞA'DA BAYRAM COŞKUSU

Valilik'teki bayram tebriklerinin ardından Talatpaşa Caddesi'nde kurulan bayram alanında 30 Ağustos coşkusu devam etti. Bayram alanında ilk olarak Vali Günay Özdemir, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün ve Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın askeri araç ile törene katılan birliklerin ve halkın bayramını kutladı. Belediye bandosu eşliğinde İstiklal Marşı'nın söylenirken sonrasında Öğretmen Yüzbaşı Durmuş Bozkurt günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı.

Zafer Bayramı'nın Türk milletinin bağımsızlığını simgelediğini söyleyen Yüzbaşı Bozkurt, Türk ordusunun Mustafa Kemal Paşa komutasında 26 Ağustos 1922 tarihinde başlattığı Büyük Taarruz ile işgalci güçlere son ve kesin darbeyi vurarak, düşmanı Anadolu’dan temizlediğini belirtti. Bozkurt şöyle konuştu;

“BU ZAFER ULUSUMUZUN EN BÜYÜK DESTANIDIR”

“30 Ağustos 1922 tarihinde kesin zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz, ilk olarak 30 Ağustos 1924 tarihinde Afyon’da Başkumandan Zaferi adıyla kutlanmış ve 1926 yılından itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaya devam etmiştir. Türk Milletinin kahramanlıklarla dolu tarihinde önemli bir yeri olan bu zafer, vatanı ve bağımsızlığı yok edilmek istenen ulusumuzun; kadın erkek, genç-yaşlı tüm fertleriyle birlikte, sarsılmaz azim ve iradesiyle verdiği varoluş mücadelesinin en büyük destanıdır.

“ANADOLU'NUN TÜRK VATANI OLDUĞU İSPATLANDI”

95 yıl önce bugün Türk Milleti, üzerine geçirilmek istenen esaret gömleğini parçalamış ve bağımsızlığını muharebe meydanında perçinlemiştir. Malazgirt Zaferiyle Anadolu’nun kapılarını Türklere açan şanlı ordumuz, Başkomutanlık Meydan Muharebesiyle Anadolu’nun “Türk Vatanı” olduğunu tüm dünyaya ispatlamıştır.

“TÜM DÜNYAYA ÖRNEK OLDU”

Başkomutanlık Meydan Muharebesi, bir ulusun bağımsızlık ve onuru uğrunda, en ümitsiz şartlar altında; kendisinden çok daha kuvvetli ordulara karşı nasıl bir mücadele verebileceği konusunda dünyaya ve esaret altında olan tüm uluslara örnek olmuştur. Başkomutanlık Meydan Muharebesini, Mustafa Kemal Paşa şu sözlerle anlatmaktadır, ‘Efendiler, muharebe meydanını dolaştığım zaman ,ordumuzun kazandığı zaferin azameti ve buna mukabil düşman ordusunun duçar edildiği felaketin dehşeti beni çok etkiledi. O karşıki sırtların gerisindeki bütün vadiler, bütün dereler, bırakılmış toplarla, otomobillerle ve sayısız teçhizat ve malzemeyle ve bütün bunların arasında yığınlar teşkil eden ölüler, toplanıp karargahımıza sevk olunmaktan bulunan sürü sürü esir kafileler hakikaten bir mahşeri andırıyordu’.

“TSK BUGÜN DE MİLLETİNİN EMRİNDEDİR”

Bu şanlı zaferin arkasında şüphesiz ki; Türk Milletinin ve kahraman ordusunun birlik beraberlik ruhu, yüreğindeki vatan sevdası, üstün cesareti ve sarsılmaz inancı vardır. Gücünü Türk Milletinin sevgisinden alan Türk Silahlı Kuvvetleri, 95 yıl önce olduğu gibi bugün de Milletinin emrinde, laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine, bölünmez bütünlüğüne ve Türk Ulusuna karşı her türlü tehdidi ortadan kaldırma azim ve kararlılığı içerisindedir.

“TÜRK ORDUSUNUN ZAFERLERİ YAPABİLECEKLERİNİN TEMİNATIDIR”

Yüreğindeki vatan sevgisi, sarsılmaz irade ve üstün cesareti ile milletini ve ülkesini kanının son damlasına kadar koruyan Türk Askeri; bu gün de aynı inanç ve kararlılıkla canını seve seve feda etmeye hazırdır. Türk ordusunun tarih boyunca elde ettiği zaferler, kendisine ihtiyaç duyulduğunda yapabileceklerinin kesin bir teminatıdır. Bize bu şanlı zaferi kazandıran başta Ulusumuzun Ebedi Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, vatanı ve milleti için bir saniye tereddüt etmeden hayatlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anar, kahraman gazilerimize ve böyle bir ordu yetiştirdiği için Yüce Türk Milletine şükranlarımızı sunarız.”

Konuşmanın ardından 54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı birlikler Belediye bandosu eşliğinde geçit töreni gerçekleştirdi. Vatandaşların ellerinde bayraklarla selamladığı askeri birliklerin geçişinin ardından kutlama programı sona erdi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30