banner78
banner25

Stoychev"50 yıldır böyle sorun görmedim!"

Bulgaristan’ın Yambol şehri Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Stoycho Stoychev Tunca nehrinde yaşanan kuralığın son 50 yıldır yaşanan en büyük kuraklık olduğunu belirterek barajlardaki su seviyesinin anormal derecede azaldığını ve barajlardan enerji üretim amaçlı su salınımının durdurulduğunu belirtti.

Edirne Ticaret Borsası ile yürütülen "Bilgi Güçtür" projesinin kapanış programı için Edirne’ye gelen ve burada toplantı sonrası yaşanan kuraklık ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Yambol Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Stoycho Stoychev “şu an da bölgemizde içme suyu ile ilgili problemlerde baş göstermeye başladı”dedi.

Bulgaristan topraklarından doğarak ilimize kadar ulaşan ve burada Meriç nehri ile birleşen Tunca nehrinin su seviyesinin anormal derecede düşmesi ve üreticinin sulama amaçlı suyu nehirden alamaması üzerine türlü arayışlar içerisine giren yetkililer son olarak komşudan su satın alma düşüncesine girmiş,ancak kuraklığın bu bölgede de yaşanıyor olması üzerine yatak temizleme çalışmasına başlamışlardı.

Konu ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Stoycho Stoychev; “Bu sorunu hem medyadan hem de belgelerden takip ediyorum. Elli yıldan beri su ile yaşanan bir sıkıntı görmedim.Bulgaristan’ın üçte biri bu sıkıntıyı yaşıyor.Özellikle içme suyu ile ilgili sıkıntı yaşıyoruz.Bütün nehirlerin seviyesi normalin üçte biri seviyesine düştü.Barajlarda doluluk oranı yüzde 50 seviyelerinde.Barajdan su 11 metre aşağı düşmüş durumda.Tunca nehrinin tamamen kurumaması için her gün çok az seviyede su veriliyor. Bu sorun ekonomik bir krize neden olacak bütün hayvanlarımızı, balıklarımızı kaybedeceğiz. Ağustos ayına kadar verilen su şu anda tamamen kapandı.Hava durumunun bize vermiş olduğu bilgilere göre Ağustos ayı sonuna kadar yağmur görünmediğinden bu da bizleri tehlikeye sokuyor. İzin verilse bile evde kullandığımız içme suyumuz bile riske uğrar ekoloji başkanının açıklamasına göre Tunca da kesinti tamamen olmayacak yavaş, yavaş azar, azar su verileceğini bildirdi”diyerek barajlarda enerji üretiminde durduğunu altını çizdi.

Öte yandan 5 gündür süren yangına ilişkinde açıklama yapan Stoycho Stoychev; “Bizim asıl amacımız yangının Türkiye tarafına sıçramamasıydı. Yangın artık dün itibariye tamamen kontrol altına alındı. Televizyonlardan duyduğum kadar üç veya dört bin dekar yangından etkilendi. Toplamda üç köyün durumu çok ağır köylülerin hayvanları için bitkisel örtünün tamamen gittiği için zorluk yaşayacaklar. Zaten bu dönemde tarım çok zayıf insanların bu zor zamanlar için bile bir birikimi yok.Türkiye ve Bulgaristan sınırında kırmızı kod ilan edildi. Bu ayın sonuna kadar da devam eder bu şekilde çok güçlü bir rüzgar var ve tehlike saçıyor”ifadelerini kullanarak komşu ülke Türkiye ve Edirne yetkililerine desteklerinden dolayı teşekkür etti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30