banner78
banner25

Saraya 51 ton harç enjekte edildi
Osmanlı saraylarından Saray-ı Cedid-i Amire'nin (Yeni Saray) restorasyonu kapsamında duvarlarına geçen yıl 51 ton harç enjekte edildi.
Kazı başkanı ve Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Özer,  yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 yıldır sürdürülen restorasyon kapsamında geçen yıl 2 milyon 177 bin liralık harç kullanıldığını söyledi.
İstanbul'un fetih planlarının yapıldığı sarayın gelecek nesillere aktarılması konusunda titiz davranıldığını ifade eden Özer, şöyle konuştu:
''TBMM ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle sürdürülen restorasyonda matbah-ı amirede (saray mutfağı) sona gelinmiş durumda. Saray mutfağının beden duvarlarında yer alan ahşap hatılların yerine ithal kireç harçlı malzeme enjekte edilerek duvarların sağlamlığı artırıldı. Aynı zamanda beden duvarlarındaki derzlerin bozulmaları giderildi. Yakın zamanda matbah-ı amirenin drenaj sorunları da çözülerek restorasyon tamamlanmış olacak.''
Restorasyonun ardından saray mutfağının ziyaretçilere açılmasının planlandığını belirten Özer, ''Mutfağın bir bölümünde sembolik de olsa Osmanlı saray mutfağını yaşatmak istiyoruz'' diye konuştu.

-Yeni Saray-

II. Murat'ın emriyle 1450'de Tunca Nehri'nin kenarında yapımına başlanan saray, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, I. Ahmet, II. Ahmet, Sultan Mustafa, III. Süleyman ve IV. Mehmet tarafından yeni yapılar eklenerek genişletildi.
Osmanlı-Rus Savaşı sırasında cephanelik olarak kullanılan saray, Edirne'nin istila edileceği düşünülerek, dönemin valisi Cemil Paşa'nın emriyle cephanenin Ruslar'ın eline geçmemesi için havaya uçuruldu.
Sarayda 1994'te başlatılan kazılarda su kanalları, Balkan Savaşı'ndan kalma mermi kovanları, top gülleleri, Osmanlı ordusunun kullandığı ocak kalıntıları, sikkeler, seramikler ve silah parçaları bulunmuştu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30