banner137
banner25

Naim'in adı yaşayacak!

23 Ocak 1967 yılında Bulgaristan'ın Kırcaali-Momchilgrad-Mestanlı kasabasında dünyaya gelen ve halter sevdasına bu kasabada tutulan Naim Süleymanoğlu'nun adı doğup büyüdüğü kasabada yaşayacak.Momchilgrad-Mestanlı Belediye Meclisi bugün toplanarak aldığı bir karar ile yapımı tamamlanan yeni spor kompleksine Vefa borcu olarak merhum sporcunun adını verdi.

29 üyeli Belediye Meclis toplantısı bugün gerçekleşti.Meclis oturumu öncesinde Meclis başkanı Ömer Hüseyin hayatını laybeden ve dünya spor camiasına mal olan Naim Süleymanoğlu için saygı duruşunda bulunulmasını istedi.Bulgaristan Türk'ü ve Bulgarların oluşturduğu mecliste merhum sporcu için saygı duruşunda bulunuldu.Gündem maddeleri öncesinde yapımı tamamlanan spor salonuna Naim Süleymanoğlu adı verilmesi için oylama yapıldı. Sporcunun hayat hikayesinin okunmasının ardından 29 meclis üyesi oy birliği ile spor salonunun adının Naim Süleymanoğlu spor salonu olmasını onayladı.

Konu hakkında açıklama yapan Mestanlı Meclis Başkanı Ömer Hüseyin Naim Süleymanoğlu’nun doğup büyüdüğü topraklarda onun adının yaşatılmasının önemli olduğunu ve kendilerine halktan gelen talep ve kendi içlerinde yaptıkları görüşme sonrasında kararı aldıklarını belirtti.Ömer Hüseyin Naim Süleymanoğlu’nun yıllarca antrenman yaptığı salonun hemen yanında yıllar önce bir spor salonu inşaatının başladığını ancak tamamlanmasının uzun süreç aldığını belirterek “2014-2015 yılında bizler yarım kalan inşaatı tamamlayarak bugünlere getirdik.Naim Süleymanoğlu’nun adı bundan böyle bu salonda yaşayacak.Aldığımız karar Valilik makamına gidecek ve onaylanmaması gibi bir durum yok.”dedi.

Öte yandan Mestanlı Belediye başkanı Sunay Hasan ise Naim Süleyman oğlu’nun adının ölümsüzleştiğini belirterek “bizler bu kararı alırken Türkiye’de bulunan dermekler ve vatandaşlardanda görüş aldık.Türkiye’de ve Avrupa’da,dünyada yaşayan Mestanlı’ların fikrini aldık.Bugün meclisimizde kararı da aldık ve uygulamaya koyduk.İlk adımı attık ancak bir sonraki adımda uygun bir heykeltıraş bulup Naim Süleymanoğlu’nun heykelinide spor salonunu önüne koyacağız”dedi.

Bilindiği gibi Bulgaristan'daki asimilasyon sürecinde adının Naum Sulejmanov olarak değiştirilmesi baskısı cep herkülüne yapılmış ve bunu kabül etmeyen sporcu dönemin Başbakanı merhum Turgut Özal gerekli izinlerin alınabilmesi adına örtülü ödenekten Bulgaristan Hükümetine 1 milyon dolar ödedi.

Türk vatandaşı olan Naim Süleymanoğlu ay yıldızlı bayrağımızı Dünya ve olimpiyat şampiyonalarında göndere çekerek defalarca İstiklal marşımızın okunmasını sağlamıştı.

Süleymanoğlu 60 kg koparmada sırasıyla 145 kg, 150.5 kg, 152.5 kg, silkmede 175 kg, 188,5 kg, 190 kg, toplamda da 320 kg, 339 kg, 342.5 kg kaldırarak 6 dünya 9 olimpiyat rekoru kırdı. Süleymanoğlu böylece Türkiye'ye güreş dışında olimpiyatlar tarihinde ilk altın madalya kazandıran sporcu oldu.

Naim Süleymanoğlu, Uluslararası Halter Federasyonu'nun Aralık 2000'de Atina'da toplanan kongresinde asbaşkanlığa seçildi. 1992 Barcelona Olimpiyatları'nda, rakiplerine karşı ezici üstünlük sağlayarak, yurda altın madalyayla dönen Naim Süleymanoğlu, yine o sene, Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından "Dünyanın En İyi Sporcusu" seçildi.

1993 Dünya Şampiyonasında, 3 altın madalya kazanmasının yanı sıra, 2 de dünya rekoru kıran halterci, 1994'te Bulgaristan'da yapılan, Avrupa Halter Şampiyonası'nda da, sadece üç kaldırış yaparak, üç dünya rekoru kırdı.

Naim Süleymanoğlu 18 Kasım 2017 günü tedavi gördüğü hastanede 50 yaşında yaşamını yitirdi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30