banner78
banner25

Meriç nehri'nde bir ilk gerçekleşti!

Edirne’de ilk defa gerçekleştirilen 1.Edirne Kürek Festivali TED Edirne Koleji ev sahipliğinde yapıldı.

Uzun bir süredir devam eden alt yapı çalışması ile hazır hale getirilen ve Meriç nehri üzerinde gerçekleşen festivale 12 kulüp ve 200 dolayında sporcu katıldı.

Yaşanan nehir taşkınları ile adı anılan nehirler artık üzerinde gerçekleşen bu ve benzeri organizasyonlarla anılacak.

Meriç nehri kenarında hazırlanan özel parkurla sporcular hazırlıklarını tamamlayarak antrenman yapmaya başladılar.Hazırlık öncesi protokol konuşmaları yapıldı.İlk olarak konuşma yapan Türkiye Kürek Federasyonu Başkanı İlhami İşseven, Edirne’ye ilk defa geldiğini ve mükemmel bir parkurla karşı karşıya olduğunu ifade ederek “bana aktarılan çok güzel detaylar var.Bunlar gerçekleştiği zaman burası dünyanın hemen hemen en güzel,en panoramik,en tarihi mükemmel bir parkuru olacağına inanıyorum.Buradaki gençlerimiz için aynı zamanda hakikaten sporun yanında bir yatırım oluyor. Şöyle ki sayın spor bakanımızın bundan evvel yapmış olduğu bir çalışma gerçekleşti.Artık burada spor yapacak olan bir kürekçinin ileride okul açısından bir sorunu olmayacak”diyerek kürek sporunun dahada cazip hale geldiğinin müjdesini verdi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise Meriç nehrinin Edirneliler için önemine değinerek nehrin sıradan bir nehir olmadığını,Mudanya mütarekesi'nden sonra Kurtuluş Savaşı'nı kazandığımız,Cumhuriyetimizin yeni kurulan devletimizin Batı sınırlarını oluşturan bir nehir olduğunu ifade etti.

Gürkan konuşmasında “Meriç Nehri dediğinizde diğer nehirlerden ayıran tarihi jeopolitik ve ulusal anlamda, milli anlamda bir kimliği olan bir şehirden bahsediyoruz.Değerli federasyon başkanımızın dediği gibi; Türkiye'de de dünyada da birçok parkurlar var,ama burası doğal olmasının ötesinde bir de bu tarihi kimliği ile ayrılacak bir parkur.Kurulduğu ilk günden beri görüşmelerini heyecanla takip ettiğimiz TED Edirne Koleji Kürek Kulübü ile ilgili heyecan içinde olduğumu ifade etmek isterim. Edirne'de bugüne kadar yapılmamış bir spor dalı seçkin bir spor dalı.Sayın federasyon başkanının söylediği gibi yaş skalası çok geniş bir spor dalı ve dünyanın birçok ülkesinde birçok şehrinde kurumsallaşmış gelenekselleşmiş bir spor dalı”ifadelerini kullandı.

Son olarak konuşma yapan Edirne Valisi Ekrem Canalp ise Türk insanının denizlerden,nehirlerden ziyade karayı seven bir millet olduğunu ifade ederek “Biz denizlerden daha çok,nehirlerden daha çok karaları seven bir milletiz.Çok istisnai zamanlar dışında genellikle sulara ve denizlere olan düşkünlüğümüzden bahsetmemiz çok zordur.Üç tarafı denizlerle çevrili olmamıza rağmen pek çok kentimizde nehirlerin,çayların geçtiği harikulade ortamlar olmasına rağmen bizler daha çok karaları seviyoruz ve sulardan her zaman için biraz daha uzakta kalıyoruz.Onun için gelişmiş ülkelere baktığımız zaman yanı başımızdaki Avrupa'ya OCD ülkelerine pek çok kent sularla iç içedir ve sularla barışık haldedir ve hayatta su ile beraber akıp gitmektedir.”diyerek nehir üzerinde gerçekleştirmeyi düşündükleri projeden bahsetti.Vali Canalp “Bu projemizde 3 Nehir 1 şehir projesi.Bu projeyi hep birlikte ve beraberce hayata geçireceğiz İnşallah ve şu anda projelendirme aşaması bitmiş durumdadır. Elimizin altında bütün izinler ruhsatlar alınması süreci sonuna geldik ve inşallah Nehir debisinin müsait olması ile birlikte haziran ayının sonlarına doğru da inşallah bu projenin temelini de burada hep birlikte beraberce atacağız. Bu proje neyin öngörüyor? Bu proje Edirne'yi ve Edirnelileri tekrar Nehir'le beraber iç içe hale getirmeye öngörüyor.Öncelikle dünyadaki en büyük lastik savaklı barajı 180 metre uzunluğunda Edirne'de yapacağız.Şu ana kadar dünyada yapılmış olan en uzunu 120 metre. Edirne'deki 3 parça halinde ve 180 metre olacak bu barajla birlikte nehrin şu anki su seviyesi 2 metre 80 santimetre yükselecek ve stabil bir şekilde görmüş olduğunuz bu alanların hepsi belki de Türkiye'deki en büyük havuz haline gelecek”diyerek kurulacak 14 adet Arşimet tribünü ile 20 bin evin aydınlatmasını sağlayacak enerjinin üretiminin sağlanacağını belirtti.

252 metre genişlik ve 2 bin 200 metre uzunluğa sahip parkura sporcuların inmesi ile ilk kürek hareketi verildi.

Edirne Valisi Ekrem Canalp’in ısrarlarıyla tekneye binen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan profesyonel kürekçiler eşliğinde ilk kürek hareketini vererek kısa bir parkur turu yaptılar.Parkur tamamlanmadan Belediye Başkanı Recep Gürkan yorulması nedeniyle kürekleri bıraktı.

Güvenlik önlemlerinin alındığı parkurda zaman zaman istenmeyen kazalarda yaşandı.Kanolardan birinin bağlanan salın altına akıntının etkisi ile kayması sonucu sporcuklar hem sal üzerinden hemde karadan yaptıkları müdahale ile kanoyu güçlükle sudan çıkarttılar.

Küreklerin çekilmeye başlaması ile Meriç mehrinde muhteşem görüntüler oluştu ve Edirneliler ilk defa bu olaya tanıklık ettiler.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30