banner78
banner25

Liznak "esnafımızın seruma değil ,acil tedaviye ihtiyacı var!"

Edirne İnşaat Sanatkarlar Odası Başkanı Tezcan Liznak yaşanan Pandemi sürecinin esnafın belini büktüğünü,alınan tedbirlerin ise yetersiz kaldığını belirterek”seruma değil acil tedaviye ihtiyacımız var”dedi.

Liznak yaptığı yazılı açıklamada tüm dünyayı etkisi altına alan “KoronaVirüs” salgınının şüphesiz ülkemizde de etkisini bir hayli hissettirdiğin ve can kayıpları ile birlikte geçim sıkıntısı çeken insanlarımız üzerinde de önemli tahribatlar yarattığını ifade ederek “salgın nedeni ile alınan tedbirler gereği işsiz vatandaşlarımız, günü birlik çalışan vatandaşlarımız ve zaten yardıma ihtiyacı olan yoksul vatandaşlarımızda bu sürecin önemli mağdurları olması bakımında büyük bir kesimi oluşturmaktadır.
İktidar ve belediyelerin salgın konusunda aldığı önlem ve tedbirleri çok olumlu bulmakla beraber verilen desteklerin tüm vatandaşlarımızı kapsaması sürecin zararlarının en alt düzeyde atlatılması bakımından çok önemli bir karar olacağı aşikardır. Vatandaşlarımıza verilecek desteğin aynı zamanda küçük esnaf ve sanatkârlarımıza da yansıması bakımdan büyük önem arz etmektedir”dedi.

Türkiye de toplanan verginin önemli bir miktarını üstlenen yaklaşık 1,8 milyon esnaf ve sanatkârların çok büyük bir bölümünün 70 gündür kepenk açamadığını belirten Liznak “Halkımıza doğrudan mal ve hizmet sunarak geçimini sağlayan esnaf ve sanatkârlarımızın hepsinin bu süreçten olumsuz yönde etkilendiği için acil olarak uzun süreli ek destekler sağlanması elzem ve bir zaruriyet haline gelmiştir. Geçmişten günümüze vatandaşlarımızın zora düştüğü durumlarda elini taşın altına sokan, vatandaşımızın yükünü önemli ölçüde paylaşan küçük esnaf ve sanatkârlarımız çok zor durumdadır.

Salgın önlemleri kapsamında vatandaşlarımızın sokağa çıkmaması, gıda ve sağlık dışında alışverişlerin durması tüm meslek kollarını zor duruma sokmuştur kahvehane, kafe, hamam, berber, kuaför gibi işletmelerin bu süreçte çalışmalarının durdurulmasının yanı sıra taksilerin, otobüslerin ve minibüslerin boş dolaşarak yakıtını bile karşılayamaması, lokantaların, büfelerin, pastanelerin ise sadece dışarıya servis yapar duruma gelmesi, iş yerini açan ama müşteri ve talep bulamayan çoğu işletmenin, masraflarını bile karşılayamadıkları için iş yerlerini açmalarının adeta zararı ikiye katladığı bir gerçektir.

Cumhurbaşkanımızın kademeli olarak devreye soktuğu normalleşme genelgeleri ile AVM kahvehane-kafe, lokanta, kuaför-berber meslek grupları iş yerlerini açsalar bile vatandaşlarımızda ki endişe ve korkunun atılması uzun bir süre alacağından tüketimin kısılması, sokakların boşalması, inşaattan dekorasyona, mobilyadan ayakkabıya taleplerin durması esnaf ve sanatkârlarımız açısında gelecekle ilgili ciddi endişeler yaratmıştır.Yaşanan salgın sürecinde alınan tedbirlerin esnafımıza yükleyeceği maliyeti azaltmak ve nefes aldırması bakımında kamu bankalarının verdiği krediler bir nebze durumu rahatlatsa da soruna çare olmadığı uzayan süreçle net olarak ortaya çıkmıştır.

Kamu bankalarının sağladığı destek kredilerine rağmen çok zor durumda olan esnafımıza ek destekler sağlanmazsa tarihin en büyük iflasları yaşanacağı, birçok esnafın kepenk kapatacağı kaçınılmazdır.

Esnafa sağlanan 25 Bin TL’lik kredinin sadece bir kaç aylık kira bedeline elektrik, telefon, vergi harç yükümlülüklerine ancak yettiği, mutlaka hibe krediler ve özel bankaların sağlayacağı kredilerle desteklenmesi artık bir zaruriyet olmuştur.

Ayrıca; vergi, SSK, KDV, harç gibi kamu mükellefiyetliğinin gerektirdiği ödemelerin en az 1 yıl uzatılması gerekmektedir. Takipte olan kredi ve icraların 1 yıl durdurulması, esnafın müsadere edilen araç gereçlerinin iade edilmesi, esnaf ve sanatkârlarımıza önemli bir destek sağlayacaktır.

Esnaf odalarınca düzenlenecek bir kart sistemi ile bu süreçte esnaf ve sanatkârlarımızın akaryakıt ihtiyaçlarında KDV ve ÖTV gibi uygulamalardan kısmi ya da süreli bir muafiyet getirilmelidir.

Yine; özel bankaların esnafın kredi başvurularına geçmiş dönem sicillerini önlerine koyup kredi vermemesi önemli bir sorun haline gelmiştir. Esnaflar arasında ki ödeme sürecini düzenleyen ve esnafımıza önemli bir nefes olan çek karnesi talepleri acilen giderilmeli, geniş kapsamlı bir sicil affı getirilmelidir.

Bu sicil affı; özel bankaların ve merkez bankası kayıtlarından silinmesi, hem esnafımıza hem de piyasalara derin bir nefes aldıracağı en büyük beklentilerden birisidir.

Dünya sağlık örgütünün “Mücbir sebep” açıklaması ile bu mağduriyetlerin giderilmesi bakımından tüm kesimleri kapsayacak kararların alınması, esnaf ve sanatkârlar olarak devletimizden en büyük beklentimizdir”dedi.a

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30