banner137
banner25

Limonata iç serinle!
Sıcak havalarda serinlemek için başvurulan limonata, Osmanlı devleti zamanında da ferahlama yöntemi olarak kullanılıyordu.
Edirne'nin 40 yıllık limonata ustası Asım Özer, yaptığı açıklamada, yaz aylarında sıcaklığın giderek yükseldiği, buna bağlı olarak da insan vücudunun sıvıya olan ihtiyacının arttığını söyledi.
Limonatanın geleneksel ferahlama yöntemi olduğunu ancak son yıllarda unutulduğunu savunan Özer, ''Yaz aylarında limonata, kış aylarında ise boza satıyorum. Sıcaklığın 40 dereceye yaklaştığı bu aylarda en ucuz ferahlama yöntemi limonatadır. Son yıllarda unutulmasına rağmen limonata Türk kültüründe yer edinmiş köklü bir içecektir. Tarihimizi incelersek her problemin çözümünü buluruz. Limonata Osmanlı devleti zamanında da ferahlama yöntemiydi. Bizim köklerimiz her derde deva'' diye konuştu.
Özer, iyi limonatanın tarifini de şöyle anlattı:
''Limon kabuklarını rendeleyin ve şekerle en az kırk dakika ovun. Limonların suyunu ise rendelenmiş kabukların üzerine ilave edin. Daha sonra ılık suyu karışımın üzerine dökerek şekerler eriyinceye kadar karıştırın. Tadına baktığınızda boğazınızda hafif bir kuruluk bırakıyorsa kıvama gelmiştir. Ancak, iyi limonatanın sırrı bir gün bekletmekte. Yaptığınız limonatanın lezzetini anlamak için buzdolabına koyun ve bir gün sonra afiyetle için.''
Limonatanın şekerli yada şekersiz tercih edilebileceğini kaydeden Özer, limonatada farklı bir tat arayanların içerisine bir iki yaprak nane ve dilediğince buz atabileceğini kaydetti.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30