banner137
banner25

Kosovalı öğrencilerden panel!
Kosova Demokratik Türk Partisi Milletvekili Müfera Şinik, Kosova'nın bağımsızlığının tanınmasında Türkiye'nin büyük katkıları olduğunu belirtti.
Şinik, Kosovalı Öğrenciler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin, Devecihan Kültür Merkezi'nde düzenledikleri ''Kosova barışa doğru'' panelinde yaptığı konuşmada, Balkanlarda kalıcı barışın sağlanmasının ancak Türkiye'nin desteğiyle olacağını bölgede yaşayan tüm halkların bildiğini söyledi.
Türkiye'nin Balkanlar üzerinde etkili olduğunu anlatan Şinik, ''Balkanlarda kalıcı barışın sağlanmasının ancak Türkiye Cumhuriyeti'nin desteğiyle olacağını orada yaşayan diğer toplulukları da dile getirmektedir. Bunun da kanıtı Bosna Hersek ve Sırbistan arasında yaşanan savaştır, soykırım denen olaylardan sonra Türkiye'nin devreye girmesiyle bu iki düşman devlet arasında müzakereler başlamış, komşu ülke ilişkileri normalleşmeye doğru ilerlemiştir. Ayrıca Kosova'nın bağımsızlığının tanınmasında Türkiye'nin çok büyük katkısının olduğunu Amerika ve Avrupa Birliği ülkeleri çok yakından takip ederek, taktirle karşılamaktadır'' dedi.
Kosova Demokratik Türk Partisi Milletvekili Fikrim Damka da Balkanlardaki kalıcı barışın, özgünlüklerini özgürce yaşayacağı ortamlardan geçtiğine vurgu yaparak, ''Balkanlarda çok etnikli bir yapı var. Birbiriyle iç içe girmiş bu halklar, net sınırlar çizmeye kalktığında bu istikrarsızlığı doğurur ve domino etkisi yaratarak bölgelere ateş sıçrayacaktır. Barış ve istikrar için tek yol, iç içe yaşayan halklara, her ülkede kendi özgünlüklerini özgürce yaşamaktan geçer. Tüm ülkeler bu tür politikalar izlediği sürece Balkanlarda barış ve istikrar olur. Balkan barışı tüm dünyaya sirayet eder. Özgürlüklerin ve hakların genişletilmesi Balkanlarda barışın ve istikrarın unsurudur. Kosova bu anlamda Balkan barışı için hem iyi bir modeldir hem de iyi bir deneyimdir'' diye konuştu.
Türkiye'nin Balkanlardaki kalıcı barışın tesisinde büyük rolü olduğunun altını çizen Damka, ''Balkanlarda barışın sürmesi için Türkiye'nin rolü diğer ülkelerden daha çok. Türkiye'nin Balkanlarda barışın tesis etmesinde rol olması gerektiğine inanıyoruz. Balkanlarda yaşayan büyük bir Türk toplumu vardır, burada yaşayan Türkler anavatandan beklentisi budur'' dedi.
Damka'nın daveti üzerine konuşan Dışişleri Bakanlığı Edirne İrtibat Bürosu Temsilcisi Elçi Metin Kılıç ise Kosova Eşgüdüm Bürosu Başkanlığı yaptığı dönemde her iki konuk milletvekilini de sivil toplum kuruluşlarındaki çalışmalarından tanıdığını ve her ikisinin de Türk kültürünün yaşatılmasında büyük emek, çabalarına şahit olduğunu anlattı.
Ailesi Kosova'dan Türkiye'ye göçen Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç da atalarının, dedelerinin toprakları olduğunu ifade ederek, Kosova'nın Türkiye'nin bir parçası ve evladı fatihanlar diyarı olduğunu söyledi.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30