banner78
banner25

Edirne'de üretiyorlar!

Dünya’yı etkisi altına alan Korona virüsle mücadelede bilim adamları aşı araştırmalarını yoğunlaştırırken hastalığa maruz kalmış ve yoğun bakımda yatan hastalara çare olmak adına en çok ihtiyaç duyulan solunum cihazları da Edirne’de yaşayan iki isim tarafından üretim aşamasına getirildi

İnşaat Mühendisi Kenan Özgeren ve Mekanik Medikal (Biyo medikal) Mühendisi Cem Yakut aylar öncesinden tasarladıkları cihazlar sayesinde birçok hastanede yatan hasta için adeta umut ışığı oldu.Salgının başlaması ile yoğun bakım ünitelerinde en çok ihtiyaç duyulan cihaz olan solunum (mekanik ventilatör) cihazı Edirneli iki isim tarafından Edirne’de patenti alınarak üretim aşamasına getirildi.

Uzun yıllar İsveç’te yaşayan ve Çanakkale doğumlu olan İnşaat Mühendisi Kenan Özgeren geliştirdiği prototip sayesinde virüsle mücadele ve virüse maruz kalan hastalarla ilgili yaptığı çalışmalarda adeta nefes olmuş durumda.

Hiçbir devlet desteği almadan tamamen kendi sermayeleriyle çalıştıklar prototipler üzerinden yola çıkarak Edirne başta olmak üzere tamamen yerli sanayi desteği ile üretim yapan iki isim şu anda ürettikleri solunum cihazlarıyla hastalara umut olmuş durumda.

Konu hakkında açıklama yapan İnşaat Mühendisi Kenan Özgeren bugüne kadar 35 ürünün patentini aldıklarını belirterek Trakya Üniversitesinde bile bu kadar patent bulunmadığını iddia etti.

Yaptığı çalışmaları anlatan ve bilgi veren Özgeren “2500 sayfalık bir ansiklopedi hazırladım,kitaplar yazdım,35 tane patentte imza atmış bir insanım.Solunum cihazı olarak,mekanik ventilatörü yaptık. Şu an üretimini Edirne’de yapıyoruz. Şu an ki kapasitemiz ayda bin adet üretebilecek gibi kendimizi donattık. Şu an yetki belgelerini bekliyoruz.O belgeler geldiğinde üretim yapacağız. Bu cihaz standart bir cihaz.Solunum rahatsızlığı şikayeti çeken insanların kullandığı bir cihaz. Türkiye’de imal edilmiyordu bunlar. Bu koronavirüs sürecinde bunların imalatı gerektiğini yurt dışından değil de artık kendimizin imal etmesi kanaatine girdik ve kendi şahsi sermayemizle bunları ürettik”diyerek hiçbir yerden destek almadıklarını kaydetti.

“Türkiye’de bunu çıkaran birinci veya ikinci kişi biziz” diyen Özgeren “şu an Edirne’nin en iyi çıkardığı mühendis kardeşimiz Cem Yakut’la birlikte üretiyoruz. Bizim bunun dışında medikal üzerine 6-7 çeşit daha cihazımız var. Sağlık Bakanlığı ile de sürekli iletişim halindeyiz,biz onlara gerekli bilgileri destekleri verdik artık kendileri bilir”dedi.

Yurt dışı bağlantıları olduğunu ve ürünleri Guetemala ve İran’a ihraç bağlantıları yaptıklarını belirten Özgeren “15 gün için ihracat pozisyonuna geleceğiz. Şuan hedefimiz dünyaya ihracat yapabilmek,ülkemize döviz kazandırmak ve bu işlerin ülkemizde de yapılabileceğini göstermek. Türk insanın ne kadar zeki olduğunu ve çaresizlik içinde neleri imal edebileceğini göstermek için yaptık. Seri üretime geçtiğimizde hedefimiz ayda bin adet üretmek”dedi.

Edirneli 29 yaşındaki Mekanik Medikal (biyomedikal) Mühendisi Cem Yakut ise pandemi sürecinde mekanik ventilatörlerden yola çıkarak acil durum ventilatörü geliştirdiklerini ifade etti ve şunları söyledi. “Bu acil durum ventilatörünün olma sebebi kullanımı çok daha kolay ve direkt ambu prensibine dayanan 4 nokta hız ayarı mevcut çocuk solunumu ihtiyaç durumunda da kullanılabiliyor ve yetişkinlerde de kullanılabiliyor. 50 mili litre ile bin mili litre arasında akciğer kapasitesine göre çalışabiliyor. Şuan hastalarda dakikada 12 ile 24 nefes arasında çalışabiliyor. Kendi şarj sistemi var. Bu şarj elektrik olmayan bir yerde 2 buçuk saat kadar kullanılabiliyor. Bu cihaz ambulans sisteminde tüp oksijenlere bağlanabiliyor yada direk hastanenin sabit oksijen kaynağına bağlanabiliyor”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30