banner137
banner25

Bin 400 yıldır yanıyor!

Edirne Belediyesi’nin organizasyonuyla her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanan ve baharın gelişini müjdeleyen Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri, Sarayiçi’nde gerçekleştirildi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen misafirler, törenin yapılacağı Sarayiçi'ni saatler önce doldurarak; renkli kıyafetleriyle dans eden Romanlara eşlik etti.

Edirne Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu’nun okunmasının ardından Kakava Şenlikleri Roman Halk Dansları Topluluğu’nun gösterileriyle devam etti. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan bu yılda geleneği bozmayarak; sahneye Roman Meclis Üyesi Erkan Makasla birlikte çıktı.

Kakava Şenlikleri’nin bin 400 yıldır yaşatılan bir gelenek olduğunu anlatan Gürkan, “Edirne'de 8 bin 300 yıldır her dinden, her dilden, her milletten insan bir arada yaşamanın, birbirlerine sevgi, saygı göstermenin barış içinde yaşamanın tohumlarını atıyorlar burada. Roman kardeşlerimin bin 400 yıldır sürdürdüğü geleneğin ateşini bir kez daha Türkiye'nin dört bir yanından, Hakkari'den, Mardin'den, Hatay'dan, Sinop'tan ve Gümülcine, Dimetoka, Kırcaali'den gelen bütün insanlarla sevgimizle, yüreğimizle yakacağız." diye konuştu.

Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri 2018’in Ocak Ayı’nda Unesco İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne alındığını ifade eden Gürkan, “Bu Edirne’nin, Selimiye, Kırkpınar ve Ebru Sanatı’ndan sonra UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki 4. eseri. Bu yüzden insanlığın ve tarihin en kadim şehirlerinden biri olan Edirne’ye UNESCO gerçekten çok yakışıyor. Ama Edirne’ye en çok yakışan sizlersiniz. Vatanın bölünmez bütünlüğü için Türk Milleti’nin birliği ve dirliği için Mustafa Kemal’in aydınlığı için ve hep beraber hep birlikte ilelebet payidar kılacağımız Türkiye Cumhuriyeti için en çok siz yakışıyorsunuz” dedi.

Kakava Ateşi’ni hep birlikte yakacaklarını belirten Gürkan, “Temennimiz, isteğimiz, niyetimiz odur ki Edirne Sarayiçi Er Meydanı’nda Türklüğün 657 yıldır devam eden ata sporu yağlı güreşin başkentinde burada yakacağımız ateş başta ülkemize musallat olmaya çalışan bütün terör örgütlerini, bütün hainleri başımızdan def etsin istiyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu bu Cumhuriyet öyle sağlam temellerle atılmıştır ki; harcı, mayası öyle sağlamdır ki bunu ne PKK’sı ne PYD’si, ne FETÖ’su hiçbir terör örgütü bırakın yıkmayı bir santim dahi delik açmayı başaramamıştır. Başaramayacaktır da” diye konuştu.

Edirne Valisi Günay Özdemir, "Kakava ve Hıdırellez, UNESCO Kültür Mirası'na girerek tüm insanlığın kültür mirası haline geldi. Bugün burada sadece Türkiye'den değil Balkanlar'dan da dünyanın değişik yerlerinden de ziyaretçilerimiz ve misafirlerimiz var." dedi.

Konuşmaların ardından renkli görüntüler yaşandı.Programın uzaması nedeniyle il dışından gelen binlerce kişi ateşin yanmamasına sabırsızlanınca zaman zaman protestolar yaşandı. “ateş,ateş,ateş” diye bağıran vatandaşların sesine kulak veren protokol daha sonra ateşin başına gelerek 3 ton meşe odununu meşaleler yardımı ile ateşe verdiler.

Ateşin yakılmasının ardından konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Kakava ateşinin tüm dünyaya barış, huzur, bolluk ve bereket getirmesini diledi.

Yerli ve yabancı çok sayıda turistin şenlik dolayısıyla kente geldiğini belirten Gürkan, "Geçtiğimiz yıl 30 bin kişi katılmıştı yaklaşık. Bu yıl benim tahminim 50-60 bin kişi ama gördüğümüz kadarıyla bu sayısının çok üzerinde bir rakam var. Rakamları daha sonra alacağız ama tahmin ediyorum yarın sabahı da gördüğümüzde 100 bine yaklaşacak. Bütün zamanların rekoru olur." ifadelerini kullandı.

Edirne Valisi Günay Özdemir ise Kakava ve Hıdırellez etkinliklerinin kalabalık bir şekilde kutlandığını söyledi.Kakava'nın bin 400 yıldır sadece Edirne'de kutlandığını belirten Özdemir, "Kakava ve Hıdırellez, UNESCO Kültür Mirası'na girerek tüm insanlığın kültür mirası haline geldi. Bugün burada sadece Türkiye'den değil Balkanlar'dan da dünyanın değişik yerlerinden de ziyaretçilerimiz ve misafirlerimiz var. Gelecek yıllarda bu misafirlerimizin çok daha artacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

Ateşin yakılması sonrasında çok sayıda kişi ateşin harını kaybetmesinin ardından ateşin üzerinden atlayarak dilek dilediler ve inanışa göre kötülüklerden arınarak sağlık ve mutluluk dolu yeni bir yıla girmiş oldular.

Sarayiçi alanında yakılan ateş sonrasında kalabalık yavaş yavaş alandan ayrılırken Fatih köprüsünün bakım çalışmaları nedeniyle kapalı olmasından dolayı yayalar ve araçlar Kanuni Köprüsünü kullandı.

Ada şeklinde olan alana Tunca nehri üzerinden gelerek giren çok sayıda kişi çıkışta Kanuni Köprüsün’den çıkmakta bir hayli zor anlar yaşadı.Hem giriş hem çıkışın yaşandığı köprü üzerinde zaman zaman izdiham yaşandı.Polisin devreye girmesi ile köprüye şehir merkezi tarafından yaya olarak giriş yasaklandı.Tek yönlü yaya trafiğine açılan köprü vatandaşların tepkisi üzerine yeniden çift yönlü olarak açıldı.

Sarayiçi alanında ki etkinlikte sabaha kadar yanacak olan ateş sabahın ilk ışıkları ile sönecek ve Romanların inanışına göre bir ritüel daha gerçekleşecek.Tunca nehrine gelecek olan binlerce kişi burada nehir suyu ile el ve yüzlerini yıkayacaklar ve kötülüklerin kendilerinden uzak durmasını sağlayacaklar.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30