banner137
banner12

31 Mart 2024 günü yapılacak olan yerel seçimlere sayılı günler kala gözler CHP’ye çevrilmiş AK Parti’ye karşı seçimi kiminle kazanırız tartışmaları alevlenmişti. Recep Gürkan’ın aylar öncesinden aday gösterilmeyeceği belliyken, kendisini nimetten sayması ve “bensiz CHP bir hiç” gibi bir algı yaratmaya çalışması hatta “CHP’yi Edirne’de ben dizayn ettim. Yetmedi diğer partileri de ben dizayn ederim” algısı yaratılması kendisinin sonunu hazırladı.

Kendisine karşı hiçbir muhalefetin yapılmaması, kendisini kaf dağında görmesine neden olurken, çevresine verdiği yağlı kemikler onu bu tahtta belli bir süre tuttu. Tahtın sağlam olduğunu sanan ancak Edirne’ye hizmet yaptığını sanarak aslında yaptığı hizmetlerin eline yüzüne bulaşması ve 2 bin kişilik belediye personelinin çalıştırılamaması kendisini bu noktaya getirdi.

Sağ kolu olarak bilinen bazı kişilerin belediye personeli üzerinde ego tatmin etmeye çalışması ve CHP’li çalışanlar üzerinde kurulan baskı aksi yönde tepmiş, personel bile bilenmeye başlamıştı. Ve dananın kuyruğu Gene Merkezin anketleri ile kopmuştu. Recep Gürkan yandaşları her ne kadar algı yaratmaya çalışsa da yeniden seçilecek gibi bir hava estirseler de halkın verdiği cevabın yanında, genel merkeze giden bilgiler seçimin Gürkan’la olması durumunda bıçak sırtı olacağını hatta kesin bir dille kaybedileceği havasının hakim olmasına neden olmuştu. Genel merkez tüm bu gelişmeler ışığında hamlesini yaptı ve dün itibari ile Cumhuriyet AK Partili Gürkan’ın pes etmesine ve çekilmesine neden olmuştu. Belki bu hamle onu kral gibi ayrılıyormuş havasına soksa da madalyonun öbür yüzü öyle olmadığını gösterdi.

Yandaşlar bir bir ayrılmaya, kaçışmaya başlarken gemiyi terk eden fareler gerçek yüzlerini göstermiş satılık oldukları ve çıkarları doğrultusunda hareket ettikleri için sessizliğe bürünmüşlerdi.

Genel Merkez’de dün Recep Gürkan tırım tırım dolaşmış ve bir türlü Genel Başkan Özgür Özel ile görüşeme sağlayamamış ancak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun aranması ve kendisinin de Genel Başkan Özgür Özel’i arayarak “başkanım bir dinleyelim”demesi sonrasında kapıların açıldığı ve o kısa görüşmeyi sağladığı iddia ediliyor. Hatta dün çekilen ve paylaşılan fotoğrafın bile eski olduğu tartışıla dururken bizler fotoğraf ve olayın dün gerçekleştiğinin net bilgisine ulaşmıştık.

Gürkan’a “bak anketlerden çıkmıyorsun. Ön seçime seni soksak bile delege ve üyeler üzerinde etkin olduğu için senin çıkman yüksek bir ihtimal fakat adaletli olmayacak ve halkta karşılığın yok”demesi üzerine çekilmesinin uygun olacağı ancak şartının olduğu ifade ediyor.

Şarta göre ön seçim olması ve mevcut aday adaylarıyla mı yoksa anket sonuçlarına göre ilk beşe girenlerle mi olacağı yönünde bir görüşme geçiyor. Genel Başkan Gürkansız bir ön seçime olur diyor ancak tüm aday adayları mı yoksa anketlerden çıkanlarla mı seçim yapılacak net bir görüş belirtilmiyor. Konu MYK’dan PM’ye sevk ediliyor ve karar veriliyor. Haftaya seçim olacağı netlik kazanırken bunun nasıl ve kimlerin katılımıyla olacağını bir kaç gün içinde göreceğiz!

Gelelim aday adaylarına ve durumlarına. Anketler Şükrü Ciravoğlu, Serkan Liznak, Filiz Gencan Akın, Ergun Türkyılmaz, Recep Gürkan, Ayhan Murat Dursunoğlu, Recep Zıpkınkurt, Seyfi Alp Üzmen, Bülent Bacıoğlu, Harika Türkay Taybıllı’yı gösteriyor. Zıpkınkurt ve Taybıllı’nın genel merkez başvurusu olması biraz sorun gibi görünsede demokrasi varsa aday adayı olarak ön seçime girmeleri gerekiyor. Eğer anketlerden çıkanlara göre ön seçim olacaksa buda üç veya beş kişi arasında seçimin geçebileceği sinyallerini veriyor.

Burada en büyük sorun Recep Gürkan tarafından dibe vuran CHP belediyeciliğinin tekrar ayağa kaldırılması ve CHP’nin öz evlatlarının tekrar partiye kazandırılması olarak görünüyor. Yani o yüzde 70’lere varan sonuçların görülmesi için önce küskünler partiye kazandırılacak, çakma CHP’liler partiden uzaklaştırılacak ve parti üyeleri deyim yerindeyse fabrika ayarlarına döndürülecek.

Pek bunu en iyi kim yapabilir derseniz ve CHP’liler hangi aday etrafında sorunsuz bir şekilde toplanır derseniz? Şüphesiz tek bir isim var. Oda eczacı Şükrü Ciravoğlu. Yani kısacası Ak Parti’nin dominant kadın adayı Belgin İba karşısında bir kadından ziyade Ciravoğlu en etkili aday gibi görünüyor. Diğer aday adaylarına bakıldığında “kolay lokma” nitelemesi yapmak hiçte zor değil. Yani sen partiyi toplayacaksın, ağabeylik yapacaksın, kırgınları kazandıracaksın olayına girilirse diğer isimlerin bunu başarması çok zor. Çünkü bazı aday adaylarının Gürkan bağlantısı olması üyeler ve halk arasında soru işaretleri oluşmasına neden oluyor ve bu algıyı kırmak, yıkmak bir başka isimle zor gibi duruyor.

Ciravoğlu ile ayak üzeri yaptığım görüşmede kendisi “ben partilileri bir araya getirmek zorundayım. Küskün, kırgın olmaması gerekiyor. Önceliğimiz bu olmalı. CHP eski gücüne kavuşmalı,eski günlerine dönmeli.Bunu başarırsak zaferi elde ederiz”diyor. Haklı da!

Diğer aday adaylarının bunu başarması zor. Kendilerini anlatana, partilileri bir araya toplayana kadar (ki bu çok zor) 65 gün çabucak gelir ve yerinde sayıldığı açıkça görülür. Küskünler yani eskiler Ciravoğlu’ndan başkasına sıcak bakmıyor. CHP için kalenin elde tutulması Ciravoğlu’nu son şans olarak gösterirken AK Parti içinde kaleyi fethetmek Belgin İba ile son şans olarak görülüyor. Millet her ne kadar “bu defa iktidarın adayı İba’ya oy verelim. Edirne hizmet görsün” dese de CHP bu algıyı kırmak ve kaleyi korumakla mükellef olduğunu göstermeye çalışıyor.

İba halkla içi içe olurken, CHP’nin hala seçim döngüsünden çıkamaması zaman kaybından başka bir şey değil. Ön seçime bile gerek kalmadan isim ataması yapması en doğrusu olacakken hala bunun konuşulması anlamlandırılamıyor.

Şimdi kimse bu yazının altında Ciravoğlu’nu öne çıkarmaya çalıştığımı falan algılamasın. Sadece durumu yorumlayarak özetlemeye çalıştım. Bunu da yüzlerce CHP’li ile yaptığım görüşmeden çıkarttığımı hatırlatır, CHP’lilerin kimsenin etkisi altında kalmadan özgür iradeleri ile seçimlerde varlıklarını göstermelerini dilerim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.