banner78
banner12
Son iki aydan bu yana kulaktan kulağa dolaşan laflarla çiftçilerimiz mağduriyetin adeta doruğuna ulaştı.Sağdan soldan duyduğumuz ve önemli saydığımız bir konuya bizde yakından mercek tutalım istedik,konuyu araştıralım dedik ama ilin bu işi bilenlerinin ağzını bıçak açmıyor,açanında ağzı bir süre sonra o lafları etmemişçesine ters dönüp farklı bir yorumla karşımıza geliyor.
Bilenler biliyor ama birçok kişinin de bilmediğine emin olduğum bir konuyu yazalım istedim.Çiftçi dostlarımızın çok yakınen takip ettiği ve bir türlü çözüm bulamadığı ayçiçeğinden bahsedelim.Malum bir kaç zamandır bir hastalık hikayesidir tutturuldu gidiyor.Türkiye’nin sayılı ayçiçek ekim alanlarından olan Trakya bölgesinde baş gösteren bir hastalık var.Edirne merkezle başlayıp Tekirdağ’a doğru kuzey hattı saran bir hastalık ayçiçeğine dadandı.Kimine göre hastalık falan değil.Erken ekmeden kaynaklı bir sorun.Kimine göre ise genleri ile oynanan ve ekimi yapılan tohum, kimine göre de artık toprak çok yoruldu ondan.Yada ani hava sıcaklık değişimleri ve buğdaya atılan ot ilacının bile ayçiçeklerine sıçradığı ve bu hastalığa neden olduğu söyleniyor.Kimine göre ise daha bilimsel bir yaklaşım olarak mantari hastalıklara karşı yeterli derecede ilaçlanmaması.Yani bir sorun varsa oda tohum kaynaklı gibi
Evet bunları kahve köşelerinde çiftçilerimiz konuşuyor ve kendilerince soruna çözüm arıyorlar. Kendilerini temsil ettiklerini sandıkları oda yada başkanlarından ise tık yok. Hele yine eski adı Tarım İl Müdürlüğü olan şimdiki Gıda Tarım ve Havyacılık il müdürlüğünden ve bu işin piri olduğuna inandığımız Trakya Birlik ten’de “tık” yok.
Adına her ne derseniz deyin bir rahatsızlık olduğu ortada.Çiftçi dostlarımla yaptığım görüşmelerde bir çoğu tarlasında gördüğü ve ayçiçeklerini yok etme raddesine getiren bu rahatsızlıktan dolayı ekili alanlarını bozmuş, yeniden ekim yapmıştı.
Yani kısacası 300 bin dönüm kadar ekili olan alanın 20 bin dönümü bu sıkıntıdan dolayı heba olup gitti.Eğer bu veya buna benzer bir konu Diyarbakır’da olsaydı Tarım Bakanı bu ile gider ve sorunla ilgileniyormuş gibi yapardı.Ama bizde bırakın Bakanı vekiller bile ortalıkta yok.Devletin valisi bile bu konuda bilgi sahibi değil.Kim sorarsa Ankara’dan bu konuda ekip gelmiş miş….
Yahu tarladaki mahsul gitti sen ekibi daha yeni getiriyorsun! Bir babayiğt çıkıp bu konuyu açıklamalı. Açıklanmıyor mu?Açıklanması mı istenmiyor yoksa gerçekten sorun bilinmiyor mu? Onu kimse bilmiyor. Bizde soruyoruz buradan.
Bu işin piri olduğunu bildiğimiz Trakya Birlik sesini çıkartmıyor. Nedeni de söylenene göre bu tohumun adı Tunca ve Trakya Birlik bu tohumu üreten firma ile ortak iş yapıyor.Tunca adlı tohumda görüldüğü bilinen bu sıkıntı aslında başka tohum çeşitlerinde de var; lakin satış yapılırken internet sitelerinde yazan uyarı üreticiye söylenmiyor. Sitede yazan uyarı aynen şu. “Küçük bir hatırlatma olarak değerli çiftçilerimize ayçiçeği ekimleri sırasında toprak sıcaklığına ve toprak tavına dikkat etmelerini önemle hatırlatırız”diyerek erken ekilmesi durumunda yani toprağın ısısı ile ilgili konuda tohumda sıkıntı olabilir deniliyor bu da ortaya atılan iddialardan birini güçlendiriyor.
Peki Ankara’dan heyet getireceğinize, ürünü inceleteceğinize Dünya Ayçiçeği Derneği Başkanı olan ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünde çalışan ve Ayçiçeğinin kitabını yazan Dç.Dr. Yalçın Kaya’ya bu işi sordunuz mu? Sorulduysa neden bu konuda açıklama yapılmadı yada yaptırılmadı.
Kaba taslak yaptığımız araştırmada bu işteki zarar şu an için 1 milyon TL.Yarın bu rakam ne olur bunu bilemem.Zorda olan üreticiye bir darbede buradan vurmak yada göz göre göre buna göz yummak biraz art niyet değil mi?
Ortalık kırılıyor ve kimse çıtını çıkartmıyor.Herkes dut yemiş bülbül.Her şey süt liman ya!
Neyse bakalım bu gidişle birilerinin oyunu burada da yine tuttu gibi görünüyor.İşin içinden pis kokular geliyor ama herkes işi maskelerle idare etmeye çalışıyor.
Peki yarın maskeler düştüğünde ne olacak.Bunu hiç düşündünüz mü???
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.