banner137
banner12
Sabahları bir çoğumuz evimizden işimize ya kendi aracımızla yada toplu taşıma araçları ile gidiyoruz.Yıllar önce birkaç caddeden ibaret olan Edirne sokakları aslında yine aynı cadde ve sokaklardan ibaret ama taşıdığı yüke bakıldığında yükün baya ağır olduğu açıkça ortada.
Kentli nüfusuna ve bu nüfustaki hareketliliğe baktığımızda sabahları yeni yerleşim bölgesinden kent merkezine doğru ciddi bir trafik akışının olduğunu ve bu akışın akşam saatlerinde ters yönde olduğunu görürüz.
Ulaşım konusunda yapılan düzenlemelerde ki çarpıklık başta olmak üzere bunlara paralel gelişen ketleşme ve sürücülerin bir çoğununun kural bilmezliği kaosun her geçen gün yaşandığını ve yaşanmaya devam edeceğinin bir göstergesi.Kentte dolaşan araç sayısına baktığımızda günlük rakamlar bize bu sayının 50-60 bin seviyelerinde olduğunu gösteriyor.Yani kent nüfusunun 3’te birinde araç var.Peki bunlardan kaçı kuralları biliyor?Bunu hiç düşündünüz mü?
Daha önceleri defalarca yazdık ama sürücü eğitmenleri ya bunu anlatmıyor yada anlatmalarına rağmen kalın kafalı bazı sürücüler bu kural ve kaideyi bilmiyor.Adına dönel kavşak denilen ve belediyemizin gelişi güzel yaptığı orantı yada sürücü kusurunu göz önüne getirecek bir engel olup olmadığını düşünmeden yaptığı şu süs havuzlu kavşaklardan bahsetmek istiyorum.
Buraların yapılmasından ki gaye süs değil aslında trafik akışını düzenleyecek önemli bir rol üstlenmesidir.Bizde ise durum farklı.Bizde tamamen yapılan süs havuzun etrafına birkaç çiçek ve dahası.Peki bu havuzun sızdırdığı su, yada rüzgarın etkisi ile savurduğu su sürücüleri ne kadar etkiliyor?Buna bağlı kaç adet kazanın yaşandığını biliyor musunuz?
Kazaların büyük bir bölümü dönel kavşaklarda meydana geliyor.Sebep ise çok basit.Ya geçiş üstünlüğünü bilememek yada ekilen çiçekten yada ağaçtan gelen kişiyi görmemek.
Edirne’de ulaşıma parmak basan, trafik akışı için kendisini yırtan iki yer var.Biri Emniyetimize bağlı Şehir içi Trafik Denetleme şube müdürlüğü bir diğeri de Belediyemize ait Ulaşım müdürlüğü.Ancak ne bunlarda çalışan yetkililer nede ilgililer şu kavşaklarla ilgili alınacak bir tedbire bugüne kadar imza atmış değil.
Yahu kardeşim sabah evden çıkıp işine gitmek isteyen ve üzerinde uyku sersemliği olan birçok sürücü var.Bu sürücülerden bir çoğu da bu kavşakları kullanıyor.Ne gelen gideni nede giden geleni görüyor.Neden mi?Tabii ki bitki örtüsünden.Belediye olarak ne bunları budarlar, nede sürüş güvenliği için bir düzen yaparlar.Trafik polisleri bile olan kazalarda tutanaklara görüşü engellediği gerekçesi ile hiçbir not düşmez, yada yetkilileri bu konuda bilgilendirmez.Bu yüzdende daha çok kaza olacak gibi görünüyor.
Biz yinede altını bir defa daha çizelim.Bakın kendinizi ana yolda gidiyor sansanız bile dönel kavşağa giren ve geçmek isteyen kişi her zaman önceliklidir.Yani önünüze atlasa bile “oha hayvan yol benim” demeyin.Çünkü bu durumda hayvan siz oluyorsunuz.Yani öncelik dönel kavşağa girenindir.Ha bu arada oradaki otu, çalı çırpıyı budamayan yada bununla ilgili tutanaklara not düşmeyen ne oluyor onu da siz söyleyin….Benden bu kadar!
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hüseyin Karahan 12 yıl önce

gökhan bey, eli̇ni̇ze sağlik.ki̇mseni̇n umurunda olmayan bi̇r konuya deği̇nmi̇şsi̇ni̇z.zaten bi̇zi̇m i̇nsanimiz hi̇ç hata yapmaz.bi̇r kaza olduğunda suçlu trafi̇k canavaridir :))