banner78
banner25

Vali Duruer “sözde Ermeni iddiasını geri çekin”
Edirne Valisi Hasan Duruer Bulgaristan’ın Filibe (Plovdiv) şehrine yaptığı resmi ziyarette mevkiidaşı ve Belediye Başkanına Ermeni Yasa tasarısının kabul edilmesinin anlamsız olduğunu ve bu tanıma konusunun bir an önce iptal edilmesini istedi.
Beraberindeki heyet ile birlikte Filibe’de gezi ve incelemelerde bulunan Edirne Valisi Hasan Duruer’in ilk durağı Filibe Valiliği oldu.
Mevkidaşı Zdravko Dimitrov ve Filibe Belediye Başkanı İvan Totev tarafından kapıda karşılanan Vali Duruer yaklaşık 1 saat süren görüşmede her iki ülkenin ortak geleceklerini ve geçmişlerini konuşarak işbirliği alanında yapılacak çalışmalar hakkında fikir alış verişinde bulundu.Oldukça samimi bir havada geçen görüşmelerde Edirne ve Filibe arasında yapılacak iş birlikleri masaya yatırıldı.
Özellikle her iki şehrin üniversite ve tarih şehri olmasından dolayı ortak birçok noktası olduğuna dikkat çeken Vali Dimitrov Filibe Üniversitesinin Türk öğrenciler tarafından tanınan ve bilinen bir üniversite olduğunu ancak Türkiye tarafından mezuniyet diplomalarının tanınmamasının büyük sıkıntı yarattığını ve bu konunun bir an önce görüşülerek sonuca bağlanmasını istedi.18 bin öğrencisi bulunan üniversitenin bazı bölümlerinde Türk öğrencilerin olduğunu belirten Vali Dimitrov “burada Türk öğrencileri çok seviyoruz.Özellikle üniversite yönetimi Türk öğrencilerden çok memnun.Ancak diplomaların geçersiz sayılması öğrenci sayılarında azalmaya neden oluyor”dedi.
Karşılıklı fikir alış verişi sonrasında konuşan Belediye Başkanı İvan Totev Edirne’yi çok iyi bildiklerini ve sürekli olarak geldiklerini belirterek karşılıklı iş birliği konusunda bazı çalışmaları olduğunu ve bunlardan en önemlisinin emekli derneklerine üye olan belli yaştaki insanları belirli günlerde Edirne’ye otobüslerle gönderdiklerini belirterek “ Edirne’de de böyle yaşlıların olduğu dernekler varsa onların da Filibe’ye gönderilmesini istiyoruz.Karşılıklı turizm çok önemli”dedi.
Vali Duruer de öncelikle Üniversite diplomaları konusunda konuya vakıf olduklarını belirterek ilgili yerlere bu sorunu tekrar ileteceklerini ve çözüm aşamasında takipçisi olacağını kaydetti.Belediye başkanının isteğine de “biz size gençlerimizi gönderelim” şeklinde cevap veren Vali Duruer “her şeyden önce bizim kapılarımız.Açık.İstediğiniz zaman gelebilirsiniz.Spor,kültür ve sanat alanlarında karşılıklı vatandaşlarımızın gidip gelmesi ve öğrencilerimizin gidip gelmeleri çok önemli.Ancak en büyük sorun vize.Siz vizeleri kaldırın çok sayıda vatandaşımız ülkenize gelecektir”diyerek bir sitemini de iletmek istediğini belirtti.
Vali Duruer Ermeni soykırımı iddialarına yönelik Bulgaristan parlamentosunda bir tanıma yada desteklemenin söz konusu olmadığını ancak Filibe belediyesinin bu konuda soykırım iddiasını tanıyan ve kabul eden bir anlayış içerisinde olmasının anlaşılamaz olduğunu belirterek “size bir sitemimi iletmek isterim.Filibe belediyesi olarak Belediye Meclisinin daha önce kabul ettiği sözde Ermeni soykırımını tanıma deklarasyonunun iptal edilmesini istiyorum”dedi ve bu istek karşısında başta Vali Dimitrov ve Belediye Başkanı Totev uzun bir süre sessiz kalarak önlerinde bulunan kağıda not almakla yetindiler.
Vali Dimitrov bir süre sonra “kim kabul ettiyse o iptal etsin, bu konu gündemimizde yok” diyerek bir nevi topu Belediyeye attı.
Bulgar gazetecilerinde izlediği toplantıda gazeteciler valinin Deklarasyon konusunda bastırdığının altını çizerek konunun önemine dikkat çektiler. Filibe’de çok sayıda Ermeni kökenli vatandaşın yaşamasının bu karardan geri adım atılmasını zorlaştıracağı görüşünün hakim olduğu belirtiliyor.
Ziyaret sonunda her iki Vali ve belediye başkanı verilen karşılıklı hediyelerin ardından bu tip görüşmelerin karşılıklı ve daha sık yapılması temennisi ile Valilik makamından ayrıldılar.
Ziyarete Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci ve Edirne heyetinden Vali yardımcısı Hasan Hüseyin Can, Enez Kaymakamı Fatih baysal ve bazı daire müdürleri ile yetkililer katıldılar.
Bilindiği gibi yine Bulgaristan’ın Yambol kentinde de sözde Ermeni soykırımı iddialarını içeren taslak kabul edilmiş ancak belediyeler arasında yapılan bazı protokollerin kabul edilmesi ve sonrasında alınan karardan dolayı işliklerin askıya alınması gündeme gelmiş ve karardan vazgeçilmişti.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30