banner78
banner25

Vali Duruer “Edirne’de girişimci yok”
Edirne bugün önemli bir ev sahipliğine daha imza attı.Edirne Valisi Hasan Duruer’in girişim ile Türk İhracatçılar Meclisi aylık toplantısını Edirne’de yaptı.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleşen toplantıda Türkiye'nin Şubat ayı ihracat rakamları Edirne'de açıklandı. Toplantıya İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Yönetim Kurulu Üyesi Ali Özinönü, Edirne Valisi Hasan Duruer, Edirne Belediyesi Başkan yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu ile Edirneli ihracatçılar katıldı.
Şubat ayı rakamlarının açıklanacağı toplantıda konuşan Vali Duruer yaptığı konuşmada Edirne’de girişimci sayısının çok az olmasına dikkat çekti ve “Edirne bir kültür şehri aynı zamanda bir tarım şehridir. Edirne Traklar’dan Osmanlı’ya kadar medeniyetlere beşiklik yapmış bir şehirdir. Edirne Balkanların en önemli şehridir.          Edirne Türkiye’nin en büyük metropolü, ticaretin merkezi olan İstanbul’a 2 saat uzaklıkta olması. Hızlı tren projesi gerçekleştirildiği takdirde Edirne İstanbul’un banliyösü olacaktır diye değerlendiriyoruz. Bu da Edirne’nin gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır.Edirne, sağlıkta hastanelerde kişi başına düşen yatak sayısında Türkiye’de bir numara, kentleşme oranında %69 ile 26. sırada bu da tarım toplumu olduğumuzu gösteriyor, sosyal ve ekonomik gelişmişlikte ise 12. sırada”diyerek tüm bunların yanında girişimci sayısının az olmasının düşündürücü olduğunu belirtti.
Şubat ayı ihracat rakamlarının geçen yıla göre 5.6 artış göstererek 11 milyar 692 milyon dolara yükseldiğini açıklayan TİM Başkanı Büyükekşi, "Bilindiği gibi 2012 yılı dünya ekonomisi oldukça olumsuz bir yıl oldu. Başta gelişmiş ülkeler olmak üzere ekonomiler küçüldü. Kimi ülkeler rezesyona girdi. Genelde işsizlik yükselirken, tüketici güveni erozyona uğradı. Ancak bu yavaşlamanın sonuna yaklaşıldığı kanaatindeyiz”dedi.
Çin'e olan ihracatın yeni yılda iyi başladığını ve büyümenin yeniden hızlandığını kaydeden Büyükekşi, "Çin' ihracatımız 2013 yılında çok iyi başladı. İlk ayda Çin'e ihracatımız yüzde 51 artış gösterdi. Çin şuanda en fazla ihracat yaptığımız 12'nci ülke oldu. Çin geçen senenin aynı döneminde ihracat yaptığımız 15'nci ülkeydi. Çin'in büyümesi bize de olumlu yansıyor. Şuanda dünya ekonomileri kur savaşları ile çalkalanıyor. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi 2013 yılı da dünyada kur savaşlarının öne çıktığı bir yıl olmaya aday. Gelişmiş ülkeler izledikleri politikalar ile paralarının değeri düşük tutmaya çalışıyor. Böylece açık ve örtülü kur çatışması yaşanıyor" şekline konuştu.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Şubat ayında geçen yıla oranla ihracatta yüzde 5.6 oranın bir yükselme gözlendiğini belirterek, "Şubat ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.6 artışla 11 milyar 692 milyon dolar oldu. İlk 2 ayda ihracatımız yüzde 5 artarak 23 milyar 201 milyon dolara yükseldi. Son 12 aylık ihracatımız ise yüzde 11.82 artışla 153 milyar 640 milyon dolar oldu. Şubat ayında en fazla ihracatı 1 milyar 787 milyon dolar ile otomotiv sektörümüz yaparken, kimyevi maddeler sektörümüz 1 milyar 450 milyon dolar ile ikinci, hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüz ise 1 milyar 402 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. AB'ye ihracatımız Şubat ayında yüzde 6 artarken, Uzakdoğu'ya ihracatımız yüzde 35, BDT'ye yüzde 18, Afrika'ya yüzde 1 artış gösterdi" dedi.
 Açıklamaların ardından Edirne'de en fazla ihracat yapan işadamlarına plaket verildi.


banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30