banner137
banner25

Üniversiteyi anlattı!
 Trakya Üniversitesi Rektörü Prf.Dr.Yener Yörük 1 Temmuz 2013 tarihinde TRT Okul kanalında canlı olarak yayımlanan “Rektörler Anlatıyor” programına katıldı.
İzleyenlere, Trakya Üniversitesi’ni ve olanaklarını anlatan Rektör Prof. Dr. Yener YÖRÜK, programda şu bilgileri verdi:
“Edirne, Türkiye’nin tarihi dokusu en yüksek kentidir. Edirne il nüfusumuz 150.000 civarındadır. İstanbul’dan önce 92 yıl başkentlik yapmıştır. Hepimizin bildiği gibi, Selimiye Cami Edirne’de bulunmaktadır. Bunun dışında 2.Bayezid Külliyesi de var.  1480’li yıllardan kalma bir tıp fakültesi ve hastanesi; hem genel hastane hem de psikiyatri hastanesi burası. 15. yüzyıldan kalan hastanemiz, tıp fakültemiz ve Üniversitemizin müzesi. Tıp tarihi için çok önemli bir dönüm noktası olan psikiyatri hastanesinde su ve müzikle tedavi edilirmiş hastalar. Biz şimdi onları maketlerle canlandırıyoruz. Yılda 200 bini aşkın ziyaretçimiz geliyor. Bunun yanında yılda birkaç kez orada canlı, otantik, o dönemin müziğini icra edebiliyoruz konserlerle.”
“Bu yıl, öğrenci kontenjanlarında, yurtiçi kontenjanlarımız arttığı gibi yurtdışı kontenjanlarımız da artış gösterdi. Özellikle Balkan ülkelerinden gelen 1200’ü aşkın öğrencimiz var. Önümüzdeki sene bu sayının 1500’ü aşacağını düşünüyoruz.”
Üniversitemiz Balkan Araştırmaları Enstitüsü’nden bahseden Rektör Prof. Dr. Yener YÖRÜK, “Üniversitemiz Türkiye’nin ilk ve tek Balkan Araştırmaları Enstitüsü’ne sahip. Enstitünün amacı daha çok yüksek lisans ve doktora eğitimi vermek. Balkan ülkelerinden gelen veya Balkan dillerini bilen uluslararası hocalarımız da var. Öğrencilerimize Balkan dillerini öğretiyoruz. Eğer öğrencilerimiz arzu ederlerse Bologna sürecinde seçmeli derslerinde Balkan dillerini öğrenebilirler.  Bulgarca ve Yunanca ülkemizdeki diğer üniversitelerde de var ama özellikle Arnavutça ve Boşnakça sadece bizim Üniversitemizde.“ dedi.
“Balkanlardan gelen öğrenci sayımıza baktığımızda, 1200 öğrencimizin büyük çoğunluğunun, bini aşkın bir kısmının Balkan ülkelerinden olduğunu söyleyebiliriz. Öğrencilerimiz dışında özellikle bin yataklı hastanemiz var ve yaz aylarında Balkan ülkelerinden tıp fakültesi öğrencileri ve hemşirelik öğrencileri staj yapmak için Edirne’ye geliyorlar. Onların sayısı da 200’e yakın. Onlar bizim öğrencimiz değil aslında ama üniversitemizin tıp fakültesinin olanaklarından yararlanıyorlar.” şeklinde konuşan Rektörümüz hayvan deneyleri yerel etik kurulu hakkında bilgi istenmesi üzerine şunları söyledi:  “Burada biz hayvan deneyi yapacak herkese eğitim veriyoruz. Bu noktada biyoloji bölümü mezunları, tıp fakültesi öğrencileri, tıp fakültesi araştırma görevlileri ve tıp fakültesi öğretim görevlilerinin hayvan deneyi yapmak için artık bu sertifikaya sahip olması gerekiyor. Biz Trakya Üniversitesi olarak, bu noktada belli periyodlarla bu kursları açıyoruz ve katılımcılar sertifikalarını alıyorlar. Sertifika aldıktan sonra ancak hayvanlar üzerinden uygulamalar, deneyler yapabiliyorlar.”
Üniversitemizin bilimsel çalışmalarına da değinen Prof. Dr. Yener YÖRÜK, bu konuda şunları söyledi: “Çok güçlü bir tıp fakültemiz var. Balkan Medical Journal isminde bir dergimiz var, Türkiye’de uluslararası endekste yer alan tıp fakültesi dergisi bu. Balkan Medical Journal dergimiz bu anlamda büyük bir övünç kaynağımız. Bunun dışında Balkan Araştırmaları Enstitüsü’nü vurgulamıştık. Ülkemizde Balkan çalışmaları açısından Balkanların tarihi, Balkanların siyasi yapısı, Balkanların ekonomisi, Balkanların kültür ve sanatını irdeleme noktasında ayrıca edebiyat fakültemizin bir dergisi var. Balkan Araştırma Enstitüsü Dergisinin 2.sayısı çıkmak üzere ve Fen Bilimleri Enstitüsü’nün de kendi dergileri yer alıyor.-

Program sunucusunun anlattıklarınızdan anladığım sadece Edirne değil, Trakya değil, Balkanları sınır içine almaya çalışıp bilgi anlamında, paylaşım anlamında çok geniş bir yelpazede duruyorsunuz şeklindeki sorusuna cevaben Rektörümüz Prof. Dr. Yener YÖRÜK, “Evet, çok güzel ifade ettiniz. Dediğiniz gibi bilimde sınır yoktur. Üniversiteler açısından siyasi sınırları kaldırmak gerekiyor; bilimin evrenselliği noktasında.” dedi.  
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30